• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: zaverna plynovka nebude mit ani ty 2000, coz ti tu navratnost vyrazne zhorsi. Dnesni situace neni kdovijak prizniva .. k jaderkam ti nereknu lepsi cislo nez tohle https://www.iea.org/reports/projected-costs-of-generating-electricity-2020 , ale k ccgt ti muzu rovnou rict, ze VC pri dnesnich cenach cca 50*2 + 0,3*80 eur/MWh opravdu neni min, nez co se udava pro jaderky .. a v tom nemas capex ani O&M .. povolenka pod 80 nepujde nepujde a plyn z 50-55 ti klesne mozna na 30 nekdy prespristi rok ..
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    HANZS: no a ty jaderky přeci mají taky výpadky, Francie měla tuším loni velké problémy s nedostatkem vody na chlazení a zvedalo to ceny elektřiny v celé Evropě, ne?
    Takže i ty jaderky budou potřebovat zálohu - a tam jsme zase u toho plynu.
    HANZS
    HANZS --- ---
    KUTAS: Tak nemyslím, že je to tak jasné - Francie vede blok zemí, které se jádra nehodlají vzdát a připojují se k nim další jako např. Polsko.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Já tuhle diskuzi nějak nechápu - prostě jedeme ve velkém OZE a výkyvy budou vykrývat plynovky než se dostatečně vyřeší akumulace nebo se případně plyn nahradí vodíkem (který se vyrobí v létě z přebytků).

    Já chápu, že se jede lobbing za jaderky, ale co je na té cestě výše špatně? EU se rozhoduje, že půjde nějakou jinou cestou? Jakou? Nějak nerozumim, proč sem musí někdo házet boomerský články z nějakých blogů vyčpělého spisovatele scifi.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MARASAN:
    PES: ano, pokud se to bude uměle omezovat, ale to je stejný problém jako jaderky které se dají evidentně zavřít politickým rozhodnutím že......
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: dokonce 3000 je ve výpočtu. A při dnešních cenách plynu je LCOE pořád poloviční proti jádru
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: stejně jako "bude v budoucnu plyn" popř. "nezakáže si EU plyn"?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PAN_SPRCHA: nezdrazi v budoucnu plyn povolenky?
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: dobra otazka .. zkus si spocitat ekonomickou navratnost s 2000 hodinama provozu maximalniho vykonu rocne proti cenam spotu a uvidis sam .. tvrdit, ze je levnejsi nez jadro je silne zavadejici, zalezi na charakteru provozu a skladbe zdroji v soustave ..
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    VYHULENY_UFO: pisu z Brna (jako PES) a popcorn netreba, je to furt dokola stara ohrana deska.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: co je na paroplynu tak se extrémně drahýho? Ano, období po výpadku největšího zdroje plynu samozřejmě vedlo k výkyvům ceny a pořád to ještě dobíhá, ale pokud se bavíme o dlouhodobém výhledu, tak až se to srovná, paroplyn bude zase daleko levnější než třeba jádro. Už teď je zase dvakrát levnější než jádro a to je cena pořád nahoře.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PES: Parametry v energeticke obecně nejsou realistické. Francie drsně subvenuje svoje jaderné elektrárny, u nás si to na sebe samo taky nevydělá… O uhlí darmo mluvit. Všichni by chtěli nějaký dotace a záruky. 🤷‍♂️
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: dyť je to jedno... už teďka maj 40GW solárů z 60, když to jede na maximum. Jestli to rozjedou z půlky, tak jak chtěj, tak budou v létě mít takový přebytky, že nějakejch pár procent účinnosti e2gasu nebude nikoho moc trápit.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    asi si pujdu pro popkorn. tohle bude jeste prdel jak brno.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Naopak, to ty jsi vůl co fandí něčemu naprosto nerealistickému, co akorát skončí megapruserem...

    ...jo ta účinnost syngasu z těch prý přebytků bude fakt super (také již spočítáno a je to dost tristní ztrátovost)
    PES
    PES --- ---
    PES: podotýkám, že prakticky největší "baterka" v ČR jsou Dlouhé Stráně jako 650MW (tedy 0,65GW na cca 5h41m) výkonu s celkovou kapacitou uváděnou jako 3,7GWh a zhruba stejně dlouho (~6h) se i "nabíjí" (a netrpí degradací při každém cyklu jako úložiště bateriové chemické)...
    ... takže mírných 10GW (při elektroautomobilismu a topení elektro spíš 20GW) na 7 dní je 1680 GWh bateriového výkonu (takze asi 455 Dlouhých Strání).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: symtě pse, tvoje bába je mírná... dyť seš jak ohraná deska, a rozjíždíš tu némlich stejnou debatu minimálně po desátý. Nebudou měsíční uložiště, sestimsmiř. Bude overkill solárů, e2gas a nějakej ten plyn k tomu, víš to minimálně třetí zimu.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: v kapacitě zálohování řádově 10GW (pro ČR) výkonu po dobu několika dní (a budeme mírní, řekněme týden)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES
    PES --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam