• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: no aby se to za chvíli nezačalo v Číně vyrábět reálně......
    PES
    PES --- ---
    Tak hlavně "neztratit stopu" ;-)
    VW je na stopě „věčné“ baterie pro elektroauta. Do výroby má však daleko - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/volkswagen-elektrolyt-baterie-akumulator-powerco.A240105_120518_automoto_fdv
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    HANZS:
    KUTAS:
    PES:

    minimalni objem obchodovani na DT je 0,1 MWh. Domacnosti se ke spotovym cenam mohou dostat pres aggregatory a to uz imho funguje, dynamicke ceny jsou predmetem nabidky treba zde .. https://kalkulator.tzb-info.cz/cz/dodavka-elektricke-energie-porovnani-nabidek
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Wisconsin's largest solar farm is now fully online | Electrek
    https://electrek.co/2024/01/04/wisconsins-largest-solar-farm-is-now-fully-online/

    The 300 megawatt (MW) Badger Hollow Solar Farm spans around 3,500 acres and was brought online in 150 MW phases. The second phase is newly powered up, and the first phase came online in December 2021. Its generating capacity is equal to powering around 90,000 homes.

    Wisconsin’s largest solar farm, which features 830,000 bifacial solar panels on trackers, is in Iowa County, west of Madison. In winter, the sun reflects off the snow onto the rear panels.
    HANZS
    HANZS --- ---
    Stát loni na energetice vydělal. Vybral víc, než vyplatil na dotování cen energií pro spotřebitele - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/stat-loni-na-energetice-vydelal-vybral-vic-nez-vyplatil-na-dotovani-cen-energii-pro-spotrebitele/
    ... takže i stát se zachoval jak supermarkety "je krize, pojďme se napakovat"
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: ono kvůli němu defacto zvedal ceny i ČEZ. Tím že nabíral milion lidí a musel pro ně nakoupit energii, zvýšila se mu cena celého portfolia a další rok se zvedly ceny kvůli tomu všem.

    Ale jasně že viní jsou i ti kdo legislativou připravili prostor k tomuto podvodu. Stačilo uzákonit že každý fix musí být pokrytý dlouhodobým kontraktem na komoditu.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: také to tak vidím, ale ja vidno zjevně spousta lidí by Písaříka ještě nějak omlouvala...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: tak za mě to prostě podvod je když prodám lidem energii na dvouletým fixu a k tomu si nekoupím dvouletou dodávku v odpovídajícím množství nebo alespoň vysoké procento z toho. Místo toho spekuluju na spotu vyloženě s tím že nemůžu lidem garantovat to co jsem jim prodal.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: proto si také nechali Amper Market (nebo kterou tu subku), skrze kterou tu "nevyužitou" energii střelili dráže (matně si vybavuji, že to šlo veskrze jen firmám)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    ROMANET: ani jedno neni uplne pravda, Bohemia Energy vydelala treba na prodeji uz nakoupeny energie - mela urcite dost dopredu spoustu % Wh a jakmile se vyvazala z dodavky, mohla je prodat za vyrazne narostlou cenu na spotu. Tyhle penize nezmizely.

    Ad CEZ - obchoduje na burze a pokud chce koupit, musi mit u burzy dost penez, aby danou cenu byl schopen zaplatit. Narostly ceny a kdyz chces obchodovat stejny Wh, tak potrebujes i vyssi garance pro burzu.
    PES
    PES --- ---
    ROMANET: tak zásadní (pro lidi) je to, že zatímco přivedl spousty (fakt spousty) lidí do problémů až průseru, tak na jeho životní úrovni a pohodlí se nic moc neztratilo, říkej tomu třeba závist, ale lidi neradi, když z nich někdo udělá blbce a mohutně se na nich přiživí, přičemž je následně posere...
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: hele, většina majetku písaříka byla v tom, že měl milion klientů a ty už nemá, tak nemá ani ten majetek. k tomu je opět zásadní nepochopení problému BE v té době, i kdyby nakrásně písařík prodal svý koně a vily a auta a donesl to do kanceláře na energie, tak by firma stejně padla, jen o pár dní později. nezachránil by naprosto nic, prostě by ty peníze jen zmizeli jak pára nd hrncem.


    MARASAN: k tobě dodám, že čez si nepůjčoval, aby mohl platit předem, to nebyl žádnej problém. problém byly obří výkyvy cen. když elektrárna prodá roční produkci za 20 eur, a pak jsou ceny 300 eur, tak roste riziko, že to elektrárna zabalí, pošle se bankrot a začne na čisto prodávat za nový ceny. opačně, když obchodník nakoupí energie na další rok za 300 eur, a pak stojí stejne kontrakt 150, tak taky roste riziko, že to zabalí a založí si novou firmu a nakoupí znova za míň. proto bylo potřeba dodávat burze záruky, že to nezabalíš, a to takový záruky, aby si druhá strana mohla v případě potíží sehnat tu energii jinde.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: zase vem si to - pokud jsi schopen pračku, sušičku, myčku (obecně náročné energeticky spotřebiče), zásobník horké vody (bojler pro mytí, aku nádrž pro otopný okruh), baterii elektromobilu a třeba i baterii střešní FVE nabíjet v noci, kdy je spot dopředu třeba i záporný (anebo pak ad-hoc při průseru jako loni na Velikonoce, kdy je záporný i přes den), tak za to ještě dostáváš zaplaceno.
    A pak přes kladné ceny neodebíráš, střešní FVE ti třeba kryje běžnou denní spotřebu (popř. máš-li přebytky, tak rovnou posíláš ven, ani baterii si nemusíš plundorvat, ta může sloužit spíš jako taková větší UPSka ;-)), tak při dobrém řízení se může stát, že Ti vlastně energetici budou platit (no samo povezeš se na hřbetu těch, které ta elektřina silová + i ty distribuční náklady budou stát ranec navíc, ale oni Ti na to jistě milerádi přispějí ;-))
    HANZS
    HANZS --- ---
    KUTAS:
    PES:
    Jako kvůli pračce se to moc nevyplatí, ale v létě bývají o víkendu velmi nízké ceny přes den a v zimě zase v noci.
    Takže nabíjet elektroauta zejména v těchto časech by všem dost pomohlo.
    Ani nevím nejspíš na to už bude produkt, který komunikuje s autem, aby věděl kolik šťávy potřebuje dodat a podle informací o cenách např. zapnul nabíjení od 23 do 3 hodiny ráno.
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: ale stejně k tomu potřebuješ smart elektroměr (4-kvadrantní nebo jak se tomu říká) co sbírá 15 min. hodnoty spotřeby/výroby a ještě k tomu chybí dodělat dost velkou část toho virtuálního obchodního centra, které bude zobchodovávat pak především tu komunitní energetiku. Zatím všechno jede na systémech "velkého" obchodování s energií resp. jako sub-systém konkrétního obchodníka s energiemi a tedy pod jeho direktivní kontrolou, který pak zastřešuje tu komunikaci s "velkými systémy" obchodování (a obvykle i řeší systémovou odchylku a další věci, které s tím vším jdou ruku v ruce)...
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: se můžeš podívat, graficky třeba na https://www.spotmarketindex.cz/ máš ceny na další den (tuším do 10h max. do oběda předchozího dne se stanovují ceny na další den)...
    ...a z těchto dat už kde jaký frikulín slibuje "inovativní" využití baterií FVE apod. (viz. hype články typu "Fotovoltaika, která vydělává i v noci" apod. k dohledání) ;-)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: jak moc skáčou ty ceny na spotu v čase? Předpokládám, že to máš víkendy, svátky a noc vs pracovní doba, kdy jedou fabriky + podle toho jak svítí nebo fouká.

    Jde mi o to, aby se lidi naučeli pouštět myčky, pračky, sušičky, nabíjet elektromobily třeba přes noc a ne přes den. Ostatně proč zmizel ten rozdíl v cenách, který jsme znali z 90. let, kde se řešila špička a mimo špička. ?
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: Ale k tomu by to chtělo ještě alespoň trochu inteligentně přebudovat ty domácnosti, tedy inteligentní spínání okruhů a zásuvek podle spot cen a k tomu nějaká ta řídící automatizace - no a to jsme ještě úplně na začátku, není nic jednoduchého typu zastrč a zapomeň (nehledě na to, že spousta spotřebičů nemá jednak ráda přerušování napájení obecně a za druhé málo které moderní zařízení s elektronikou si pamatuje nastavení/program i přes výpadek/vypnutí napájení, že by si po startu zvládlo seřídit hodiny a spustit nastavený program - a zase bez té jednoduché a levné regulace on/off, která by se dala doplnit bez extra enormních nákladů i do existujících "hloupých" domácích rozvodů, to pak zase ztroskotá na tom, že není prakticky jednotné komunikační rozhraní umožňující ovládat nějak ta zařízení, aby fungovala dle cen na spotu)...

    Takže spot v tomhle nakonec skončí v tom nejhorším provedení = bateriové úložiště (vivat přírodo, vivat eko suroviny) nabíjené za nízké ceny a vykrývací spotřebu přes špičky, tedy přenesení vyhlazování spotřeby na koncové zákazníky :-(
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    Slyšel jsem zajímavý názor, že by se prostě mělo mezi lidi rozšířit obchodování na spotu, protože to může pomoct vyřešit vytížení sítě apod. A logicky by to mělo přinést i úspory, protože teď se dodavatelé prodejcům fixací musí plechovat proti riziku výkyvu cen.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: IMHO problem Bohemia Energy byl kvuli rostoucim cenam a energeticke krizi, ktera je dost nepravdepodobna.

    Dost veci se da poresit procesne ze zakona - treba, ze musis mit nakoupeno 80 % nasmlouvane energie k dodani aspon 6 mesicu dopredu. Nebo pokud jede spot, tak maly zalohy apod. Pokud by dodavatel sel dolu, tak ze slozenych garenci vratit zaplaceny zalohy a zakaznik jednoduse prejde jinam. Fakt to neni velkej problem. Kdyz chces obchodovat na burze, taky musis platit predem - CEZ si ostatne na tohle i pujcoval od statu.

    Muselo by se ovsem vymyslet funkcni reseni a to v CZ statnisprave jaksi nikoho nezajima.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: to by tak hrálo umožnit "menším, agilnějším" obchodníkům narušovat skoro-monopol velkých distributorů ;-) (i když na druhou stranu nikdo nechce další Bohemia Energy pana Písaříka, který se napakoval tak jako tak a majetek mu zůstal)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam