• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO:
    Vladimír Piskáček
    @VladaPiskacek
    Dobrý den všem. Je tu hodně dotazů na situaci kolem podcastu Vysoké napětí, který jsme začali v @dataruncz dělat s @michalsnobr. Situace je následující. Datarun je mnohovrstevnatý projekt, snažící se ukazovat nové trendy prostřednictvím podcastů, newsletterů a studií tématicky rozkročených od školství, přes politiku, ekonomii až po technologie a geografii. Vysoké napětí má pokrývat energetiku. Po úvodních dílech s různými hosty jsem poprosil Michala Šnobra, kterého si pro jeho erudici v energetice nesmírně vážím, zda by se stal naším expertem a postupně jsme společně vysvětlovali dění v klíčovém oboru, který mění naší budoucnost.
    Bohužel jsme se v Datarunu dostali pod obrovsky silný tlak. Nemá smysl veřejně popisovat jaký, my si to s @michalpur vyřešíme po svém. Datarun není investigativní, ale datové médium a my nechceme ohrozit jeho existenci. Proto Vysoké napětí v současné podobě vycházet nebude. Michalu Šnobrovi, kterého jsem do toho zatáhl, jsem se omluvil. Upřímně si ho vážím jako podnikatele i energetického experta. Omlouvám se i fanouškům Vysokého napětí. Jeho edukační roli chceme zachovat, protože dění v energetice v následujících letech promění životy nás všech.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nevite o co jde?



    Michal Šnobr
    @michalsnobr
    Aby bylo jasno k “Vysokému napětí” v @dataruncz @michalpur @VladaPiskacek. Jsem oběma klukům vděčný za příležitost. Přišli s nápadem na VN a já ho akceptoval. Bohužel (i přes mé varování) zjevně přecenili své možnosti. Česká energetika je, byla a nyní za vlády @P_Fiala “kvete” mimořádnou špínou za velké peníze a v rukou několika málo lidí + zbytek “šoupe” nohama, jak si přejí. Už jsme tak daleko a “dole”, že vadí i prostá. fakta. Tak to prostě je. Vím přesně kdo, kdo za koho, ale je to věc Datarun. Nepřísluší mi v tom cokoli dál komentovat. Díky za podporu ale i pochopení a držím klukům palce ať se z toho vylížou co nejrychleji… já snad najdu jiné cesty…
    Translate post
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: to je patek, ja mluvim o dnesku
    A ano je to legislativou, ktera v CR neumoznuje mit ciste bateriove uloziste a vydelavat na rozdilu ceny jako napr Dlouhe strane
    GOR
    GOR --- ---
    MAKROUSEK: Bud dementni legislativa nebo impotentni CEPS - MWh odstranena dispecerskym rizenim by stala desetinu.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: No, nezboril...

    Elektřina chvíli stála minus čtvrt milionu. Na trhu nebyl nikdo, kdo by ji byl schopen spotřebovat | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67312000-elektrina-chvili-stala-minus-ctvrt-milionu-na-trhu-nebyl-nikdo-kdo-by-ji-byl-schopen-spotrebovat
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Za poslednich 24 hodin je Cesko cisty dovozce elektriny a svet se nezboril! 😱
    PES
    PES --- ---
    Sdílet elektřinu půjde hned jedině s chytrými elektroměry - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/finance-sdilet-elektrinu-pujde-hned-jedine-s-chytrymi-elektromery-40466555
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Hot water cavern

    Finland to host 90 GWh thermal energy storage system – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2024/04/09/finland-to-host-90-gwh-thermal-energy-storage-system/
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: zas na tom Texasu je krásně vidět flexibilita plynovek jak krásně vykrývají OZE
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    no z toho grafu vidíš že na ten večer jim to bohatě stačí :) v podstatě to snižuje plynovky na půlku
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: a na jak dlouhou dobu ten výkon mají? Tj. kolik mají Pmax * t (MWh či GWh)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    podle app.electricitymaps.com mají až 6,89GW instalovaného výkonu v baterkách
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jop, v Kalifornii jsou baterky dost rozšířený
    používají je každý den podobně jako my Dlouhé stráně (fialová na grafu)

    HANZS
    HANZS --- ---
    JIMIQ: Jestli správně koukám, tak v Kalifornii ten propad vykryly hlavně bateriová uložiště..? Na chvíli šly 3000 MW do plusu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Zatmění v Kalifornii (60%) a Texasu (na kusu v podstatě 100%)

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ČEZ získal dotace na dvě rekordní fotovoltaiky, jejich výkon překročí 100 megawattů - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/cez-ziskal-dotace-na-dve-rekordni-fotovoltaiky-jejich-vykon-prekroci-100-megawattu/

    Podle dokumentů, uložených ve veřejném Registru smluv, vyjde výstavba dvou rekordních fotovoltaik na celkem 4,2 miliardy korun. Dotace z Modernizačního fondu pokryje něco přes jednu miliardu korun. Větší z podpořených fotovoltaik, nazvaná Tušimice II, bude mít výkon 126,7 megawattu, druhý projekt nazvaný Vysočany – Plató má mít instalovaný výkon 115,7 MW.

    ČEZ chystá také relativně menší projekty, které se i tak počítají v desítkách megawattů. Jak Ekonomický deník upozornil loni v říjnu, ČEZ podepsal se SFŽP balík 20 smluv o financování fotovoltaických parků. Výstavba zmíněných 20 fotovoltaik o celkovém výkonu 235 megawattů vyjde na téměř 4 miliardy korun. Největší z nich se nacházejí v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, často na brownfieldových plochách po bývalé těžbě nebo průmyslové výrobě.

    Ambiciózní plány mají také další velcí hráči v české energetice. Sev.en Česká energie miliardáře Pavla Tykače nedávno podepsala se SFŽP smlouvy o poskytnutí dotací na pět velkých solárních parků na Mostecku o celkovém výkonu 121,8 MW.
    ---------
    tohle dohromady je cca 600MWp ~ 600MWh/rok ~ 1% roční spotřeby
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Zajímavá tabulka - kolik kteří poskytovatelé elektřiny a plynu získali/ztraili klientů za únor 2024. TEDOM docela jede, tak snad takto zvýšenou poptávku ustojí

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Levnější baterie na obzoru. Cenová válka mezi výrobci pomůže elektromobilitě a zelené energetice - Ekonomický deník
    https://ekonomickydenik.cz/levnejsi-baterie-na-obzoru-cenova-valka-mezi-vyrobci-pomuze-elektromobilite-a-zelene-energetice/

    Největší světový výrobce baterií pro elektromobily, čínský koncern CATL, tvrdí, že letos sníží cenu svých výrobků až o 50 procent. Reaguje tím na nadbytek výrobních kapacit v Číně. Chce také navýšit tržní podíl na úkor druhého největšího čínského výrobce baterií, kterým je FinDreams ze skupiny BYD. Cenová válka umožní další pokles cen elektromobilů i velkých baterií pro ukládání energie.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Elektráreň Vojany oddnes končí, odstavili posledné bloky - Správy
    https://www.aktuality.sk/clanok/XZd0XoR/elektraren-vojany-oddnes-konci-odstavili-posledne-bloky/
    GOR
    GOR --- ---
    NYRLEM: Vracel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam