• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: zkus z pouštního písku něco postavit... schválně ;-)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    R_U_SIRIOUS: ,PAN_SPRCHA: co treba takova sahara?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    R_U_SIRIOUS: v reálu je těch ložisek dost a stojí to na povolovačkách. Povolit to nebude zrovna populární a tak se bude muset dojet až do krize aby se mohly rozjet. Tyhle články už jsou taková psychologická příprava že k tomu dříve nebo později dojde i když to tady uvedli jako světový problém a pak přešli do lokálu.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Písečná mafie aneb Proč by do roku 2050 na světě mohly dojít zásoby stavebního písku | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://nazory.hn.cz/c7-67289740-ru25q-b605cc60a5f116a

    "Mimochodem, nedostatek písku a kamene se bude týkat i ČR. Od roku 1989 nebyl v Česku otevřen jediný kamenolom a jen několik pískoven. Beze změny budou stávající lomy vytěženy do deseti let. Velké plány na stavbu dálnic, vysokorychlostních železničních tratí, dostupného bydlení, jaderných elektráren… mohou narazit na paradoxní problém. Nedostatek zrnek písku."
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Tak to se tedy omlouvam pane inzynyre.
    PES
    PES --- ---
    GOR: zklamu Tě - elektrotechnická fakulta VUT - tak proto!
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Znovu jsi prokázal totalni neznalost. Nemuzu mluvit za vsechny, ale my jsme vyrobu 10. dubna 2023 meli zakontraktovanou, obchodnik ji odebral a zaplatil, takze tvrdit, ze ji nikdo nechtel je naprosto zcestne. Co k problemu vedlo, jsem popsal drive

    Takovy problem muze nastavat pri jakekoli konfiguraci zdroju, jakkoli priciny mohou byt jine, kuprikladu v Polsku par let zpatky letely v lete ceny elektriny do nebes, protoze tehdy nemeli skoro zadnou fotovoltaiku, ale za to museli omezovat vyrobu v tepelnych elektrarnach, protoze meli fatalni nedostatek vody v rekach. Nevim, kdo to tenkrat odsral, ale tipuju provozovatele elektraren, protoze je pravdepodobne, ze meli velkou cast produkce prodanu.

    Nechapes jak funguje obchodne-pravne-technicky elektrizacni soustava, ale neustale do toho budes kusnit. Vysoka skola zivota, fakulta elektrotechnicka, katedra ekonomiky a rizeni energetiky?
    PES
    PES --- ---
    GOR: no zcela jistě experti dle Tvých představ tu energetiku (po)vedou k zářným zítřkům (a snad ne k blackoutu)...
    ... prostě fyzikálně se odpojují nejdříve "soft" zdroje (což všechny ty FVE střídače jsou) a teprve pak ty "tvrdé" (točivé)...

    Stejně jako ty soft zdroje nemají dostávat náhradu, když pro ně není v síti odbyt (a vlastní akumulaci si nezařídili) - mohli přece (dle těch skvělých novodobých energeticko-ekonomických trendů, které tu propagujete) královsky vydělat...
    ...ale počkat, oni přece královsky vydělali na tom, že nic takového jako vlastní akumulaci dělat nemuseli a nemusejí, vždyť dostanou zaplaceno i za nevýrobu (a spousta z nich ještě přeplaceno přemrštěnými nadsazenými výkupními cenami)...
    GOR
    GOR --- ---
    ROMANET: Ty RTU, co daly pokyn 0 %, umi prijimat povely jak pres datove pripojeni, tak pres HDO - jako vyrobce nevim, kudy povel prisel. Sejde na tom?
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PES: ad odpojování solárů... mohli zkusit využít HDO ale neudělali to, tenhle nástroj řízení sítě se v Česků vůbec nevyužívá.


    PAN_SPRCHA: ano, ale britský reaktor je jednou z obětí fukušimy - za běhu se zvyšuje bezpečnost a to stojí hodně peněz.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Znovu tu opakujes nesmysly.

    Jejich energii nikdo nechtel? Lzes, a to z hlouposti nebo zcela zamerne. Ty poznas, kterou energii konkretne kdo nechtel? Ja teda ne. Obchodne pravne to zavinili vsichni, kdo meli v danych hodinach stejne znamenko odchylky jako byla systemova odchylka a taky si to zaplatili.
    Spoustu let tu opakujes hloupe mantry a o energetickem trhu ses stale nic nenaucil

    Ano, zaplatil to CEPS, ale:
    a) nahrady drahym podporovanym zdrojum byly levnejsi nez zaporna elektrina na trhu,
    b) stejne to CEPSu zaplatily ty subjekty zuctovani, co mely odchylku shodnou se systemovou odchylkou,
    c) protoze je trh racionalni, ta situace se nedeje casto. Na Velikonoce se to stalo proto, ze bylo necekane slunecne pocasi a jeste navic byl den pracovniho klidu v cele Evrope.

    Ten provozovatel OZE (ted prosim pominme podporovane zdroje z let 2005-2011, tem ta podpora do konce 2030 skonci) naklady na tyhle epizody samozrejme ma zapoctene v hodnote elektriny, protoze, svete div se, obchodnici zpravidla (naivne jsem si myslel, ze po Moravii se nektere situace nebudou opakovat, ale BE me vyvedla z omylu, na druhou stranu mnoho jinych z toho vyslo se cti)maji rizeni rizik a ta rizika zahrnuji do cenotvorby na obou stranach, tj. jak na nakupu, tak na prodeji.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    ROMANET: Polsko to má na papíře...... Hinkley mělo taky na papíře 3x nižší cenu původně.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: dokud bude nastávat něco takového a budou za to mít kompenzace (když zrovna tu jejich energii nikdo nechtěl), tak ne...

    ČEPS odpojil od sítě stovky fotovoltaik, majitelé dostanou kompenzace - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ceps-fotovoltaicke-elektrarny-energeticka-soustava.A230413_175534_ekonomika_tbr
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: provozovatel FV je do toho dotlačenej sám trhem, bo nikdo nechce prodávat za nulový ceny.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    PAN_SPRCHA: proč se tam bere jen hinkley a třeba se vůbec neřeší polsko, kde mají mít 6 reaktorů westinghous ve dvou lokalitách s výkonem až 9gw za 40b usd?

    hinkley má navíc 3x větší výkon než dukovany.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: to byla narážka na to OZE, které může měnit produkovaný výkon tak rychle, že ty zálohy musí běžet neefektivně téměř neustále...
    ...už jen třeba k Dukovanům to kromě akumulace měli už za komárů tak, že přilehlé Dalešice (přečerpávací) mají výkon pro pokrytí jednoho bloku Dukovan (dost rychle mohou zaskočit na několik hodin a obvykle mohou stejně tak naskočit na odběr v případě výpadků spotřeby, což dává ČEPSu celkem dost prostoru takový výpadek vyřešit jinými zdroji - i když ta regulace je nepoměrně složitější, něco se dá krátkodobě ustát frekvenčním odlehčováním, i když tam to je hodně běh na ostří nože kvůli frekvenčním pojistkám pak nemilosrdně odpojujícím, anebo řízeným odpojováním zátěže).

    Kdyby takový OZE provozovatel většího než "domácího" rozsahu musel k FVE či větrné musel mít (a zaplatit) obdobnou zálohu alespoň na pár hodin svého plného výkonu, to by se do toho tak nehnali.

    PAN_SPRCHA: jo, souhlasím, že mamutí bloky se zálohují hůře - sám bych byl pro menší velikosti reaktorového výkonu (třeba IMHO Dukovany jsou velikostně rozumné a než tam mít třeba časem 2x1GW nebo 1x1.5GW, tak poskládané po 500MW jsou na tohle v ohledu regulace a výpadků lepší), ale ekonomika prý velí dělat všechno větší.

    Za mne klidně i více Dalešic a Dlouhých Strání, ale proti tomu se zase budou bouřit kdejací tzv. Zelení a podobní ochránci...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: no N-1 je právě nejhorší když máš jeden, dva velký jaderný zdroje.
    Ty taky vypadávají a ne že ne.

    Pokud máš třeba 700MW plynovky máš jich deset nebo dvě 3,5 GW jaderky. Tak co se ti bude zálohovat líp?

    Rozumná budoucnost energeticky na příštích 25 let je prostě v plynu a čím dřív si to lidi přiznají tím méně nás to bude stát a tím víc z ekonomiky se zachrání.

    Protože jestli budeme stavět jaderky přes 250 EUR/MWh v momentě kdy plyn je a bude +-60 EUR/MWh tak tím zničíme celou zemi.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    I jadro musis zalohovat, zrovna ted byl vypadlej jeden blok Temelina neplanovane kvuli problemu s chladicem v sekundaru nebo co

    Takze to je plany argument ze neco musis stavet dvakrat. Navic plynovky jsou na stavbu snad nejlevnejsi zdroj
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: akorát tu energetiku musíš pak postavit (na zdroje) minimálně x2 (pomineme-li rezervy na výpadky, nastavení N-1 apod.), což leze do peněz tak jako tak, takže pro minimálně "base-load" by to chtělo něco stabilního...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: prakticky 100% zálohu v plynu ....ano. Přesně tak.

    Jenže plyn má úžasnou schopnost akumulace a skladování takže 100% záloha není žádný problém z technického hlediska.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam