• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    LEXIK: Ať si Němci v Germanistánu zakazují co chtějí, ale JEN v Germanistánu!!!
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    LEXIK: Ten clanek, tak jak je napsany a jake emoce ma prenaset, je klasicka manipulace. Ma vytvorit dojem ze pozadovane zmeny nejen nejsou potreba, ale snizi moznost vyuzivat auta se spalovacim motorem po roce 2045.

    - Navic tim jak pise o "kontroverzni" v souvislosti se syntetickymi palivy mate dal. To ze se o syntetickych palivech pise v ruznych clancich kriticky neznamena ze jsou z technologickeho pohledu kontroverzni. Synteticka paliva tak jak budou vyrabena aby splnila certifikaci budou 100% uhlikove neutralni a jejich globalni emise (CO2 ekvivalent) jsou tak nulove. Lokalni emise samozrejmne ma vsechno co se spaluje, ale o tom v souvislosti s nimi neni rec, ty budou mit vsechny spalovaci auta.

    - Dalsi minimalne nepresnost je ze hovori o vodiku jako budoucnosti pro uzitkova vozidla. Tohle je uz par let prekonany koncept. Vodikove auta bude vzdy 3x mene energeticky ucinne nez elektricke a jen zvyseni energeticke hustoty baterii za poslednich 5 let jasne ukazuje co dava a co nedava smysl.
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    Tradáaaa ...

    Nejen zákaz spalovacích motorů. Němci chtějí zakázat už i prodej konvenčních paliv na čerpacích stanicích - EnergoZrouti.cz
    https://energozrouti.cz/clanek/nejen-zakaz-spalovacich-motoru-nemci-chteji-zakazat-uz-i-prodej-konvencnich-paliv-na-cerpacich-stanicich
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Česko šetří energii a investuje do budoucnosti: Fotovoltaika roste o 28 %
    https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/cesko-setri-energii-a-investuje-do-budoucnosti-fotovoltaika-roste-o-28
    PES
    PES --- ---
    MND Energie Proud - Ceník Zima 25 (3 MWh/rok)
    Cena obchodní 11 388 Kč
    Cena regulovaná 11 314 Kč
    Cena celkem vč. DPH 22 702 Kč
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: beru čísla přímo z nabídky Prodejce... v tomhle případě MND.
    PES
    PES --- ---
    MMORT7: kde jsi četl D01d??? To jsi si vycucal z prstu?

    (nabídku koncipoval distributor na tarif Domácnost, D02d, 1x25A, spotřeba 3MWh/rok)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: to je nejaky divny, ne? Mne vychazi to od PRE na 5,40 se vsim (ale nerozpocitavam cenu za jistic atd) v byte (D02d) a kolem 4,3 v NT v dome (D57d)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HANZS: baterka je ten bojler, jak vypne termostat, tak stridac rozpoji okruh
    PES
    PES --- ---
    Fíha, nabídka od dodavatele energie kWh 3.40 s DPH + služby atd. ve výsledku 7.57Kč (se vším včetně DPH)... trochu mne dojalo, že ta "regulovaná složka" už je 49,82% ceny energie :-/
    HANZS
    HANZS --- ---
    MARASAN: To nusis mit rizeny ten privod z FVE, jinak by ti to nabijelo furt na 80C. Např.podle napětí na baterii?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: my treba mame bojler (300l) - jedna spirala do site, druha spirala na FVE. Termostat sitove spiraly je nekde pod 40 stupni, FVE je na 80 stupnich, takze ohrev 40 - 80 stupnu jede ciste ze slunce. Tepla voda je furt a kdyz sviti tak je teplejsi a vydrzi delsi dobu.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    HANZS: to už je individuální nastavení... přesně podle toho jak máš panely, už sem viděl takhle panely na čistej východ a jeslti nemá žádný blocker, tak to klidně může v 6 začít vyrábět, ale je pravda, že ráno to bude mít nějaké zpoždění než se naplní baterka.

    PES: přesně jak píše GOR, prostě jednoduché nastavení, které bez dalších nákladů nebo sofistikovaných technologií můžeš přenastavovat každé 1-2 měsíce.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: já také plánuji přihodit pár panelů alespoň na V stranu střechy, teď všechno na J a ráno by řekněme 25% celkového počtu panelů dodalo dost ranního výkonu hned po východu Slunce. Na Z stranu nevím, je tím směrem kopec, který večer odřízne viditelnost Slunce alespoň o 2h dřív než kdyby tam byl obzor odpovídající rovnému terénu :-/
    HANZS
    HANZS --- ---
    KUTAS: jo jasně, akorát v 6:00 i v létě je imho blbost, protože to sluníčko dává málo a bralo by to velkou část z baterie (většina domu u nás má panely čistej jih).
    Ale viděl jsem už dům panely jižní střecha + oba štíty panely nasvislo na štítu v prostoru kolem oken v podkroví. Vypadalo to dost nezvykle, ale teď v létě to funguje dobře.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Jako casovac je lepsi opatreni nez zadne, ale to je tak asi vse.
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: a jak "hloupý" časovač zjistí kolik máš zrovna dostupné energie z FVE?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    ak u toho bojleru stačí prostě klasický časovač na zásuvce a prostě do něj pouštít proud jenom třeba od 10:00 v dubnu a od 6:00 v červnu apod. Naopak ho vypínáš třeba v 18h.
    Jakože na to žádné sofistikované řešení není potřeba.
    PES
    PES --- ---
    PES: překvapilo mne, že nakonec nechali volnou vlastně i tu US-verzi IoT frekvencí 915MHz (v EU je k tomu alternativou 868MHz)
    PES
    PES --- ---
    Mimochodem (pro zajímavost) frekvence pro použití na přenosy dat (třeba těch elektroměrů, ale IoT obecně) na kratší vzdálenosti dle ČTÚ v ČR:

    27MHz (dle VO-R/10/07.2021-8 )
    433MHz
    863–876 MHz (dle VO-R/10/07.2021-8 )
    915–921 MHz (dle VO-R/10/07.2021-8 )

    pak samo pásma 2.4GHz, 5GHz a pak pásma pro spoje typu bod-bod 10GHz, 24GHz (tyhle se budou postupně rušit a půjdou do pásma 27.5-29.5GHz) a 60GHz

    VYUŽITÍ RÁDIOVÉHO SPEKTRA
    https://spektrum.ctu.gov.cz/

    Využívání vymezených rádiových kmitočtů | Český telekomunikační úřad
    https://ctu.gov.cz/vyuzivani-vymezenych-radiovych-kmitoctu
    PES
    PES --- ---
    HANZS: jo, to domácí řízení (a opravdu i anti-tach uživatelům přístupné a srozumitelné rozhraní) zatím moc chybí...

    P.S.: Ten bojler je jedna z věcí, která by se měla nahřívat kdykoliv je nadbytek ze solárů (jednak teplá voda a druhak ideální pro likvidaci potenciálního rizika Legionely, takže přes slunečný den klidně nahřát přes +80°C, ono to do večerního sprchování přece jen trochu vychladne ;-))

    Stejně tak podceněné je na zimu elektro-dohřívání vracející se vody v topném okruhu plynového kotle, vypadá to sice jako blbost, ale zvláště pro temperování (aby to přes den nevychladlo uvnitř moc) je to velmi zajímavé a v zimě, když už nějaká výroba, tak je více posunutá ke středu dne, kdy kromě nabíjení baterie (je-li) v domě většinou prakticky žádná spotřeba není, ale plyn se na udržování teploty žere.
    HANZS
    HANZS --- ---
    Jenom pár poznámek o domácích solárech - úroveň jejich řízení a péče o ně, je opravdu velmi různorodá.

    Jeden soused - ptám se ho: A bojler nabíjíš přes den když svítí ne? Odpověď: (překvapeně) "Ne, to se nabíjí, když se vykoupem."
    Druhej na to samé: No já mám u něj fotobuňku a nabíjí, když svítí.

    Bojler u čtyřčlenné rodiny může být 4kWh za den, když jsou tam ženský, tak i víc :)

    Nebo kolegyně v práci, hele rodiče si všimli, že jim FVE nevyrábí. A já: " A jak dlouho?", odpověď: "Sami neví."
    Servis zjistil, že se nějak vyresetovalo nastavení měniče.



    No a na druhé straně můžete mít chytré řízení viz. třeba Bidli - pracuje s cenami na spotu a předpovědí počasí a podle nabíjí baterii nebo prodává do sítě, včetně trvalého monitorování...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam