PAN_SPRCHA: Ty jsi mi vytýkal, že neuvažuju ekonomicky, zatímco když jsem ti nabídnul konkrétní minulá data i s analýzou, tak mi zase vyčítáš, že je to vlastně spekulace, protože to nejde aplikovat na tady a teď.
To vím ale taky, že v žádné oblasti prostě nejde vzít minulá data a protáhnout jenom přímku do budoucna. Budoucnost je neurčitá a vypočítat ekonomicky nejde. Dá se spekulovat s pravděpodobností.
Pro příklad u návratnosti bioplynové stanice si developer spočítal návratnost za 5 let pro žádost o dotaci, kdy byla krize a cena plynu vysoko. Než mohl získat dotaci, uběhl aspoň rok a návratnost se mu protáhla minimálně o dvacet let, protože cena zemního plynu zase klesla.
A jak sám píšeš v první reakci, stát časem přestane dotovat elektromobily i jinak zvýhodňovat, protože jich na trhu bude dostatek a cena poklesne.
Nakonec na tom vydělají všichni, protože s přibývající elektromobilitou poklesnou i provozní náklady spalovacích motorů za benzín a naftu, takže se to vyrovná. Vydělají na tom všichni prostě protože zdrojů energie bude více a různých druhů včetně lokálních a těch druhů mobility bude taky víc k dispozici. Celkově bude nabídka rozmanitější.
Jak na tom ale bude těžký průmysl a jak si poradíme se změnou klimatu, to netuším. Tady sehraje roli buď více jádra nebo ta zázračná slibovaná fúze, ale tohle je na desítky let.
Nejhorší možná varianta je nedělat nic. :-)