• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    HANZS: na ose y nejsou procenta


    TUHO: jenže čím to je? Evidentně se vítr moc nehnul, voda a plyn jsou na průměru a jádro daleko pod ním. Solár nepokrývá ani ten propad jádra. Takže logicky veškerý odklon od uhlí je ve snížení spotřeby v důsledku vysokých cen. To není důvod k optimismu. Vysoké ceny napořád aby se zajistil pokles spotřeby dřív nebo později vyřadí Evropu ekonomicky. A návrat k nižším cenám zase zpátky vrátí to uhlí a plyn hned jak se zvedne spotřeba.



    KUTAS: máme uhelky společně se stávajícími jaderkami. Je to jako bys měl teď ty nové jaderky a ještě k tomu stávající uhelky. To už je přezálohovaný.
    Zjednodušeně potřebuješ 10 a teď máš jaderky 3 uhelky 8 a ostatní 2.
    Výměníky uhelky za plynovky a když postavíš potom jaderky za 7 tak máš třeba jaderky 10 plynovky 8 ostatní 2(ale klidně to může být výkonově třeba 8).
    Tedy z původních 13 jsi na 20-26 a potřebuješ pořád těch 10.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PAN_SPRCHA: A proc plynovky vyrazovat? Pokud to s tou sobestacnosti myslime vazne a chceme si ji fakt zaplatit, tak muzeme mit plynovky spolecne s jaderkama, ne? Ostatne zakozni zdroje stejne potrebujeme a ted mame taky uhelky spolecne.
    HANZS
    HANZS --- ---
    TUHO: No v zimě má uhlí skoro 40% a v létě se to otočí a solar má už přes 30%... to asi není překvapující, ale bohužel to znamená, že v zimě má uhlí pořád cca 30-40%, takže ty elektrárny musíme mít a musí fungovat.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ember
    @EmberClimate
    Coal is on its way out in Europe.

    It fell a staggering ❗23%❗ in the EU in the first half of 2023, and was less than 10% of the EU’s electricity generation for the first time ever in May.

    PES
    PES --- ---
    :: OSEL.CZ :: - Jižní Korea se vrátila na cestu rozvoje jaderné energetiky
    https://www.osel.cz/13119-jizni-korea-se-vratila-na-cestu-rozvoje-jaderne-energetiky.html
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: no je to samozrejme varianta, nerikam ze dobra, ale tvarit, se, ze jedine reseni je plyn je jednak kratkozrake a jednak vede do dlouhodobe zavislosti .. a s ekonomickou zavislosti samozrejme prichazi nasledne i politicka
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: takže prolomit limity......
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: jeste muzes taky redukovat spotrebu, coz udela trh sam, az se zjisti, ze je ji nedostatek, viz krachy tezkeho prumyslu po skokovem zdrazeni plynu a povolenekpredloni na podzim. Postavenim plynovek se zavislosti nezbavime, postavenim jadra ano. Holt se obdobi mezi koncem uhli a dostavbou bude muset nejak preklenou. Samozrejme pripada v uvahu i protahnuti provozu uhelek, uhli mame dost ..
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: No tak v tom případě považuju útok na norské plynovody za vysoce pravděpodobný...
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: trafostanice není nový zdroj a nerozkulačený ČEPS je zatím jediná klika ČR alespoň na úrovni VN/VVN.

    Takže spíš zkuste spočítat kolik a jak velkých zdrojů (popř. i akumulací, ať je to komplet) se od plyšáku vybudovalo nových - a samo bez těch, které se začaly/naplánovaly ještě před '89...
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: no v tomhle je třeba poděkovat socialistickým elektroinženýrům + tomu, že jsme byli vysoce průmyslová (a vysoce energeticky náročná) země, takže naše (resp. socialistické) zdroje, kapacity a přenosové soustavy to zatím vydržely, ale to nepotrvá věčně, zvláště když se to už přes 30 let de-facto jen využívá a prakticky nevylepšuje.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Rekl prorok Pes. Do roka a do dne :)
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Neboj, však se dočkáme, až politikům poteče do bot a budou prdelí štípat ne drát, ale rovnou roxory...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: na jednu stranu remcas na drahej proud. Na stranu druhou chces jadro, ktery bude extra drahy a chces protahnout uhli,ktery cena povolenek vytahne nahoru. Koumak.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    HANZS: tisíce kilometrů trubek neohlídáš.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ani moc ne

    Coal consumption in Germany 2022 | Statista
    https://www.statista.com/statistics/1329777/coal-consumption-germany/
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: No docela jsem zvědavý, jestli se podaří ochránit trubky z Norska. Nevíte jestli jsou tam opatření? Hlídkujicí lodě, ketadla?
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: ti spoléhali na to, že to vykoupí z okolí (tj. od nás, popř. od FR, kde ovšem jaksi byli na štíru s údržbou a tak museli v DE nakopnout uhlí turbo...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Drahe uhli se v EU hodi v podstate vsem krom DE, CZ a PL, protoze to zvysuje hodnotu jejich elektraren/produkovane elektriny

    Proc by treba Francouzi nebo Madari hlasovali pro levnejsi povolenky? A to je celoevropska zalezitost bez moznosti veta narodni vlady
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: no potom co německá vláda v době energetické krize zavřela plně funkční jaderné elektrárny bych rozhodně netvrdil co si dovolí nebo nedovolí udělat nějaká vláda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam