Ja principielne proti fotovoltaice nic nemam, naopak ji temer vsude stavime, za poslednich par let to bude nekolik desitek tisic ctverecnich metru, ale jak bych to rekl.. kdyz jsem se rozhodoval jakou si koupim nemovitost, byly ve hre vicemene tri varianty ktery staly pod carou vicemene stejne. Prvni byla novostavba, coz by pro me jako architekta bylo asi tak nejak nabiledni. Druhy byl nejakej mestskej penthouse, a treti byla koupe neceho staryho co uz stoji, pokud mozno na hezkym miste, se vzrostlejma stromama a tak.
U novostavby - kdyz odhlednu od faktu, ze pozemky bejvaj na divnejch mistech, bez stromu a se sousedama dvacet metru pred oknem - mi vadila prave ta skutecnost ze budu vynakladat obrovsky mnozstvi energie a materialu na to, abych nekde znicil cast nedotceny prirody. U penthausu mi vadil fakt ze bych bydlel ve meste, s jeho zvukama, dopravou, lidma, sousedama ktery by mi lezli na nervy atd. Naopak, zachranit pred zkazou starej barak na genialnim miste, prestavet ho tak, aby odpovidal soudobejm energetickejm parametrum a bydlet uprostred prirody s absolutnim zakazem staveni - takze se nemuze stat ze mi tam nekdo zacne neco pred nosem stavet - se ukazalo jako nejlepsi reseni. Nejaka fotovoltaika na strese muze jednoho dne bejt nice to have, ale pro me je hlavni kriterium respekt k tomu co jsem prevzal. Je to spojeny s urcitou zodpovednosti - prinos ty fotovoltaiky je ve srovnani s sedou energii a co2 bilanci kterou jsem zachranou toho domu usetril naprosto obsoletni, vyrovnalo by se to nekdy za dalsich dveste let.
shodou okolnosti jsem o tom prave neco napsal:
[BLOWUP @ Momenty ktere delaji zivot fajn]