BUMBAR: Tjo :-) nejdriv disclaimer: jakej mam tarif za elektrinu nevim a nikdy jsem to nevedel. Nikdy me nenapadlo to zjistovat, proste mam nastaveny automaticky placeni uctu a dal to neresim. Vzhledem k tomu ze muj dodavatel vlastni nekolik vodnich a jednu jadernou elektrarnu, je muj tarif prej nizkej. Ale z medii vim ze to tema existuje, vyznam ma treba pro tezkej prumysl jako ocelarny nebo hlinikarny ktery s tim dost bojujou - mimo jiny proto, ze u nas na rozdil od EU neexistuje neco jako subvencovani prumyslu.
Anyway: Ceny energii, jak uz jsem psal, jsou u nas v kazdy obci jiny. Zalezi na tom, kdo jim ten proud dodava, odkud ho bere - jestli ho sam produkuje, to je asi nejcastejsi pripad, tam stoji nejmin, nebo jestli ho od nekoho kupuje, a pokud ho kupuje tak jakym modelem. Kdyz predloni rostly ceny energii, tak se to tykalo hlavne ty casti obci, ktery mely to nakupovani zasmlouvovany nevyhodne. Nasel jsem na prvni dobrou clanek, kde tematizujou pokles cen energii podle obce - uz na tom je videt, ze neco jako "cena elektriny ve Svycarsku" je pojem kterej neexistuje. O kousek dal je nicmene neco zprumerovanyho a operujou tam s nejvyssi cenou za rok 24 asi tricet haliru. V ty tvoji mapce je pro Svycarsko za brezen 24 neco pres ctyricet, takze je to nejenom zavadejici protoze zadna narodni cena neexistuje, ale jeste minimalne o tricet procent blbe :-) No a potom je tu jeste jeden, pravdepodobne ten nejpodstatnejsi fakt: s nasi cenovou hladinou obecne, a s vyskou platu obzvlast je ta sama cena za kW u nas a v Nemecku ktery krome toho ze je totalne v prdeli ma zhruba tretinovy platy neco jako dve ruzny galaxie.
Bumbare Bumbare, nemel bys tem internetum tolik verit :-)