• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: a na jak dlouhou dobu ten výkon mají? Tj. kolik mají Pmax * t (MWh či GWh)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    podle app.electricitymaps.com mají až 6,89GW instalovaného výkonu v baterkách
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jop, v Kalifornii jsou baterky dost rozšířený
    používají je každý den podobně jako my Dlouhé stráně (fialová na grafu)

    HANZS
    HANZS --- ---
    JIMIQ: Jestli správně koukám, tak v Kalifornii ten propad vykryly hlavně bateriová uložiště..? Na chvíli šly 3000 MW do plusu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Zatmění v Kalifornii (60%) a Texasu (na kusu v podstatě 100%)

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ČEZ získal dotace na dvě rekordní fotovoltaiky, jejich výkon překročí 100 megawattů - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/cez-ziskal-dotace-na-dve-rekordni-fotovoltaiky-jejich-vykon-prekroci-100-megawattu/

    Podle dokumentů, uložených ve veřejném Registru smluv, vyjde výstavba dvou rekordních fotovoltaik na celkem 4,2 miliardy korun. Dotace z Modernizačního fondu pokryje něco přes jednu miliardu korun. Větší z podpořených fotovoltaik, nazvaná Tušimice II, bude mít výkon 126,7 megawattu, druhý projekt nazvaný Vysočany – Plató má mít instalovaný výkon 115,7 MW.

    ČEZ chystá také relativně menší projekty, které se i tak počítají v desítkách megawattů. Jak Ekonomický deník upozornil loni v říjnu, ČEZ podepsal se SFŽP balík 20 smluv o financování fotovoltaických parků. Výstavba zmíněných 20 fotovoltaik o celkovém výkonu 235 megawattů vyjde na téměř 4 miliardy korun. Největší z nich se nacházejí v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, často na brownfieldových plochách po bývalé těžbě nebo průmyslové výrobě.

    Ambiciózní plány mají také další velcí hráči v české energetice. Sev.en Česká energie miliardáře Pavla Tykače nedávno podepsala se SFŽP smlouvy o poskytnutí dotací na pět velkých solárních parků na Mostecku o celkovém výkonu 121,8 MW.
    ---------
    tohle dohromady je cca 600MWp ~ 600MWh/rok ~ 1% roční spotřeby
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Zajímavá tabulka - kolik kteří poskytovatelé elektřiny a plynu získali/ztraili klientů za únor 2024. TEDOM docela jede, tak snad takto zvýšenou poptávku ustojí

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Levnější baterie na obzoru. Cenová válka mezi výrobci pomůže elektromobilitě a zelené energetice - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/levnejsi-baterie-na-obzoru-cenova-valka-mezi-vyrobci-pomuze-elektromobilite-a-zelene-energetice/

    Největší světový výrobce baterií pro elektromobily, čínský koncern CATL, tvrdí, že letos sníží cenu svých výrobků až o 50 procent. Reaguje tím na nadbytek výrobních kapacit v Číně. Chce také navýšit tržní podíl na úkor druhého největšího čínského výrobce baterií, kterým je FinDreams ze skupiny BYD. Cenová válka umožní další pokles cen elektromobilů i velkých baterií pro ukládání energie.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Elektráreň Vojany oddnes končí, odstavili posledné bloky - Správy
    https://www.aktuality.sk/clanok/XZd0XoR/elektraren-vojany-oddnes-konci-odstavili-posledne-bloky/
    GOR
    GOR --- ---
    NYRLEM: Vracel.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NYRLEM: Ale za zalohy dodali elektrinu. A kdyz krachli, prestali vybirat zalohy.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: oni generovali zisk, z čísel bylo úplně jasné že nekoupili roky ale kupují krátkodobě, na roční kontrakt ten zisk prostě nevycházel. ....

    Navíc ten rybník energetiků je překvapivě malý.....a spousta lidí prostě mluví hlavně na večeři na konferencí v Brně po lahví vína.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    Dalsi vec je to, ze nedodanim komodit poskodil zakazniky i ty prubehove merene a lze to vymahat. Odtud uz bych implikoval hromadu veritelu a majetek, ktery nepokryje pohledavky veritelu.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MAKROUSEK: Minimalne Cckovi zakaznici platili zalohy, nerikej mi, ze to vracel.. ale moc do detailu jsem to nestudoval, tak se rad dozvim detaily.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NYRLEM: Nema veritele. Slibil dodat energii, kterou nedodal, takze mu ji ani zakaznici nezaplatili. Akorat porusil tu smlouvu, za kterezto poruseni neni zadny trest.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: to zni jako bullshit, tezko muzes shrabnout tisky, kdyz mas veritele. Zaroven se hodne snazil si nechat alespon AM..
    GOR
    GOR --- ---
    PAN_SPRCHA: Tak to se ke mne nedoneslo, jakkoli jsem s nima byl ve styku skrz Amper Market, ale ten tu strategii asi 100% neprevzal.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    GOR: to že BE má nekrytou pozici a celá její strategie je postavená na tom že v momentě kdy půjdou ceny nahoru shrábne zisky a položí to, byla v energetice veřejným tajemstvím.
    GOR
    GOR --- ---
    HANZS: Paradox je, ze ja se "chytil" na BE, protoze jsem si naivne myslel, ze po krachu Moravia Energo si nikdo nedovoli mit nekryty pozice v takovym objemu, ze ho to polozi, kdyz trh pujde nepriznivym smerem.
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: No to všechno víš ty, protože se o to zajímáš a rozumíš tomu. Většina lidí ani neví, co je to spot...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam