• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    můžou bejt druhý Norsko :) jsou blízko rovníku, takže solár je no brainer a maj peníze z ropy
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    I Guayana chce byt progresivni.

    Guyana opens tender for solar-plus-storage projects – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2024/08/12/guyana-opens-tender-for-solar-plus-storage-projects/
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: ...njn, nicméně zkus rozporovat, že jsme na to neměli rozjeto.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: když sem tu ten příspěvek pro poobědovým skrollocání při trůnění viděl, hned sem si říkal, kdy si přijdeš poplakat, jak sme na tom mohli být stejně. Už sem začínal mít strach, jestli se ti něco nestalo při odpolední procházce, příteli!
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: Tam jsme mohli být také... :-/ Dukovany, Temelín, Blahutovice, Tetov... a nejspíš by se pak našly ještě další lokality (včetně dálkových teplo/horkovodů) :-(
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Trhu s bateriovými systémy se daří. IBG Česko utržila o 60 procent více - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/podniky/ibg-cesko-energetika-baterie-fotovoltaika.A240811_120835_ekoakcie_rts
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Čína na vrcholu. Peking předstihuje zbytek světa v jaderné energetice | Forbes
    https://forbes.cz/cina-na-vrcholu-peking-predstihuje-zbytek-sveta-v-jaderne-energetice/

    Na dohled od plantáží s mangem a ananasem dokončují dělníci v elektrárně Linglong One na čínském prázdninovém ostrově Chaj-nan první malý modulární jaderný reaktor na světě postavený pro komerční účely. Tento reaktor je součástí národní flotily jaderných reaktorů, jejichž cílem je zbavit zemi závislosti na uhlí a palivu z dovozu, uvedla agentura Bloomberg.
    ...
    Rozsah a rychlost jaderného tažení Pekingu jsou opravdu mimořádné. Svoji první jadernou elektrárnu Čína schválila v roce 1981. Agentura BloombergNEF nyní očekává, že do roku 2030 předstihne Čína v kapacitě jaderných elektráren Francii a USA a stane se jedničkou na trhu.
    ...
    V době, kdy se celkově staví jen málo nových reaktorů, jich má Čína ve výstavbě třicet. Peking vynaložil miliardy na výzkum a experimenty. Výsledkem jednoho z nich je i reaktor Linglong One, jejž provozuje společnost China National Nuclear Power Co. a který je dosud jediným malým modulárním reaktorem schváleným Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    NYRLEM: prodávalo se to se studií o výhledu transitu kde byla nula dokud teče plyn přes Ukrajinu
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    PAN_SPRCHA: Pri prodeji se predpokladal ws spread 7 eur, prodali to v nejlepsi mozne dobe..
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Ceny ropy stoupají. Roli hrají obavy z eskalace na Blízkém východě - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/rust-cen-ropa-svetovy-trh-valka-konflikt-blizky-vychod.A240807_184040_eko-zahranicni_pari

    Na světových trzích prudce rosou ceny ropy. Důvodem jsou pokračující obavy z možné eskalace konfliktů na Blízkém východě a jejích případné dopady na produkci suroviny. K tomu se přidala aktuální zpráva o zásobách ropy v USA, které podle vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) klesly více, než se čekalo.
    GOR
    GOR --- ---
    PAN_SPRCHA: Jasne, tusim, co se tam stalo, ztrata probehla medii, jen jsem chtel zabranit smichani N4G a gasnetu.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MAKROUSEK: protože to se dělá vždycky na rok dopředu takže tam jeden rok 2023 kdy Gazprom už neplatil a zároveň se ještě nesrovnala regulační složka spadl kvůli splátkám bondů do mínusu na papíře, ale peníze z roku 2022 tam zůstaly takže se to pokrylo z nich. Tedy nic se nestalo. A 2024 už s nulovým transitem počítá takže tam už je to jak píšeš.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KUTAS: Jak muze byt ve ztrate? Opravnene naklady jsou soucasti regulacniho vzorce plus nejaky ten primereny zisk. Tak funguji vsechny regulovane prirozene monopoly.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PAN_SPRCHA: jaktože není ve ztrátě? Je k tomu něco víc.


    GOR: ne to jsem popletl já, narazil jsem na ten odkaz níže hned po tom co jsem si četl hnojomety... (kuam není to tak dávno co jsem se pracovně pohyboval v ČEZu, Net4Gasu i ČEPSu... ostuda!)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    GOR: NET4GAS ale není ve ztrátě...... technicky. Tam jsou problém bondy kterými ho bývalý vlastník zatížil.
    Ale to se reflektovalo při prodeji.

    Pořád je nutný brát v potaz že postavít vlastní síť která bude rozvádět plyn od hranic do distribuce by vyšlo na 120 miliard.
    Tedy stát dál 30 miliard včetně dluhu za firmu co je miliardu v zisku, nutně je potřeba a má potenciál do budoucna i když momentálně transit neteče.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    KUTAS: tak ono je to podporované články na objednávku od EPH protože Křetínský je stále naštvaný že jeho byznys model co používá na Slovensku tedy koupit sítě a pak si pomocí ovlivňování regulátora posílat miliardy do kapsy nemohl rozjet i tady.
    GOR
    GOR --- ---
    KUTAS: Hnojomety si pletou Gasnet, coz je plynova distribucka, tu kupuje CEZ, a Net4Gas, ktery koupil CEPS, coz je provozovatel tranzitniho plynovodu, coz je onen slavny podnik ve ztrate.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    NECROMAN: Nemate k tomu nekdo blizsi komenzar, koukam, he na sockach uz jedou hnojomety o tunelu a nakupu firmy ve ztrate, ktera bez distribuce ruskeho plynu nema hodnotu…
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    ČEZ převezme GasNet na přelomu srpna a září, výrazné změny neplánuje | e15.cz
    https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/cez-prevezme-gasnet-na-prelomu-srpna-a-zari-vyrazne-zmeny-neplanuje-1417811
    PES
    PES --- ---
    MAGE: určitě ne, když se to těží... tedy leda by se to ložisko odněkud/nějak doplňovalo, ale takové geologické procesy mohou (v lidském pojetí času) trvat příliš dlouho než aby se na to dalo spoléhat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam