Ad první debilní nárh na omezení dotace na FVE v rámci zelená úsporám tak jsem psal:
HANZS --- --- 8:20:00 10.12.20241 odpověď+3
Ad dotace FVE - já bych zavedl pro získání dotace:
- orientace východ-západ, případně jih-západ (západ aspoň 50%).
- baterie na 1 kWp bude 1kWh baterie
- inteligentní řízení - bude se zásobovat síť podle potřeby sítě - tj. bude využívat baterii
A v upravené už schválené dotaci pro 2025 je:
h) Povinnou součástí podporovaného systému je nový bateriový systém (s el. akumulátory) o minimální kapacitě vyjádřené v kWh stejné jako podporovaný výkon vyjádřený v kWp. Kapacita jiných typů akumulátorů než typů využívajících lithium, se nezapočítává.
Vyšší maximální podpora může být poskytnuta v případě současného splnění podmínek:
I. Podmínka zapojení systému do komunitní energetiky je splněna, pokud je výrobní EAN podporovaného fotovoltaického systému registrován v Elektroenergetickém datovém centru (EDC) jako dodavatelský EAN (EANd) ve skupině sdílení a vykazuje každoročně nenulové množství elektřiny sdílené do skupiny, nebo je podporovaný systém zapojen prostřednictvím agregátora do poskytování flexibility, a to po celou dobu udržitelnosti projektu.
II. Systém chytrého řízení musí zajišťovat aktivní řízení toků energie pro technologie instalované v podporované nemovitosti (bateriové úložiště a dále např. systém vytápění a ohřevu vody, klimatizace, dobíjecí stanice/wallboxu jsou-li instalovány) a současně je připraven pro zapojení do systému komunitní energetiky, popř. služeb poskytování flexibility, tj. umožňuje automatizované vzdálené řízení zdroje, včetně omezení přetoků do distribuční soustavy.
Tak až na tu orientaci střechy to opsali dobře :))
... btw. by mě zajímalo, kdo jim to přepsal .)