• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: také to tak vidím, ale ja vidno zjevně spousta lidí by Písaříka ještě nějak omlouvala...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: tak za mě to prostě podvod je když prodám lidem energii na dvouletým fixu a k tomu si nekoupím dvouletou dodávku v odpovídajícím množství nebo alespoň vysoké procento z toho. Místo toho spekuluju na spotu vyloženě s tím že nemůžu lidem garantovat to co jsem jim prodal.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: proto si také nechali Amper Market (nebo kterou tu subku), skrze kterou tu "nevyužitou" energii střelili dráže (matně si vybavuji, že to šlo veskrze jen firmám)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ROMANET: ani jedno neni uplne pravda, Bohemia Energy vydelala treba na prodeji uz nakoupeny energie - mela urcite dost dopredu spoustu % Wh a jakmile se vyvazala z dodavky, mohla je prodat za vyrazne narostlou cenu na spotu. Tyhle penize nezmizely.

    Ad CEZ - obchoduje na burze a pokud chce koupit, musi mit u burzy dost penez, aby danou cenu byl schopen zaplatit. Narostly ceny a kdyz chces obchodovat stejny Wh, tak potrebujes i vyssi garance pro burzu.
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: tak zásadní (pro lidi) je to, že zatímco přivedl spousty (fakt spousty) lidí do problémů až průseru, tak na jeho životní úrovni a pohodlí se nic moc neztratilo, říkej tomu třeba závist, ale lidi neradi, když z nich někdo udělá blbce a mohutně se na nich přiživí, přičemž je následně posere...
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: hele, většina majetku písaříka byla v tom, že měl milion klientů a ty už nemá, tak nemá ani ten majetek. k tomu je opět zásadní nepochopení problému BE v té době, i kdyby nakrásně písařík prodal svý koně a vily a auta a donesl to do kanceláře na energie, tak by firma stejně padla, jen o pár dní později. nezachránil by naprosto nic, prostě by ty peníze jen zmizeli jak pára nd hrncem.


    MARASAN: k tobě dodám, že čez si nepůjčoval, aby mohl platit předem, to nebyl žádnej problém. problém byly obří výkyvy cen. když elektrárna prodá roční produkci za 20 eur, a pak jsou ceny 300 eur, tak roste riziko, že to elektrárna zabalí, pošle se bankrot a začne na čisto prodávat za nový ceny. opačně, když obchodník nakoupí energie na další rok za 300 eur, a pak stojí stejne kontrakt 150, tak taky roste riziko, že to zabalí a založí si novou firmu a nakoupí znova za míň. proto bylo potřeba dodávat burze záruky, že to nezabalíš, a to takový záruky, aby si druhá strana mohla v případě potíží sehnat tu energii jinde.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: zase vem si to - pokud jsi schopen pračku, sušičku, myčku (obecně náročné energeticky spotřebiče), zásobník horké vody (bojler pro mytí, aku nádrž pro otopný okruh), baterii elektromobilu a třeba i baterii střešní FVE nabíjet v noci, kdy je spot dopředu třeba i záporný (anebo pak ad-hoc při průseru jako loni na Velikonoce, kdy je záporný i přes den), tak za to ještě dostáváš zaplaceno.
    A pak přes kladné ceny neodebíráš, střešní FVE ti třeba kryje běžnou denní spotřebu (popř. máš-li přebytky, tak rovnou posíláš ven, ani baterii si nemusíš plundorvat, ta může sloužit spíš jako taková větší UPSka ;-)), tak při dobrém řízení se může stát, že Ti vlastně energetici budou platit (no samo povezeš se na hřbetu těch, které ta elektřina silová + i ty distribuční náklady budou stát ranec navíc, ale oni Ti na to jistě milerádi přispějí ;-))
    HANZS
    HANZS --- ---
    KUTAS:
    PES:
    Jako kvůli pračce se to moc nevyplatí, ale v létě bývají o víkendu velmi nízké ceny přes den a v zimě zase v noci.
    Takže nabíjet elektroauta zejména v těchto časech by všem dost pomohlo.
    Ani nevím nejspíš na to už bude produkt, který komunikuje s autem, aby věděl kolik šťávy potřebuje dodat a podle informací o cenách např. zapnul nabíjení od 23 do 3 hodiny ráno.
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: ale stejně k tomu potřebuješ smart elektroměr (4-kvadrantní nebo jak se tomu říká) co sbírá 15 min. hodnoty spotřeby/výroby a ještě k tomu chybí dodělat dost velkou část toho virtuálního obchodního centra, které bude zobchodovávat pak především tu komunitní energetiku. Zatím všechno jede na systémech "velkého" obchodování s energií resp. jako sub-systém konkrétního obchodníka s energiemi a tedy pod jeho direktivní kontrolou, který pak zastřešuje tu komunikaci s "velkými systémy" obchodování (a obvykle i řeší systémovou odchylku a další věci, které s tím vším jdou ruku v ruce)...
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: se můžeš podívat, graficky třeba na https://www.spotmarketindex.cz/ máš ceny na další den (tuším do 10h max. do oběda předchozího dne se stanovují ceny na další den)...
    ...a z těchto dat už kde jaký frikulín slibuje "inovativní" využití baterií FVE apod. (viz. hype články typu "Fotovoltaika, která vydělává i v noci" apod. k dohledání) ;-)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: jak moc skáčou ty ceny na spotu v čase? Předpokládám, že to máš víkendy, svátky a noc vs pracovní doba, kdy jedou fabriky + podle toho jak svítí nebo fouká.

    Jde mi o to, aby se lidi naučeli pouštět myčky, pračky, sušičky, nabíjet elektromobily třeba přes noc a ne přes den. Ostatně proč zmizel ten rozdíl v cenách, který jsme znali z 90. let, kde se řešila špička a mimo špička. ?
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: Ale k tomu by to chtělo ještě alespoň trochu inteligentně přebudovat ty domácnosti, tedy inteligentní spínání okruhů a zásuvek podle spot cen a k tomu nějaká ta řídící automatizace - no a to jsme ještě úplně na začátku, není nic jednoduchého typu zastrč a zapomeň (nehledě na to, že spousta spotřebičů nemá jednak ráda přerušování napájení obecně a za druhé málo které moderní zařízení s elektronikou si pamatuje nastavení/program i přes výpadek/vypnutí napájení, že by si po startu zvládlo seřídit hodiny a spustit nastavený program - a zase bez té jednoduché a levné regulace on/off, která by se dala doplnit bez extra enormních nákladů i do existujících "hloupých" domácích rozvodů, to pak zase ztroskotá na tom, že není prakticky jednotné komunikační rozhraní umožňující ovládat nějak ta zařízení, aby fungovala dle cen na spotu)...

    Takže spot v tomhle nakonec skončí v tom nejhorším provedení = bateriové úložiště (vivat přírodo, vivat eko suroviny) nabíjené za nízké ceny a vykrývací spotřebu přes špičky, tedy přenesení vyhlazování spotřeby na koncové zákazníky :-(
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Slyšel jsem zajímavý názor, že by se prostě mělo mezi lidi rozšířit obchodování na spotu, protože to může pomoct vyřešit vytížení sítě apod. A logicky by to mělo přinést i úspory, protože teď se dodavatelé prodejcům fixací musí plechovat proti riziku výkyvu cen.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: IMHO problem Bohemia Energy byl kvuli rostoucim cenam a energeticke krizi, ktera je dost nepravdepodobna.

    Dost veci se da poresit procesne ze zakona - treba, ze musis mit nakoupeno 80 % nasmlouvane energie k dodani aspon 6 mesicu dopredu. Nebo pokud jede spot, tak maly zalohy apod. Pokud by dodavatel sel dolu, tak ze slozenych garenci vratit zaplaceny zalohy a zakaznik jednoduse prejde jinam. Fakt to neni velkej problem. Kdyz chces obchodovat na burze, taky musis platit predem - CEZ si ostatne na tohle i pujcoval od statu.

    Muselo by se ovsem vymyslet funkcni reseni a to v CZ statnisprave jaksi nikoho nezajima.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: to by tak hrálo umožnit "menším, agilnějším" obchodníkům narušovat skoro-monopol velkých distributorů ;-) (i když na druhou stranu nikdo nechce další Bohemia Energy pana Písaříka, který se napakoval tak jako tak a majetek mu zůstal)...
    HANZS
    HANZS --- ---
    Dejte zákazníkům možnost uzavírat smlouvy na elektřinu a plyn s dynamickou cenou, která se mění podle aktuální situace na trhu! Takový požadavek vyslovilo hned několik účastníků připomínkového řízení. Jenže překladatel novely energetického zákona, kterým je ministerstvo průmyslu a obchodu, všechny námitky smetl ze stolu; na omezeném přístupu domácností ke spotovým ceníkům trvá. Návrh novely má v nejbližších týdnech projednat vláda.
    Jak se lze dočíst ve vládní databázi připravované legislativy eKlep, mezi obhájce dynamických cen patří ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), ministerstvo životního prostředí (MŽP), ministerstvo zemědělství, ale také Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. MPSV navíc varovalo před druhou variantou v návrhu novely, která by zákazníkům vzala možnost uzavírat měsíční fixace cen; tato náhražka dynamických ceníků se těší rostoucí oblibě, otevírá totiž cestu k zajímavé finanční úspoře oproti běžným smlouvám na dobu neurčitou.
    ...
    hmm, tak tu měsíční fixaci jsem si chtěl dát :-/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Elektřina byla přes svátky zadarmo. Díky větru a nízké spotřebě
    https://www.ekonews.cz/elektrina-byla-pres-svatky-zadarmo-diky-vetru-a-nizke-spotrebe/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    40% of US electricity is now emissions-free | Ars Technica
    https://arstechnica.com/science/2023/12/40-of-us-electricity-is-now-emissions-free/
    HANZS
    HANZS --- ---
    ERÚ potvrdil změny regulovaných cen, snížil platby velkoodběratelům
    https://oenergetice.cz/komoditni-trhy/eru-potvrdil-zmeny-regulovanych-cen-snizil-platby-velkoodberatelum
    Přijde mi to pěkně podané, že vláda zdraží EE o cca 60 miliard Kč, a pak tomu, že nakonec zdraží o 56,5 (tj. o 3.5 milirady méně) tomu říká dotace...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    TUHO: mají podmínky srovnatelný v Evropě snad jenom s Dánskem.

    Jaké je moc hezký že to ukážou světu jak se to dělá ale fakt je v top10 zemí které pro to mají nejlepší přírodní podmínky


    Wind-Resource-Map-LATA-opt
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam