• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Jestli ti vadí, že EU má nějaké zákonodárství s transparentním procesem tvorby pravidel, která platí ve všech 27 zemích stejně, tak to nevím, co říkáš na pravidla, která platí ve 27 členských zemích různě.
    To je asi podle tebe diktatura na sedmadvacátou?

    Jestli chceš na tohle téma diskutovat trochu na úrovni, tak si alespoň pro začátek projdi, jaké právní předpisy se v EU vydávají a jakou mají působnost.

    Diktát tady není EU, ale národní stát, který si do pravidel cpe všechny nemožné přílepky a přídavky a pak to ještě svádí na EU.
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: Fakt? Takže na všechny ty direktivy a omezení a limity a zákazy od roku XY se můžeme z vysoka a EU si bude moci tak akorát skočit do zdi?

    Fakt nelži ty, je to jen trapné...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: EU ti nic nediktuje. Žádný diktátor v EU nefunguje, tak nepiš bludy.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Já nic neobjevuji, já stále konzistentně tvrdím, že v aktuálním stavu je to prostě nesmysl nasazovat jako základ energetiky a průmyslu...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Den se sešel se dnem, Makroušek zjišťuje průměrnej nájezd auta před vyřazením z provozu (to číslo, co hledáš je 250.000 ujetých kilometrů) a Pes se po 123x rozčiluje, že slunce nesvítí v noci a objevuje baterky... a takhle si tu žijem
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: Tak rozveď třeba ten vodík - jak skvěle se vyrábí z OZE, jak stabilně, jaká je energetická bilance elektrolyzéru a pak zpětného získání energie, jak skvěle se skladuje a transportuje s ohledem na dodatečné energetické náklady atd.

    U těch OZE můžeš pokračovat stabilním a predikovatelným výkonem, který nestrhne přenosovou soustavu + kolik jsou/budou náklady na akumulaci (a kolikrát by musely být předimenzované zdroje, aby stíhaly pokrývat spotřebu a ještě dodávat do akumulace mezi obdobími nevýroby).

    Nic z toho reálně nevyvrátíš, jen budeš lhát jako všichni ostatní co tyhle nesmysly zkouší tlačit (a jelikož samo to nejde, tak násilím a deformacemi trhu)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: co neni krome fuze funkcni prosimte? Bud konkretni, at muzu konkretne reagovat
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: nezačnu ani nejsou funkční v laboratorním provozu natož v průmyslovém měřítku.

    Ta tvoje hesla jsou jak vystřižená z ptydepe nějakého bruselského byrokratického panáka, co o technice neví vůbec nic a o přírodních zákonech si myslí, že je může přehlasovat.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: tak jeste jednou, 4ty rozmer, transition, change management atd.

    Dokud se na to nezacnes divat z tohodle pohledu, v nazorech se nepotkame.
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: Demagog jsi spíš ty, EU nařídí v dané době nesplnitelné normy, pak sype prachy do nedovyvinutých rádoby "řešení" a všechno to končí posléze velkým fiaskem (které bohužel zaplatí jen lidi a nikdo z těch, kteří takto blbě diktují z EU to nikdy neodsere tak, jak by zasloužil)...
    Fúzi... a mohl bych nějakou energeticky kladnou (a ekonomicky výhodnou) vidět?
    Vodík... a mohl bych také vidět ten skutečně eko vodík vidět a jeho energetickou a ekonomickou bilanci?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: ty si fakt ukazkovej priklad demagoga.

    EU prece nediktuje technologie, ale ramec, jako emisni normy, plus subvence do novych technologii, at uz je to vodik, fuze, ev, nebo renewables. Ze se vsechny v case neuchyti je naprosto normalni (i v businessu), protoze proste vedeni statu je nejaky konsezus demokratickych nazoru a ne vojsko jasnozriveho generala Makrouska, zoceleneho evoluci.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Evoluce. Revoluce zeshora je oxymoron.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: ale však to vymysli jinak, čekáme jen na tebe až přijdeš s bezemisním benzínem nebo baterkou co vznikne ze vzduchu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    SHEFIK: Presne to jsem myslel tim: "prece to tak musi byt, jinak by to neslo".
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: 'nez dojdu v zime pro rohliky, musim se oblict, to me neprestava fascinovat. Proc mi ty rohliky rovnou nepristanou do pusy. Za vsechno muze nekdo jiny!'

    Sorry, ale ty si presne duvod, proc struktury jako EU sou potreba. Doporucuju nastudovat vyznam slova transition, zamyslet se nad 4tym rozmerem, zmenou z materialniho i socialniho pohledu.
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: Zatím se emise zvýšili v důsledku prakticky každého tzv. EU-eko nařízení.
    Jediné výrazné propady by se daly přičíst CoViD (téměř zastavení cestování a vlastně i fungování společnosti jako takové) a energetické krizi (omezení spotřeby domácností a likvidace průmyslu pod cenou energií).
    HANZS
    HANZS --- ---
    MAKROUSEK: No můžem to sobecky brát tak, že spousta těch emisí vznikne jinde na planetě a my tu budeme jezdit ty čistý EV .)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    HANZS: Jako ze to bude uz po (smim doufat) 70 tisicich kilometru? To me neprestane fascinovat. Meni se klima, tak musime snizit emise. Takze za velkeho povyku udelame neco, co zvysi emise. A mozna (mozna!) nekdy v budoucnu budou emise nizsi. A neprije to lidem divne - prece takhle to musi byt. Namisto toho, aby se reklo - zafinancujeme lepsi technologii, ktera bude emise rovnou snizovat.
    HANZS
    HANZS --- ---
    Jo ten článek psal nějaký fanatik, zaslepený svou pravdou, který ví, že ČR, Polsko a nyní Německo jedou hodně na uhlí - bohužel k jeho zápalu, to tak ve zbytku zemí není...
    Ale na druhou stranu to, že EV se stane emisně výhodnější až po ujetí více jak 80 tis. km je obecně známé a není to nic překvapujícího. A za mě pokud přívrženci EV tvrdí 80 tis. a odpůrci 150 tis. km - to není tak velký rozdíl.
    Ale bude se to posouvat ve prospěch EV, jak bude přibývat nefosilních zdrojů energie.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Uhli melo loni jen 12,3% podil na vyrobe elektriny EU
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: v realne rocni vyrobe
    European Electricity Review 2024 | Ember
    https://ember-climate.org/insights/research/european-electricity-review-2024/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam