• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    SHEFIK:

Zasraní klimaekoteroristi! I ty klimatizace nám chtějí upřít.

Bude jenom hůř. Snižovat emise se v realitě nikdo nechystá. Nenecháme se přece omezovat.

"Klimatizaci pro všechny." Le Penové se vysmála šéfka Strany zelených - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/klimatizaci-pro-vsechny-francouzi-bojuji-s-vlnou-veder-souca/r~82a9bb5e784011f0b689ac1f6b220ee8/?

Evropa se otepluje rychleji než kterýkoli jiný kontinent, a to dvakrát rychleji, než je celosvětový průměr od 80. let 20. století, vyplývá z dat služby Copernicus. Loňský rok byl v Evropě i celosvětově nejteplejším rokem v historii, uvedla už dříve monitorovací agentura.
    PES
    PES --- ---
    SHEFIK: Vždyť je to přece tak jednoduché, klimatizace přece jistě jedou na FVE OZE , tak jaké přetížení či zhroucení národní přenosové sítě...
    ...oh, wait !!!
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    In Iraq, temperatures are pushing 50 °C—demand for air-con has overwhelmed the grid, shutting key transmission lines and cutting over 6,000 MW, triggering a nationwide blackout. These extreme temps are deadly, putting millions at severe risk.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MAKROUSEK: Za pár týdnů Opel e-Ampera. :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    R_U_SIRIOUS: Super, kazdemu, co jeho jest. Jaky elektromobil mas?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    MAKROUSEK: Stávající dojezd elektromobilů je pro časté příměstské ježdění naprosto dostatečný. Delší trasy se jezdí mnohem méně často a vyplatí se spíš vlak nebo autobus. A na dovolenou na tisíc km dvakrát za rok si to o přestávce po cestě s klidem dobiju.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    SCHWAB: Svinská příroda. Poškodí nám náš průmysl. :)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Joe Rogan Doesn't Understand Graphs
    https://www.youtube.com/watch?v=r1bMJekCiBw
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    PAN_SPRCHA: jsem už moc línej to dneska prolézat, tak ti budu věřit (i když z ceníku to srovnání pro obě výbavy u obou aut vypadalo ve prospěch ev)
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    CRAZY_IVAN: tady máš srovnávač

Nová auta značky Škoda Elroq Selection na prodej - OlfinCar
    https://www.olfincar.cz/skoda/elroq/selection-elroq/
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    CRAZY_IVAN: tu otázku na srovnání myslim vážně, moc se ve výbavách škodovek nevyznám, tak nevim jestli za tim neni něco hlubšího ... ta essence má i větší kola.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    PAN_SPRCHA: proč musim srovnávat selection a selection? Ta essence (nemůžeme za to, že u karoqu neni) mi přijde, že má větší výbavu.
    PAN_SPRCHA: jasně, ale i tak je ten cenovej rozdíl pár tisíc u enyaqu a kodiaqu

MAKROUSEK: ano, dojezd je u elektro aut menší, maximální rychlost taky
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CRAZY_IVAN: No a co dojezd? A jak rychle dojedu ten dojezd?
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    CRAZY_IVAN: srovnáváš selection a selection, Essence je výbava ještě níž kterou ani karoq nenabízí

CRAZY_IVAN: ten výkon nemůžeš srovnávat úplně 1:1 to je špičkový výkon ten budou mít elektro vždycky vyšší.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Kodiaq vs Enyaq

nejlevnější verze 110 kW vs 150 kW
    995 000 Kč vs 1 015 000 Kč

trochu dojezd a výkon
    150 kW vs 210 kW a velká baterka
    1 175 000 Kč vs 1 130 000 Kč

tady je i elektro levnější

CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    Kdybych vybral výkonově spalovací ekvivalent, tak ten karoq už bude stát 770 000 Kč (110 kW automat)
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    PAN_SPRCHA: KUTAS:

Nevim na co koukáte, ale jdu z ceníků ... snad nejsem slepej? Stejný čísla ukazuje i konfigurátor.

Elroq: 799 000,-
    Výkon: 125 kW
    Baterie: 55 kWh
    Dojezd: 347-377 km

--

Karoq: 700 000,-
    Výkon: 85 kW

Nemluvě o STANDARDNÍ výbavě, kterou má elektro Elroq auto větší.

KUTAS
    KUTAS --- ---
    PAN_SPRCHA: jj máš pravdu, ale já tam vidím ten trend.
    Já to mám vlastně i jako takové přání, že až si budu kupovat jako druhé auto do baráku BEV (odhad právě kolem 2030), tak koupím něco slušného lehce jetého kolem 300k, tak uvidíme.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    KUTAS: no není o 100k, ale momentálně přesně o 165k viz. https://www.skoda-auto.cz/nabidka/ceniky-katalogy

ale pořád je to u té vyšší třídy. když mrknu na skladovky aut co si chci pořídit já tedy normální rodinný auto typu octavia tak mi to vyhodí průměrný rozdíl 36% což dělá nějakých 300tis. nahoru.
    bez vybírání ideálního rozdílu pro elektro prostě Opel ASTRA ST vs Opel Astra ST eletric atd.... jako Hyundai I30, Renault Megane ty co mají protiklad v elektrice.....reálný nabídky skladových vozů. udělal jsem si excelovou tabulku nových vozů na carvago a výsledek je 36% cca 300tis. průměrné navýšení. u těch vozů kolem půl mega.

to je pořád strašně moc a nevrátí se to.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PAN_SPRCHA: do 800k za Elroq v základu a Karoq je o 100k CZK levnější, to je fakt jen otázka času.

Před pár lety to bylo úplně nemyslitelné, teď seženeš i BEV kolem 500k CZK, prostě ještě tam nejsme, ale můj odhad je, že kolem 2030 už ty ceny budou stejné a bude jen na preferenci každého soudruha co si koupí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam