• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    PES: JETE má spotřebu cca 38 milionů m3 vody na chlazení.
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: Však nikde nemáme "průtočnou" JE (jako Francie), pro každou existuje dost velký rezervoár vody v podobě nějaké přehrady...
    MMORT7
    MMORT7 --- ---
    OMNIHASH: Jako že budeme chladit jaderku tůnkou? To si nech patentovat :-)
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: tak onoto bylo právě to vlhčí období, že se dělaly meliorace a odvodnění, aby v tom mokru vůbec něco rostlo. Ovšem je třeba to mít regulovatelné (dnes už se i u meliorací, kromě tupého rozorání, plánuje možnost regulace a dokonce i reverzního využití k přívodu vody)...
    ...ale hlavně je třeba věnovat úsilí zachytávání, akumulaci a vsakování dnešních přívalovek, které (často s tunami ornice) jen bleskově odtečou do pryč...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    R_U_SIRIOUS: tak ono vody je víc než dost, jenom sme se posledních pár set let intenzivně snažili se jí zbavit. Když vyvineme řádově stejný úsilí na to jí v krajině zdržovat, měli bysme bejt víc než v pohodě.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Jádro na delší běh nevidíš? Spotřebuje kromě hromady betonu taky megalitry vody...
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Křetínský s Tkáčem si připsali přes sto miliard korun čistého zisku za jediný rok. Energetika rekordně vynášela | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://byznys.hn.cz/c1-67317910-kretinskeho-skupine-eph-loni-pomohlo-k-vyssimu-zisku-zhodnoceni-investice-do-slovenskeho-jadra
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: tak ony ty trubky vedou k úložištím odkud byl zemní plyn těžený, čistě technicky když to udrželo miliony let jeden plyn, není důvod aby to neudrželo další miliony let jiný plyn. a tu infrastrukturu k tomu máš hotovou. projekty už na to jsou taky.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Hlavne my chceme uhlikovou neutralitu, pokud se vezmou stare uhelne doly, ktere se hermeticky zapeceti, kam by se prebytecny uhlik ukladal, tak muzeme jit na tezeny plyn i po 2050 (ja teda myslim ze to nebude potreba, ale principielne by to slo)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: plyn je prakticky všude. Však si vezmi že 50% spotřeby Evropy se těží.....v Evropě...bez Ruska. Další potenciál je na Ukrajině, ve Skandinávii, v Polsku, kolem Irska, na Jadranu, v Černém moři atd.
    Evropa prakticky leží na kapse s plynem.

    Do toho LNG které se dá přivážet odkud chceš.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: jinak co se týče ropy - stačí se podívat do historie - OilPeak nebo jak tu krizi pojmenovali, vždyť to byla doslova studená sprcha pro Západ a pořádné nakopnutí rozvoje kapacit jaderné energetiky.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: stačí se podívat odkud jsou převážně zdroje plynu - jsou to jednoznačně samé stabilní oblasti (po "odpojeném" Rusku Kazachstán závislý na trase částečně přes Rusko, pak oblasti Blízkého Východu/Perského zálivu - tam stačí jedna eskalovaná mela s Izraelem a je po ptákách, a něco ze Severní Afriky).
    Potenciální ložiska ve Středozemním moři - opět riziko "rvačky" Turecko/Řecko/Kypr/Lybie/Izrael.
    Dovoz přes Atlantik z USA (břidlice s extra vysokohorskou cenovou přirážkou) anebo že by snad Venezuela (??? stabilita sama ???).

    Tak kdo má dostatečnou kapacitu (nevíc) živit Evropu?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: co máš furt s tou politickou nestabilitou plynu?

    To už můžeš rovnou zakázat auta se spalovacím motorem protože země dodávajíci ropu jsou ještě daleko míň stabilní než ty co dodávají plyn
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: Syngas bych spíš viděl jako běh na delší trať (postavení dostatečných kapacit na vhodných místech, aby se nepřetěžovala hlavní přenosová síť jen kvůli přetokům z těch OZE a aby to také bylo někde poblíž "hlavních trubek" plynu) pro postupné omezení potřeby importu plynu jak pro paroplynky, tak vlastně i pro koncové spotřebitele.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: jo, ja baseload chapu, nicmene to se da pokryt (syntetickym) plynem, chce to proste jen prebytky zacit ukladat. Takhle vyrobena/uskladnena energie sice mozna bude drazsi, ale porad tam pojede do toho slunce/vitr (pripadne wave, thermal) i v zime.

    A mluvim o targetu pro 2050+, ne o tom, ze to pujde od zitra.
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: vždy potřebuješ stabilní a spolehlivý "base load", který prostě OZE v podobě solárek a větráků prostě nedají (a baterky to nespasí + míst na přečerpávačky je také limitované množství, nehledě na nutnost pak příšerně předimenzovat ty OZE na "spatné doby", což by pak znamenalo nevyužití či příšerné přebytky v "příznivých obdobích"), takže nějaký ten základ být bude muset
    - uhlí je fujky (a CO2)
    - plyn je fujky (CH4) a navíc (politicky) nestabilní (dovoz, spolehlivost, cena)
    - biomasa nestačí a není samospasitelná (už teď se kácí a dováží biomasa přes oceány)
    - na vodu (přehrady) už moc vhodných míst nebude (+ odpor veřejnosti k zatopení oblasti atd.)
    - jádro - možná na první pohled drahé, ale prakticky na dekády stabilní (ověřeno i u nás JEDU, JETE)

    Pokud tedy nechceš zlikvidovat prakticky všechen průmysl, omezit či úplně zaříznout veškerou elektromobilitu (do stavu - nenabiješ si ze své FVE = nejedeš) a vrátit se tak o 100+ let zpět do období nestálé/nespolehlivé dodávky el.energie i do domácností (aneb každý kdo může si pořiďte vlastní FVE elektrárnu)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    NYRLEM: uplne sem to nestudoval, ale nevypada to, ze by panoval obecny konsenzus

    Změna klimatu nás nezahubí, máme všechny potřebné technologie, říká expert — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/zmena-klimatu-nas-nezahubi-mame-vsechny-potrebne-technologie-rika-expert-348230?

    A nejsem si jistý, jestli přežije jaderná energie. Myslím, že ne, protože je příliš drahá. Je těžké ji financovat, protože když vidíte skutečné náklady, jako v Hinkley Point C ve Velké Británii, tak jsou třikrát až pětkrát vyšší než u větrné nebo solární energie.
    PES
    PES --- ---
    Ať žije výzkum, třeba se to podaří dotáhnout do komerční výroby a provozu ...
    :: OSEL.CZ :: - Nová hybridní sodík-iontová baterie se nabije za pár sekund
    https://www.osel.cz/13448-nova-hybridni-sodik-iontova-baterie-se-nabije-za-par-sekund.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Azerbaijan announces first solar auction – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2024/04/24/azerbaijan-announces-first-solar-auction/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam