• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    OMNIHASH:
    to ale zapocitavas negativni externality. zamer se na gativní externality soudruhu negativisto.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: počkej, nestrávils tu poeslední pětiletku bojem proti doslova větrnejm mlýnům v zájmu za zachování krajinného rázu? Jinak pokud někdo hledá zdroj vody na vrcholu jakýhokoliv kopce, tak vynechal pár základních lekcí z vlastivědy a fyziky.
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: Tak zrovna v tomhle obce a lidi obecně fakt nechápu - dotyční by se měli jít podívat na existující PVE, jak vypadají, jak fungují a že to tam nevypadá zničeně. Pochopitelně obavy o zdroj vody, pokud je to vodonosná zóna a prameniště jsou na místě, ale to by měl vyřešit geologický průzkum, ne?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Přečerpávací elektrárna? Nechceme.
    Větrníky? Nechceme.
    Baterie? Nechceme.
    Fotovoltaika? Díky, ale moc drahé.
    Levné energie? Ano, to chceme.

    Makes sense. :-)

    Seřízneme kopec a vytáhneme na něj vodu. Stát vytipoval místa pro přečerpávací elektrárny, obce zaskočil | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67302750-bdquo-serizneme-kopec-a-vytahneme-na-nej-vodu-ldquo-stat-vytipoval-mista-pro-precerpavajici-elektrarny-vcetne-orliku-obce-zaskocil
    Jenže bez komplikací to také nebude. Jak HN zjistily, obce, kterých se záměr týká, o něm zatím téměř nic nevědí a jejich zástupci se mu hodlají postavit. „Pro nás je to nemilé překvapení. Nikdy jsme tady o možnosti výstavby přečerpávací vodní elektrárny neslyšeli. Určitě se s tím záměrem neztotožňujeme,“ reaguje David Kaiser, starosta Bukovan. Právě na jejich katastru je 633 metrů vysoký kopec Pteč.

    „Osobně určitě budu proti tomuto záměru,“ říká Markéta Mazourová, starostka Zbenice, další obce pod kopcem. Záměr by podle ní mohl ohrozit i obecní zdroj pitné vody, protože vesnice je zásobována z vodních pramenů, které se táhnou z Pteče. To vše by ještě bylo nutné vyřešit během posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA), které by jako u jiných velkých projektů proběhlo.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: to by byla moc pěkná úvaha, kdyby nebyla celá postavená na blbejch základech. Stačí přičíst CO2 jenom z destilace ropy na béňo (2.5kg/l), a už to naprosto nevycházi, a to do toho není započítanej zbytek od těžby přes dopravu po ztráty.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: autor te “analyzy” dela dost silene “logicke” kejkle. Tvrdi ze vsechna elektrina pro e-auta je z fosilu protoze bez nich by se nevyrobila. A to je nesmysl
    PES
    PES --- ---
    PETER_PAN: ale no tak, ta krásná čísla pod 100g, ta se berou kde?
    Už i v Německu se připouští, že e-auta jsou celkově o hodně nad (i nad spalováky)...

    (jo a nezpochybňuje - Vaše oblíbená hra na shazování pro Vás zastánce nekonformních a nepříjemných věcí - adresu serveru či jméno autora, ten komentuje data a postřehy z Německa)

    Za e-auty v Německu jsou emise CO₂ emise 2× vyšší než ze spalovacích motorů - Seznam Médium
    https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-za-e-auty-v-nemecku-jsou-emise-co2-emise-2x-vyssi-nez-ze-spalovacich-motoru-52282

    E-AUTA: Skutečnost bez zelených brýlí - Neviditelný pes
    https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/e-auta-skutecnost-bez-zelenych-bryli.A240318_184815_p_klima_nef
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: Plus teda dodam jeste jednu vec co lidem v diskuzi unika.
    Tyhle kalkulace se nemaji delat proto aby neco vyslo nebo nevyslo, ale proto aby ta metrika smerovala prumyslove standardy a spolecenske procesy ke stavu ze fyzicky zadne CO2 ekvivalentni emise produkovat nebude. (Nebo tech poslednich nekolik malo jednotek procent pujde offsetovat)
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    MAKROUSEK: Ne. Treba doted se co se emisi tyce zapocitavalo to jake emise produkuje spalovani benzinu/nafty pri provozu automobilu a z toho se urcilo cislo CO2/km (podrobneji pak jeste NOx a treba mikro castice ze spalovani).
    A vuci tomu se vzalo cislo vyroby elektriny, ztraty z distribuce a dalsi externality a kolik se ji spotrebuje na ujeti km. I takhle vychazi pri ceskym energetickym mixu ze bezne auto v CR ma 160g/km a elektroauto pod 100g/km.

    A samozrejmne takhle to je spatne. Protoze ve chvily kdy zapocitas emisni naklady na vyrobu fosilniho paliva, olej atd. tak spalovak nemuze vyjit nikdy. Na druhou stranu zivotni cyklus (soucasne!) baterie se sice "zaplati" podle varianty a zvolene metriky za 50-100kkm, ale pri soucasnem vypoctu (ktery nezohlednuje ty externality ze samotne vyroby fosilnich paliv). Ve chvily kdy budes porovnavat porovnatelny soubor externalit spalovak vs. elektroauto tak vzhledem ke zvladnute recyklaci baterii spalovak nemuze vyjit vubec ani smykem (a to i pro soucasnem energetikcme mixu, jestlize ze za dalsich 30 let prejdeme na OZE + jadro pak srovnavame uplne nesrovnatelne koncepty)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Spustily se žádosti o podporu pořízení elektromobilů. Příspěvek je až 200 tisíc - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/rozvojova-banka-zacala-prijimat-zadosti-o-podporu-porizeni-e/r~1a2d8782e51011ee9a9dac1f6b220ee8/
    PES
    PES --- ---
    Sice Premium, ale...

    Nizozemsko může dobíjet elektromobily, nebo domácnosti. Obojí ne, síť nestačí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/nizozemsko-stedin-sit-kapacita-elektromobilita-dobijeni.A240304_125953_automoto_dohr
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: ale v absolutních hodnotách ten pokles nebyl takový. Ten poměr se snížil kvůli celkovýmu poklesu spotřeby v důsledku vysokých cen.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MARASAN: jen drobná poznámka - informace mají z roku 2022, podle energy-charts za 2023 je to
    Německo - 26%
    Česko - 38,1
    Polsko - 63,8%
    letos to bude ještě méně

    a jinak tyhle tři země mají v EU podíl na uhlí 77% (z celkové spotřeby 305,5 byly tyhle tři země 236,2TWh)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Uhli na vyrobe v EU: PL 69 %, CZ 43 %, DE 32 %:

    Polsko, Česko, Německo. To je uhlák Evropy - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-polsko-cesko-nemecko-to-je-uhlak-evropy-247423
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: a Tobě zase nesedí průmyslová (a hlavně cenová) dostupnost...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: hele vecer uz nemam silu hazet hrach na zed. Kdyz nekoho nazyvas demagogem, tak se podivej nejdriv na sve prispevky centimetr od sebe.

    Tady tvrdis, ze ty mnou vyjmenovane technologie nejsou funkcni, a ze chci prehlasovat prirodni zakony PES a kdyz se te teda zeptam co konkretne neni funkcni, tak zacnes argumentovat skrze ultimatni argument nejvyssi efektivity - ze co neni v aktualni chvili nejlevnejsi nema smysl uvazovat. O tom, ze tohle je presne smyslem kapitalovych investic asi uz poneti nemas.

    Preji hezky vecer sampione diskuzi
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: bílý ledky - 1996
    Eu ban žárovek - 2009
    Nějak ti ty propočty nevycházej Tesáku, a takhle je to furt..
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Jestli ti vadí, že EU má nějaké zákonodárství s transparentním procesem tvorby pravidel, která platí ve všech 27 zemích stejně, tak to nevím, co říkáš na pravidla, která platí ve 27 členských zemích různě.
    To je asi podle tebe diktatura na sedmadvacátou?

    Jestli chceš na tohle téma diskutovat trochu na úrovni, tak si alespoň pro začátek projdi, jaké právní předpisy se v EU vydávají a jakou mají působnost.

    Diktát tady není EU, ale národní stát, který si do pravidel cpe všechny nemožné přílepky a přídavky a pak to ještě svádí na EU.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: za to, že 20 let přeplácíme solární barony přeci nemůže EU aneb proč jsme v tomhle my unikátní?

    Jinak žárovky jsou přesně ten vtipný příklad - EU to nařídila a přišly LEDky, které to vlastně vyřešily. Není tohle cílem?
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: za bilionový tunel se soláry za posledních 20 let jsme mohli mít de-facto jadernou elektrárnu s nesrovnatelně větším výkonem, stabilitou a přínosem... Takže ty dnes již staré panely bych rozhodně nevytahoval (je to podobné, jako když EU zakázala Edisonky žárovky - místo toho byli spotřebitelé přinuceni kupovat špatně svítící a postupně výkonově degradující tzv. úsporky plné jedovatých těžkých kovů a dalších blivajzů z luminoforů + vnitřní elektronika - jen proto, že to někdo nařídil od stolu - no někteří evropští výrobci si slibovali velké zisky z těch předražených krámů - akorát že jim pak vypálil rybník jeden Japonec co stvořil bílou LED a pak ti Číňani co nasekali výrobních kapacit, že se evropští výrobci mohli jít pak klouzat).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam