• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: já tedy tyhle zkušenosti taky na youtube viděl. tesla solární střecha třeba. takže je zajímavý, jak je to blbost, když to evidentně existuje.
    PES
    PES --- ---
    MAGE: ani náhodou, zahřívají se zastíněné články, když přes se přes ně tlačí proud z okolních článků, ale to dnes řeší tzv. bypass diody, kdy (obvykle po polovinách) panelu je paralelní dioda umožňující obejít zastíněnou část...
    ... jenže když je to zapadané celé, tak nula od nuly pojde a žádný proud se nekoná.

    Asi nejvyšší čas založit startup "solární rolety" a doplňovat těm panelům zatahovací futrálek, který při stahování odveze ten sníh apod. dolů ;-))) Mohly by na to být i dotace - i kdyby to mělo zachránit jediný život (viz. hesla buzerací a-la BESIP a PaCHů) ;-)))
    MAGE
    MAGE --- ---
    PES: ja mel za to ze tam jde zpet nejaky proud ktery je schopen to zahrat a vytvorit vrstvicku vody po ktere to cele sjede, aspon jsem teda videl par videi kde to ukazovali.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: to je spíš do darwinivý ceny. Když sem bydlel v Krkonoších, tak se to tam stávalo skoro každou zimu někde po okolí i bez solárů. Jinak jsou na to pro bělochy, co nechtěj sletět z druhýho patra, nástroje:

    Review of the Avalanche Snow Removal System
    https://youtu.be/97UHZTY8cl0?si=ve_NoXBD4pLMMKed
    PES
    PES --- ---
    PES: tak na liberecku se to naštěstí nestalo, ale ve Frenštátě bohužel ano
    Muž se zřítil ze střechy při ometání solárů. Při pádu se těžce zranil - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/zachranka-humpl-zasah-pad-ze-strechy-frenstat.A240121_110034_ostrava-zpravy_jog
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARASAN: Nechapu, ale budiz.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAKROUSEK: nevim, esi se mas bicovat. pokud ale nemas yachtu a nelitas bizjetem, tak asi v pohode, co?

    takze bible je uz uznanej zdroj faktu? nebo verime jen tomu co potvrdili vedci? jako treba prave ty vykyvy klimatu v průběhu casu, co?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARASAN: Nene, z bible vime o potope sveta, prece. Mimochodem fakt to je takove krestanske - citim vinu a tak se musim bicovat. Treba v Asii tohle nemaji.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAKROUSEK: a o dobe ledove vime z bible nebo jak?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: To vyvozuju ze svych osobnich zkusenosti.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: to vyvozujes z toho ze aktivisti rikaj ze zmena na individualni urovni nestaci a 90+% emisi ma nejakych 20 firem?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MARASAN: Na to, jestli se klima menilo, nepotrebujes vedce, doba ledova je doba ledova. Ja osobne mam problem s odpustky - muset se stydet za to, ze mas v supermarketu dost jidla, tak si koupit Teslu a tim je tento hrich smazan.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JIMIQ: mi zas bavi ti, kteri neveri vedcum klimatickou zmenu, ale soucasne casto i tem samym vedcum veri, ze se klima menilo od nepameti.
    PES
    PES --- ---
    Střípky solárního barona 04 - Vyhodnocení návratnosti - Root.cz
    https://blog.root.cz/greatlama/fve-vyhodnoceni-navratnosti/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tak zas popojedem, pac tady jedou jablecno hruskovy demagogie

    Temelín ušetřil díky AI na spotřebě 5400 MWh elektřiny, nastavuje lépe čerpadla
    https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/temelin-usetril-diky-ai-na-spotrebe-5400-mwh-elektriny-nastavuje-lepe-cerpadla
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    OMNIHASH: Ja myslim, ze to je starsi, ne 150 let. Uz tak pred 500 lety jsme jako civilizace dospeli k zaveru, ze kdyz misto davu budeme verit tomu promile lidi, co Boha studuji cely zivot ve Vatikanu, budeme se mit lip.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: je to jednoduchý Pse, všechny ty zprávy i studie, ze kterejch vycházely, jsou na netu. Jestli máš pocit, že víš víc a líp, než ty klimatologové, není nic jednoduššího, než je rozcupovat na kousky. Vzhledem k tomu, kolik už se o to pokusilo lidí, a kolik z nich uspělo, je míček na tvojí straně, a dokud se nepřehoupne přes síť, tak žádný body za účast nedostaneš.
    Že se vymezuješ primárně proti Mannovi a jeho grafu z minulýho tisíciletí, kterej se za tu dobu stihnul nejen potvrdit, ale ukázat, že byl ještě poměrně optimistickej, je takový symptomatický. Když už tě tak fascinuje, doporučuju si nastudovat vývoj tý kauzičky i za posledních 15 let, afaik ho všechny komise očistily z jakejchkoliv obvinění o falšování čehokoliv, a jediný, co mu vyčítaj dodneška, je sdílení neautorizovanejch dat.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    France’s ‘last mile’ strategy for renewables under fire from all sides – Euractiv
    https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/frances-last-mile-strategy-for-renewables-under-fire-from-all-sides/

    The bill, which sets out France’s main energy priorities for 2030, has been criticised for neglecting to mention quantified generation targets for renewable energies.

    This would be contrary to the EU’s Renewable Energy Directive, updated in 2023, which mandates EU countries to reach a collective share of 42.5% for renewables like wind and solar in the bloc’s final energy consumption.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ja si myslim, ze nekteri lidi by si meli najit holku, hypoteku, druhou hypoteku a mozna by prisli na jiny myslenky. preci jen byt cele mesice a roky zhuleny od nevidim do nevidim na nyxech neni uplne idealni cesta.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: můžu říct totéž co ty, jen obráceně - pokud věříš "odborníkům" profláklým z falšování dat, odpírání vydání dat a postupů k nezávislé kontrole (a ty tehdejší jejich profláklé korespondence můžeš zapírat a popírat jak chceš), tak nemá cenu se s Tebou na ničem odborném dál bavit.

    Jo a lidstvo se také mnohokráte mělo možnost poučit, že diskreditovaným "odborníkům" se už nikdy věřit nedá a tudíž se jim ani nedá svěřit žádné rozhodování atd.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ano. Jako civilizace jsme dospěli tak před 150 rokama k závěru, že když místo davu budeme věřit tomu promile lidí co danej jev zkoumají celej život, budeme se mít líp. A ono to fakt funguje. Vyšlo to u všech ostatních vědních oborů, vychází to i v klimatologii. Řešit člověka, co nevěří jim, má stejnou cenu, jako řešit lidi, co nevěří na astrofyziku nebo geologii, a ten debatní prostor se čím dál víc zmenšuje, jako třeba u mladejch kreacionistů s jejich bohem mezer.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam