• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Situace v USA donutí Trumpa přehodnotit politiky proti obnovitelným zdrojů, myslí si bývalý šéf regulátorů
    https://oenergetice.cz/zahranicni/situace-v-usa-donuti-trumpa-prehodnotit-politiky-proti-obnovitelnym-zdroju-mysli-si-byvaly-sef-regulatoru

Bývalý šéf americké Federální komise pro regulaci energetiky (FERC) Neil Chatterjee očekává, že prezident Donald Trump zmírní některé ze svých politik namířených proti obnovitelným zdrojům energie. Důvodem mají být ekonomický vývoj, rostoucí poptávka po elektřině a odpor části průmyslu vůči nestabilnímu prostředí.

Chatterjee o svém očekávání hovořil na konci dubna na summitu BNEF v New Yorku. Zdůraznil, že současný kurz zaměřený výhradně na fosilní paliva není dlouhodobě udržitelný.

„Myslím si, že v příštím roce nebo dvou uvidíme změnu kvůli otázkám ohledně spolehlivosti,“ uvedl Chatterjee.
    ...
    „Myslím, že to v rámci administrativy povede k uznání, že aby toho dosáhli a zároveň zachovali spolehlivost a dostatečnost zdrojů, nemohou to zvládnout pouze s fosilními palivy. Bude to vyžadovat každý dostupný elektron,“ dodal Chatterjee.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    JIMIQ: tak musíš brát reálný statistiky roční výroby vs výkonu...... když to u solárních elektráren bereš taky tak.
    To číslo 12,6% je spočítáno jako roční dodávky vs výkon.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Vychazi mi to 6,75x solar proti jadru (instalovana kapacita)
    Hruby vykon APR1000 je 1050MW takze cisty bude kolem 980, takze ho nahradi 6,62GW fotovoltaiky

Ale tech 450 mld (plus ~200mld financovani) bude za dva reaktory, takze 13,24GWp FVE
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OMNIHASH: jadro ma v Cesku podle statistik vyroby koeficient 82-85%, ted smerujou s delsim palivovym cyklem na 88%
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    OMNIHASH:
    PES:
    Ano já jsem bral v potaz jak "účinnost" soláru tak JE, proto jsem psal rovnou 5GW.

PAN_SPRCHA:
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: stále násobně více než FVE s necelými 13%
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: mno tyhle čísla... rodinka má chalupu o vesnici vedle Temelína, jezdím tam tak dvakrát ročně. Prakticky pokaždý je tam odstávka, nevím, jestli má děda narozeniny v době, kdy je to každoročně naplánovaný, ale tý 90% účinnosti nevěřím ani smykem. Má tam dva 1.125MV reaktory, ergo roční výroba by měla bejt nějakejch 19.7 TWh, a jsou rádi, když se to přehoupne přes 16, loni bylo sotva 15, takže 75% před ztrátami vedení, ~65% reálně.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    OMNIHASH: když ze všech intervalů vezmeš horní hranici tak to tam někam vyjde.

Ono to není levné, ale pořád jsi na třetině co bude stát reálně jaderka.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: už jen koeficient využití solárních panelů (přímo dle ERÚ) je nějakých 12.6% , tak počítej, aby Ti to vyšlo...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Jeden gigawattovej jadernej reaktor je nutný nahradit 8GW solárů a 200GWh baterek? Hoši, nevím, co lejete, ale tady mi ty výpočty nějak nevycházej!
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Treba Dukovany na servisu uz staly vic nez uvodni investice (po inflaci). Bohuzel k tomu nemam zdroj :)
    Ale CEZ kazdorocne investuje 3-4 miliardy do obou jaderek (do kazde zvlast)
    Plus palivo, voda a mzdy

Jaderná elektrárna Temelín letos investuje 4,1 mld. Kč do modernizace
    https://oenergetice.cz/elektrarny-cr/jaderna-elektrarna-temelin-letos-investuje-41-mld-kc-do-modernizace
    Investice za tři miliardy korun. ČEZ letos plánuje modernizaci Temelína | Forbes
    https://forbes.cz/investice-za-tri-miliardy-korun-cez-letos-planuje-modernizaci-temelina/

Cili i EDU 5 a 6 nebudou 450 miliard a fungujeme 80 let
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: tak zatím je levnější nakutat uran a zpracovat nové palivo...
    ... ovšem je nanejvýše vhodné to tzv. vyhořelé ukládat tak, aby se dalo posléze snadno opět vyzvednout a přepracovat (stát se může cokoliv, nebude se s námi kamarádit žádný U těžící stát apod. a uložené zásoby přijdou vhod).

Btw. jsem mnohem menší optimista, než ti (i místní) úplní superoptimisti OZE, kteří toho zanedbávají mnohem více...
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: tak zatím je levnější nakutat uran a zpracovat nové palivo...
    ... ovšem je nanejvýše vhodné to tzv. vyhořelé ukládat tak, aby se dalo posléze snadno opět vyzvednout a přepracovat (stát se může cokoliv, nebude se s námi kamarádit žádný U těžící stát apod. a uložené zásoby přijdou vhod).

Btw. jsem mnohem menší optimista, než ti (i místní) úplní superoptimisti OZE, kteří toho zanedbávají mnohem více...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: nikdo se s tím nechce patlat opět pro vysoké náklady.

Já nejsem protijaderný z principu, jen mi to prostě nevychází. Přijde mi že lidi jako ty jsou neuskuteční optipmisti. Tohle vyjde, tohle taky ,tohle se podaří a tohle zanedbáme.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: vyhořelé palivo není zase tak vyhořelé, jen se zatím nechce moc nikdo paplat s přepracováním/recyklací a regenerací (na což také je třeba obvykle mít i specifický typ reaktoru, kde se to opět oživí), ale tzv. uzavřený palivový cyklus už je i technologicky zvládnutý...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: jak "by se dělala projekce růstu spotřeb"? Ty si myslíš že se nedělá?

PES: no u jaderky máš zase náklady na decommissioning, ukládání vyhořelého paliva atd.
    To nejsou malé peníze

It will cost the UK taxpayer £132bn to decommission all the UK’s civil nuclear sites and the work will not be completed for another 120 years, according to latest estimates.

UK nuclear power stations’ decommissioning cost soars to £23.5bn | Nuclear power | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/may/20/uk-nuclear-power-stations-decommissioning-cost
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: njn, ale střechy=spousty malých zdrojů a různých vlastníků (těch střech) + problém propojování (pokud to nechceš hnát přes NN síť)...

Jo ta akumulace, tu potřebujeme, ale pokud možno nějakou lepší než chemicky-bateriovou, s minimálními ztrátami, rychlým reverzem...
    ... prostě nejspíš ty přečerpávací (ale ber kde ber to převýšení pro potenciální energii a dost vody a také objemy nádrží)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Novsak se delala analyza ze strechy jsou vhodne na 15GW a brownfieldy na dalsich 15GW. Pak jsou parkoviste, vodni plochy… s mistem fakt problem neni
    Potrebujeme akumulaci a to v roce 2050 az terawatthodinu
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: to bylo jen na 1GW ekvivalentu JE, ale takových potřebuješ několik (no možná skoro 20GW na 100% OZE, když by se dělala projekce růstu spotřeb a ještě větší přechod na elektromobilitu atd.)

Ale tak nevadí, když jako první se překryje FVE panely plocha Tvého města, kde bydlíš...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    32km2 nas rozhodne polozi protoze mame jen 78 tisic…
    Nizozemsko je mensi nez my, ma vetsi zastavenou plochu nez my (1,7x vic obyvatel) a presto jejich FVE instalovana kapacita je pres 20GW

Nemluve o tom ze ceska sit (diky obyc vodnim a precerpavacim a plynovkam) zvladne 12GWp bez baterek (mame aktualne kolem 5)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam