• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: Tak to se divím, že až teď - když víme že např. španělsko kupuje ruský plyn celou dobu... možná to souvisí s tím, jak Putin před nějakou dobou prohlásil, že už bude zase klidně dodávat plyn do evropy, stačí si to domluvit s Gaspromem... tak se domluvili.
    HANZS
    HANZS --- ---
    SHEFIK: Jo na second life využítí EV baterií vzniká i hodně firem v čr, viz. např. https://www.youtube.com/watch?v=U3YgImWtsIo
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    EV Batteries Are Perfect For Storing Solar Power - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2023/11/26/ev-batteries-are-perfect-for-storing-solar-power/
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    HANZS: přeprodává ho dál na trhu. Je to prostě plyn, žádný ban na Ruský plyn není.
    On ani není pro Česko, koupili to menší obchodníci ve Švýcarsku, Francii, Belgii. Přes nás to jenom teče do Německa.
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: Abych to správně pochopil, takže maďarský obchodník bere plyn z Ruska (což se ví), ho nemá kam dávat v Maďarsku, tak ho posílá sem?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    HANZS
    HANZS --- ---
    Česko v tichosti obnovilo dovoz ruského plynu. Roste rovněž import ropy, upozornil ekonom - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/HHpvE/zpravy-ekonomika-cesko-v-tichosti-obnovilo-dovoz-ruskeho-plynu-kovanda
    Je to tak?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Solar module prices may reach $0.10/W by end 2024 – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/11/23/solar-module-prices-may-reach-0-10-w-by-end-2024/
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    HANZS: osobně čekám, že konečné ustálení ceny plynu bude kolem 30 EUR, tohle je pořád ještě ovlivněné nejistotou.
    HANZS
    HANZS --- ---
    Zatímco cena plynu se ustálila kolem 45 eur/MWh - což se přibližně čekalo,, tak cena EE na rok 24 je na minimu za celý rok na 112 eur/MWh a to i když už začala topná sezóna (např. ve FR se hodně topí elektřinou). Dokonce se objevují komentáře, že EE bude přebytek a cena bude dál klesat... no uvidíme.
    Jako např. Francie loni touto dobou dávala jen cca 30GW z jádra, letos dává 40GW. Plus jsou provozu nějaké nové bloky po evropě (tuším Slovensko, Finsko...)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: tak zrovna v Indii je občasný zdroj energie prakticky každá elektřina tak tohle je pro docela stabilní zdroj. Alespoň ví že když svítí tak bude elektřina
    PES
    PES --- ---
    Fotovoltaika v Indii - samo kromě zabrané plochy půdy je třeba sekáčů zeleně (trávy) pod panely, aby nic nestínilo, a také kartáče pro čištění (které napájí část energie vyráběné těmi panely)...
    ...vše v honbě za každým wattem energie, který ty panely mají vyrobit.

    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: tak ja teda sazim, ze v ČEZku byrokraticky posunou komunitni vyrobu a sdileni - dokud nepojede datove centrum, tak nic - a nezavedou souctove mereni, protoze se nevyplati velkododavatelum.
    PES
    PES --- ---
    Zajímavá zmínka - tak jaké jsou sázky, že se nakonec ještě podaří zvrátit součtové měření a prolobovat zachování měření po fázích?

    Sněmovna schválila novelu energetického zákona. Vrací se součtové měření - Solární magazín
    https://solarnimagazin.cz/snemovna-schvalila-novelu-energetickeho-zakona-vraci-se-souctove-mereni/

    Krůček od schválení

    Jsme další krůček od schválení novely energetického zákona. Sněmovna schválila ve druhém čtení novelu energetického zákona, která přináší řadu změn. Zřejmě nejvíce se diskutuje možnost zakládat energetické komunity a sdílet vyrobenou elektřinu. Za tímto účelem se zřizuje datové centrum, které bude vzájemné sdílení koordinovat a zabezpečí správné účtování využité elektřiny.

    Návrat součtového měření

    Pro provozovatele domácích fotovoltaických elektráren je jistě vítanou změnou opětovné zavedení součtového měření elektřiny na odběrných místech, která vyrábějí elektřinu. Doposud se využívá tzv. fázové měření elektřiny, kdy se vyrobená elektřina rovnoměrně rozdělovala do fází. Spotřeba se takto rovnoměrně nerozděluje, a tak dochází k nerovnováze. Na jedné fázi probíhá celková spotřeba a jen určitá část spotřeby z vyrobené domácí elektřiny, což se odrazí nejenom na výši distribučních poplatků za elektřinu ale i na objemu elektřiny dodané do sítě. Fázové měření je pro výrobce elektřiny z řad menších instalací velmi nevýhodné, předejít tomu je možné pouze instalací asymetrických střídačů, které jsou ale finančně nákladné. Novela zákona zavádí opět součtové měření, kdy se neměří spotřeba elektřiny po jednotlivých fázích, ale v celkovém součtu. „Velkým průlomovým bodem novely je znovuzavedení součtového měření, na které jsme čekali přes deset let. Přinese úsporu a dostupnost ještě většího výběru technologií, zejména střídačů,” uvedl Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    The Hydrogen Stream: German hydrogen collaboration strategy takes shape – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2023/11/17/the-hydrogen-stream-german-hydrogen-collaboration-strategy-takes-shape/
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ROMANET:
    PES: primárně není normální aby měla například tak relativně malá firma jako třeba EGD za poslední dva roky 7 miliard čistého zisku. Vždyť je plně regulovaná. To je 36000 na každé připojení v průměru.
    A to je jenom konečná distribuce. Výrobci jsou v rekordním zisku, obchodníci jsou v rekordním zisku, páteřní síť je v rekordním zisku a distribuce je v rekordním zisku.

    Na to regulátor reaguje tím že zvýší povolené výnosy.
    Prostě proto že je to přesně dle předpisů, ERÚ prostě odškrtne všechny kolonky pro výpočet a stanoví cenu. To že za poslední roky došlo ke změnám které pro stejný výpočet přihrává siťařům nepřiměřené zisky se vůbec nereflektuje.
    YOHNOUS
    YOHNOUS --- ---
    Není důvod zvyšovat ceny elektrické energie. Náklady na transformaci energetiky nemá nést spotřebitel | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c7-67265320-16b1pq-6f8da9e72dfda02

    odemceno
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: Majitelé těch Občasných Zdrojů Energie (resp. jakýchkoliv dalších zdrojů, ale samo více majitelé těch nestabilních vyvolávajících nutné další náklady v rozvodech a akumulaci), na které již skoro 20 let přispíváme poplatky z každé MWh.
    A provozovatelé přenosové sítě si také zisky nesmí komplet odvážet, ale musí investovat dle potřeby do sítě a nikoliv to teď najednou hodit na spotřebitele.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    YOHNOUS: kdo má nést ty naklady? Daňový poplatník?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam