• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: o hlouposti státu/byrokratů a spleti často vzájemně si protiřečících až vylučujících se věcí, které pak samo ekoteror zneužije právě proti tomu státu snad netřeba něco dodávat
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: oukej. Předpokládejme, že máš pravdu, a existuje tu tahle skupina ekoteroristů, co chtěj jenom ničit progres a úspěšně házejí vidle do všech podobnejch projektů. Zvládají to v současnosti, kdy musej porazit stát na jeho vlastním hřišti, podle pravidel který sám nastavil a vymáhá. O kolik si myslíš, že by byli úspěšnější ve svejch choutkách, kdyby jim místo boje s celým státním aparátem stačilo překecat tisícovku lidí, aby tam ty vidle hodili za ně? Jedno blbý vedení prochází třeba padesáti katastrama, a stačí ti pojednou špatný referendum v jakýmkoliv z nich, abys efektivně už nikdy nic podobného nedostavil. Tohle je přesně ten důvod, proč žádnej stát refernedama v podobnejch věcech řídit nechce, a jediný lidi, který po tom volaj, jsou populisti level Okamura.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Ekoteroristi to mají jako program a blokují všechno a všude...
    ... místní se takto alespoň mohou bránit, aby jim tam vykutálený podnikatel nenasolil pri svůj zisk něco, co by si ke své vile rozhodně nedal ani na kilometry daleko.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: vážně věříš tomu, že je dobrej nápad nechat rozhodovat místní o podobnejch stavbách národního významu? Ty, co si stěžuješ na ekoaktivisty brzdící jakoukoliv liniovou stavbu? Kolik si myslíš, že bysme v tomhle systému postavili dálnic, elektrickýho vedení nebo těch tvejch vysněnejch atomovejch elektráren?
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: co by sis jen počal, kdy jsi každé své prolátnutí nemohl zkusit zamaskovat demagogií, SPD popř. Babišem...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ano, tuhle verzi demogracie podle SPD fakt nemusím. On nějakej důvod, proč po ní volaj vždycky akorát tyhle lumeni, je. Nechat rozhodovat o čemkoliv, aniž by sis pak i vyžral následky svý volby, je vždycky cesta do průseru. Nechat rozhodovat místní vesničany o stavbách celorepublikovýho významu má asi takovej smysl, jako odhlasovat si, že v Dolních Kotěhůlkách teďka už daně nebudou.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: OMNI rád demokracii, ale jen tu jeho (klasika)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Nebudeme si tu hrát na to, že nerozumíš rozdílu mezi lokálním referendem a stranickým hlasováním, že ne?

    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: A vysvetlils to treba Piratum, ze maji volene organy, tak si nemaji co vyhlasovat stranicka referenda, protoze jenom organi vedi, co je dobre?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: demokracie s referendama nemá moc společnýho, a země, který je maj v oblibě, nijak vysoko na demokratickým indexu nejsou a vice versa, s jedinou vyjímkou pastorálního Švýcarska. Přidal bych k tomu i nějaký mapičky a odkazy, ale jak sme si dneska experimentálně ověřili o klubík vedle, nemá to valnýho významu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Udelali si demokracii, ale volili jim tam lide, myslis?
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: všechny tyhle lokální referenda jsou kravina... 90% z nich neprojde pro neúčast, a ty co projdou, by radši procházet neměly, páč se pokaždý někdo hodně moc posnažil, aby to vyšlo, jak potřeboval. Jednou tu máme zastupitelskou demokracii, tak to maj řešit zastupitelé. Oni tam ty větrnjíky stejně časem narvou, akorát si kvůli tomu dáme další jednu dvě pětiletky vyšších účtů za elektriku a kulturní války o takový kravině, jako 200 větrníkách po celý republice.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Z Eura 7 je Euro 6. Tvrdá emisní norma na auta nebude, koalice zemí EU vedená Českem uspěla se svým tlakem | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67245740-z-eura-7-je-euro-6-tvrda-emisni-norma-na-auta-nebude-koalice-zemi-eu-vedena-ceskem-uspela-se-svym-tlakem
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: no s uhelkou už asi nebude příležitost (do blackoutu, pak jich zase bude), ale s JE (libovolné velikosti a typu) to bude ještě velká "sranda" (včetně NIMBY navíc k protestům/žalobám všech spolků ekopošuků)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jo tak já chci mít možnost zpětně odmítnout uhelnou elektrárnu :D a půjdeme zpátky na stromy...
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: VTE by měly obce (lokální referenda) IMHO mít možnost odmítat, neb je to obvykle příšerná obludnost (navíc aktivní, přece jen vrtule není stacionární věc)

    A na FVE by měly jít také omezení/vymezení, že nad půdou (ornou a obecně kromě agrovoltaiky nad žádnou nezastavěnou) by být neměla (naopak preferenčně střechy, přístřešky popř. i jižní zdi jsou vhodné...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vládní plán pro energetiku a klima je hotový. Sází na nové jaderné bloky a záplavu solárních panelů - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/vladni-plan-pro-energetiku-a-klima-je-hotovy-sazi-na-nove-jaderne-bloky-a-zaplavu-solarnich-panelu/

    V důsledku razantní elektrifikace bude třeba rozvíjet zejména výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. A podpořit ji urychlováním povolovacích řízení. Do roku 2030 NKEP počítá s instalovaným výkonem 10 100 MW fotovoltaických elektráren zapojených do sítě a s 1500 MW větrných elektráren.
    Návrh počítá s výstavbou jaderných reaktorů o celkovém výkonu až 4000 MW. Jednat se má o tři velké a jeden menší blok se spuštěním v letech 2035 až 2041. Prioritu má výstavba ve stávajících jaderných lokalitách.

    ------
    mno, chtěl bych to okomentovat, ale vlastně to asi ani nemá moc smysl :D
    ta fotovoltaika plán samovolně překročí a pokud se nic nezmění v legislativě (možnost obce odmítnout VTE v referendu), tak se větrníky nepostaví v tomto objemu

    a jádro je kapitola sama o sobě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Jaderné elektrárny v Česku budou méně často měnit palivo, navýší tím výrobu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cez-jaderne-elektrarny-vymena-paliva-vyroba-elektriny.A230921_095739_ekonomika_akp#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main

    skvělá věc, nahradí to jeden 200MW uhelný blok, který běží furt, nebo jeden 500MW který běží na 40%
    HANZS
    HANZS --- ---
    Jinak je zajímavý trend kdy zavedené automobilky uznávají, že od Tesly se musí učit, jak dělat auta. Naposledy Hyundai a hlavně Toyota přiznávají, že po vzoru Tesly začnou používat velké vstřikolisy na hliník, kde se v jedné operaci vyrobí sub-frame.
    Zde ve videu je, jak se Tesla jednoduše kompletuje (od 4:40):
    Jak je možné že Tesla takovým způsobem drtí konkurenci? Co dělají ostatní špatně? | TESLACEK.TV
    https://www.youtube.com/watch?v=cpX2VF1Yg14

    Dále se povídá, že Tesla 2 v budoucnu bude z jednoho dílu z nového obřího lisu. ( V Tesla mluvě z Gigapressu :)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Asi by se mi vic libilo, kdybysme sli cestou SME, ale i tak naka hlava a pata tam je

    Boj o 65 procent. České firmy usilují o co největší podíl na stavbě jaderných bloků - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/boj-o-65-procent-ceske-firmy-usiluji-o-co-nejvetsi-podil-na/r~1f2b91f6521d11eea25a0cc47ab5f122/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam