• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    HANZS: na ose y nejsou procenta


    TUHO: jenže čím to je? Evidentně se vítr moc nehnul, voda a plyn jsou na průměru a jádro daleko pod ním. Solár nepokrývá ani ten propad jádra. Takže logicky veškerý odklon od uhlí je ve snížení spotřeby v důsledku vysokých cen. To není důvod k optimismu. Vysoké ceny napořád aby se zajistil pokles spotřeby dřív nebo později vyřadí Evropu ekonomicky. A návrat k nižším cenám zase zpátky vrátí to uhlí a plyn hned jak se zvedne spotřeba.



    KUTAS: máme uhelky společně se stávajícími jaderkami. Je to jako bys měl teď ty nové jaderky a ještě k tomu stávající uhelky. To už je přezálohovaný.
    Zjednodušeně potřebuješ 10 a teď máš jaderky 3 uhelky 8 a ostatní 2.
    Výměníky uhelky za plynovky a když postavíš potom jaderky za 7 tak máš třeba jaderky 10 plynovky 8 ostatní 2(ale klidně to může být výkonově třeba 8).
    Tedy z původních 13 jsi na 20-26 a potřebuješ pořád těch 10.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PAN_SPRCHA: A proc plynovky vyrazovat? Pokud to s tou sobestacnosti myslime vazne a chceme si ji fakt zaplatit, tak muzeme mit plynovky spolecne s jaderkama, ne? Ostatne zakozni zdroje stejne potrebujeme a ted mame taky uhelky spolecne.
    HANZS
    HANZS --- ---
    TUHO: No v zimě má uhlí skoro 40% a v létě se to otočí a solar má už přes 30%... to asi není překvapující, ale bohužel to znamená, že v zimě má uhlí pořád cca 30-40%, takže ty elektrárny musíme mít a musí fungovat.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ember
    @EmberClimate
    Coal is on its way out in Europe.

    It fell a staggering ❗23%❗ in the EU in the first half of 2023, and was less than 10% of the EU’s electricity generation for the first time ever in May.

    PES
    PES --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Jižní Korea se vrátila na cestu rozvoje jaderné energetiky
    https://www.osel.cz/13119-jizni-korea-se-vratila-na-cestu-rozvoje-jaderne-energetiky.html
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: no je to samozrejme varianta, nerikam ze dobra, ale tvarit, se, ze jedine reseni je plyn je jednak kratkozrake a jednak vede do dlouhodobe zavislosti .. a s ekonomickou zavislosti samozrejme prichazi nasledne i politicka
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: takže prolomit limity......
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: jeste muzes taky redukovat spotrebu, coz udela trh sam, az se zjisti, ze je ji nedostatek, viz krachy tezkeho prumyslu po skokovem zdrazeni plynu a povolenekpredloni na podzim. Postavenim plynovek se zavislosti nezbavime, postavenim jadra ano. Holt se obdobi mezi koncem uhli a dostavbou bude muset nejak preklenou. Samozrejme pripada v uvahu i protahnuti provozu uhelek, uhli mame dost ..
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: No tak v tom případě považuju útok na norské plynovody za vysoce pravděpodobný...
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: trafostanice není nový zdroj a nerozkulačený ČEPS je zatím jediná klika ČR alespoň na úrovni VN/VVN.

    Takže spíš zkuste spočítat kolik a jak velkých zdrojů (popř. i akumulací, ať je to komplet) se od plyšáku vybudovalo nových - a samo bez těch, které se začaly/naplánovaly ještě před '89...
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: no v tomhle je třeba poděkovat socialistickým elektroinženýrům + tomu, že jsme byli vysoce průmyslová (a vysoce energeticky náročná) země, takže naše (resp. socialistické) zdroje, kapacity a přenosové soustavy to zatím vydržely, ale to nepotrvá věčně, zvláště když se to už přes 30 let de-facto jen využívá a prakticky nevylepšuje.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Rekl prorok Pes. Do roka a do dne :)
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Neboj, však se dočkáme, až politikům poteče do bot a budou prdelí štípat ne drát, ale rovnou roxory...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: na jednu stranu remcas na drahej proud. Na stranu druhou chces jadro, ktery bude extra drahy a chces protahnout uhli,ktery cena povolenek vytahne nahoru. Koumak.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    HANZS: tisíce kilometrů trubek neohlídáš.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ani moc ne

    Coal consumption in Germany 2022 | Statista
    https://www.statista.com/statistics/1329777/coal-consumption-germany/
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: No docela jsem zvědavý, jestli se podaří ochránit trubky z Norska. Nevíte jestli jsou tam opatření? Hlídkujicí lodě, ketadla?
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: ti spoléhali na to, že to vykoupí z okolí (tj. od nás, popř. od FR, kde ovšem jaksi byli na štíru s údržbou a tak museli v DE nakopnout uhlí turbo...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Drahe uhli se v EU hodi v podstate vsem krom DE, CZ a PL, protoze to zvysuje hodnotu jejich elektraren/produkovane elektriny

    Proc by treba Francouzi nebo Madari hlasovali pro levnejsi povolenky? A to je celoevropska zalezitost bez moznosti veta narodni vlady
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: no potom co německá vláda v době energetické krize zavřela plně funkční jaderné elektrárny bych rozhodně netvrdil co si dovolí nebo nedovolí udělat nějaká vláda.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: proč z ekonomických? Když půjde z tlustejch do tenkejch, tak zmizí vypalné za emisenky či příspěvky na OZE dřív než řekneš parazit... ono nechat zmrznout voliče si nedovolí žádná vláda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam