• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS:
    Obohacený uran bude společnosti ČEZ dalších deset let dodávat i britská Urenco - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-dohoda-cez-s-brity-o-uranu-40496342
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    BLOWUP: Ok, elektřina z nich je. Dokud je odkud přivézt a kde uskladnit palivo.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    R_U_SIRIOUS: v tom odkazu na kterej reagujes je rec o vrtulkach, ktery jsou ztratovy pri stavbe i pri provozu. JE jsou (zatim) megaprojekty ktery se bez statnich subvenci nedaj realizovat, ale kdyz se postavej tak je elektrina z nich levna i bez subvenci - viz srovnani treba Francie / Nemecko.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: "umoudřilo Rusko" anebo potřebovalo $$$ na další dozbrojení a nadechnutí?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    HANZS: Nemecko cca 20GW plynovek stavi/planuje. A taky budou pak pouzitelne na “zeleny” plyn, pripadne do nejakeho procenta (25?) i vodik.
    Chtelo by to aby se umoudrilo Rusko a mohli jsme zas par let kupovat levnejsi plyn :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: pro tyhle heavy duty fabriky spíš tepelnej zásobník,minmochodem v Číně už to jedou, ale ano, přesně tak.
    GOR
    GOR --- ---
    PES: Ty si z toho delas prdel, ale ver mi, ze v horizontu 20 let bude levnejsi (a to primo nesouvisí s OZE) mit akumulator na bazi Na u stroju s tezkym rozbehem, klasicke dimenzovani traf a vedeni tim pujde do urcite miry do hajzlu. Nebude se asi dimenzovat na rocni prumer, ale na nejaky denni urcite jo.

Ono to bude totez u nabijecek pro EV. Nabijecka bude mit privod z DS v dimenzi na denni zatizeni, a ty stovky kW bude prave honit Na akumulatorem.
    HANZS
    HANZS --- ---
    Švédsko zamítlo několik větrných farem, mohly by narušit obranyschopnost země
    https://oenergetice.cz/vetrne-elektrarny/svedsko-zamitlo-nekolik-vetrnych-farem-mohly-by-narusit-obranyschopnost-zeme

- jako to je bohužel pravda, drony a střely s plocho drahou letu by létaly jen těsně nad nimi a otáčející se vrtule by je docela dokonale zakryly proti radarům...
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: skvělá věc třeba pro ocelárny pro obloukové pece ... jen tak dál.
    HANZS
    HANZS --- ---
    Ještě poznámka - na jednu stranu je pravda, že toto období je z hlediska větru špatné. V loni touto dobou dávaly německé vrtule 30-40GW skoro každý den. Dá se říci, že bezvětrné podmínky jako nyní jsou spíš vyjímkou. Prostě by to chtělo (imho) od němců, aby měli ještě cca 10GW v plynových elektrárnách jako backup pro takové bezvětrné období...
    Bateriová uložiště toto nevyřeší - jsou super třeba v Kalifornii, kde každý den nabiju ze slunce a vypustím ve večerní špičce. Ale delší období to nepokryje...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES: Já jsem v pohodě, budu v klidu offgrid, pane.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: to řešení, co hledáš, se jmenuje firemní bateriová záloha, a už jí nějakej ten pátek používá většina energeticky náročnějších firem.
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: to je ale blbost. Firmy se nebudou stěhovat kde zrovna energie bude ani čekat kdy/až bude - firmy půjdou rovnou pryč (ty, které mohou) nebo padnou...
    ...a zkus to stejné říct i lidem - svítit, topit, popř. jezdit budete jen když/až bude energie.

Zelení se nakonec toho věšení na kandelábry (a kdyby těch bylo málo, tak i na stromy atd.) nakonec dočkají...
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    HANZS: Průser to nebude. Bude se prostě vyrábět tam, kde zrovna energie bude a tehdy, kdy energie bude. To sice není moje vize ani přání, ale tak to bude, protože po vzoru Německa jiná možnost nebude.

Pokud nebude nadbytek z fúze nebo z vesmíru, a to je nejistý nebo vzdálený.
    PES
    PES --- ---
    HANZS: a to prý dle budoucí energetické koncepce ČR budeme naši chybějící energii brát právě od toho Německa :-(((
    HANZS
    HANZS --- ---
    Doplnění: ta černá čára na grafu je aktuální spotřeba v zemi
    HANZS
    HANZS --- ---
    Jako za mě - nezvládnutá transformace energetiky ze strany Německa už nyní způsobuje velké problémy:
    - německu chybí aktuálně přes den až 20GW elektrické energie (no nesvítí, nefouká)
    - zachraňujeme to my, Slovensko a hlavně Francie
    - přesto už skáče cena na spotu na 820 EUR/MWh !!

Jako to mi řekněte, jak to bude dál, když se uhelné zdroje budou vypínat? Jako já vidím prostě průser... :-/

PES
    PES --- ---
    MAGE: Jako Cernobyl... jasně.
    MAGE
    MAGE --- ---
    PES: no jen aby to zas nebyla klasika v duchu privatizace zisku a socializace ztrat ze
    vsechno bude sluncem zalite az do prvniho pruseru kdy to bude sanovat danovy poplatnik
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAKROUSEK: jasne, proto povolenky nejsou zadarmo, ale za penize.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam