• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: no já se na ty "nátriové" baterie fakt těším, až je uvidím a až budou mít nějakou tu velkou energetickou hustotu, obří počet cyklů a vydrží rychlé nabíjení i vybíjení (bez ironie)...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Uz vidim jak je kriticky nedostatek kuchynske soli, protoze cinske tovarny na sodikove baterky ji vsechnu spotrebovaly :D (dalsi pouzivane materialy v na-ion jsou zelezo, dusik, uhlik a dalsi “vzacne” prvky. Nejobskurnejsi je tusim molybden - 20 milionu tun celosvetove v dostupnych rezervach)
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: Si možná povíme ZDA na to budou mít suroviny popř. KDE je vyplundrovali (a CO kvůli tomu chybí/není)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: za deset let Cina za rok udela 1000TWh, pak si povime :) myslim ze pred deseti lety byli nemyslitelne i tahle soucasna cisla
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: výborně - celá velká Amerika dala 10GWh kapacity za 3 měsíce?

Tak si to srovnejme s malou ČR, kde v roce 2023 byla spotřeba 57.8TWh za rok (a to ještě je uváděno jako NEJMENŠÍ SPOTŘEBA za posledních 14 let)...
    ...to máme zaokrouhleně 58TWh rok-1 / 365 x 1000 = 159GWh den-1 = 6,63GW za hodinu , takže celých těch zmíněných 10GWh by byla baterka na hodinu a půl.

A ta celá čínská produkce, pokud se dá věřit tomu 1TWh baterek za rok, je baterka pro 6 dní ČR...

Prostě tyhle výpočty nevychází a nikdy vycházet nebudou (a to nehledě na nutnost předimenzovaných OZE zdrojů, které by musely v případě příznivých podmínek nejen táhnout normální zátěž, ale zároveň ještě dobíjet ty baterky a to hodně rychle, takže nikoliv 1:1 souběžně s běžnou spotřebou, ale tak alespoň 1:4 :-/ )
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    US energy storage deployments hit record 3.8 GW in Q3, led by Texas, California: report | Utility Dive
    https://www.utilitydive.com/news/texas-california-energy-storage-woodmac-acp-report/735490/
    USA 10GWh za tri mesice. Ono to pujde :)
    cekam na dalsi china snapshot, mel by byt kolem 20.12., minuly mesic tusim uz prekonali 1TWh vyrobenych baterek za poslednich 12 mesicu
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PES: Nemci malych chyb nedelaji!
    PES
    PES --- ---
    Jak typické - nejdřív to posrat nade všechny meze a pak hledat (drahou) cestu k obnově původního stavu, který nemuseli podělat...

Dvě třetiny Němců jsou pro restart jaderných elektráren. Dle odborníků je to technicky možné – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/dve-tretiny-nemcu-jsou-pro-restart-jadernych-elektraren-dle-odborniku-je-to-technicky-mozne/sc-870-a-231814/default.aspx
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JIMIQ: jj, reality show je celkem vystiznej termin: na rozdil od nejakyho slibovani vlaznyho vzduchu je tohle realita.

Tady treba ID3 ktery po 158000km ma 65% vykonu baterky (dojezd asi 200km).

ID.3 mit 158.000 km verliert Reichweite! 🪫🪫 GARANTIE in Gefahr? | Smart RASSELT extrem!! 🤯
    https://youtu.be/egEVOTy6QWE?si=ebYfqQIZam4MtAQD
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    MAKROUSEK: what could go wrong? /s
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Nedotoval Orban taky, nez prisel na buben?

Slovenským domácnostem neporostou ceny plynu a tepla, stát je bude dotovat - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-slovenskym-domacnostem-neporostou-ceny-plynu-a-tepla-stat-je-bude-dotovat-40501084
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: aktuálně ne, ale připoj takových zdrojů desetitisíce a problém máš... (navíc nadvýroba či nedostatek bude prakticky synchronní s těmi velkými)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: on je aktuálně problém s FVE z rodinných domů? Já myslel, že to rozkolísání sítí způsobují velké FVE zdroje, které nemají baterky a perou to do sítě rovnou.
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: Tak síť připravenou ustát takové rozkolísání (pokud nerezignujeme na druhé straně na řízené odpojování a tedy de-facto řízené blackouty) bych fakt chtěl vidět, ale rozhodně ne platit...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    MARASAN: to nevím, ale uvedu příklad - vesnici vedle nás už Ti nevezmou tvoje přetoky do sítě (vida musím se zeptat jestli to platí i pro sdílení), u nás je pořád ještě akceptují. Takže to z mého pohledu je problém sítě. Pokud tyto problémy vyřešíme, tak můžeme získat více zelené energie v síti a třeba i zlepšit návratnost.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: A ja nic nemam, tchan s tchyni maji, ja to jenom zprovoznoval.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: v pohodě, mělo/má to i jisté výhody - snížilo to odběr ze sítě + zatím je bez přetoků (a nejspíš ani nikdy nebude s přetoky) + bez dotací nejsou žádné šílené omezující a buzerační podmínky (a to ani dodatečně) - samo kromě běžných podmínek na instalaci jako takovou - a tak se to dalo udělat takříkajíc "na tělo"
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: tak to se omlouvám :) nečekal jsem, že by tady mezi náma byl takový dobrodruh
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: já ji mám jen jako čistě studijní "hobby projekt" (aneb přehazuji prachy vidlema a tak jsem si pořidil "hračku" ;-))
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: já si FVE postavil komplet sám bez koruny dotací...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    taky jsem tam měl trochu jiné představy :D ale finanční realita byla jiná :) manželka chtěla radši terasu

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam