• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    There was another massive battery storage record in California (CAISO) yesterday, March 29 🔋

At 7pm, batteries reached 12.3 GW of output, meeting 42.8% of grid demand!

To put that kind of output during peak demand hours into perspective, it's equivalent to the output from:
    - 15-20 combined-cycle gas plants
    - 6 Hoover dams
    - More than the all-time peak demand of Portugal or Greece

And it's not just a short peak anymore. Batteries stayed above 20% of grid demand from 5.50pm to 9.35pm, almost four hours, and above

What's the big difference between batteries and 15-20 CCGT plants / 6 Hoover dams? They are MUCH faster to deploy. More than 90% of California's battery fleet was built in the last five years. Total deployment is now over 17 GW, up from just 1.3 GW in 2020.

There was another massive battery storage record in California (CAISO) yesterday, March 29 🔋 At 7pm, batteries reached 12.3 GW of output, meeting 42.8% of grid demand! To put that kind of output… ...
    https://www.linkedin.com/posts/nicolas-fulghum_there-was-another-massive-battery-storage-share-7444322044755869696-zNZi/?rcm=ACoAABHAtrcBprKH69kLZs_a3htcSzb1ogHfNqg

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PES: ty louka stojej samozrejme nejmin, na ty to proste polozis, a v zemich kde je i jinak jedno jak to prostredi vypada to nikomu nevadi
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Jinak, proč jsou neekonomický švýcarský soláry je celkem jednoduchý. Kolega se přestěhoval do vesnice za Interlakenem a poslední sníh mu loni roztál na konci května a první napad na konci září :) Byl sem tam na velikonoce a na cígo chodil ve sněhulích.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    OMNIHASH: nema cas, musi tahat kable:))
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    :)) no to sem zvědavej, jak dlouho ti to vydrží
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Hele, vyhulená smážka mi tu nemá co kázat. A tím s tebou končím...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: mno kolego, já tě do tohle tématu rozhodně zabrušovat nenutil, naopak sem ti dal pár možností na odchod s grácií... to že ses tu rozohnil nad tématem, o kterým víš tužku, a jediná odpověď, na kterou ses zmohl, bylo mě pětkrát poslat do prdele, byla čistě tvoje volba. Já už tu naopak léta trpělivě čekám na někoho, koho se v tomhle topicu dostal dál, než za úvodní slovo, protože bych měl pár svejch poznámek, podmětů a připomínek.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: to ty meleš sračky a zasíráš to všude, takže se s ostatními nelze rozumně bavit, takže vysmraď
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: znovu, nedrístej, nebo se pak nediv, že tě někdo za ty drísty vyhlásí...
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: znovu - buď na mne nereaguj anebo si mne dej do Ignore, ale jsi už s těmi kecy víš kam
    PES
    PES --- ---
    BLOWUP: když je to "neekonomické" takhle (u těch silnic), tak jak je to asi ekonomické (bez dotací) na těch loukách, že :-/

V těch kolejích +/- jsem na vážkách, záleží jak moc bordelu by na to padalo a jak by se to muselo čistit (kvůli výkonu) a jak moc nerentabilní (z hlediska účinnosti) je ta ležatá instalace...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: tak co si čekal, když se pustíš do podobně komplexního tématu, který obnáší celkem detailní znalost posledních sto let lokálního vývoje, abys přišel s odpovědí, že za všechno zlo můžou levičáci? Celej ten abundance movement vychází z premisy, že se všechno zlepší, až postávíme bambilion domů a solárů a všeho, na to, jak je to invalidní teorie se stačí podívat třeba do Prahy. Problémem snad žádnýho velkýho města není nedostatek bytů a výstavby, ale jejich alokace. Už teďka máš na každýho americkýho bezdomovce nějakejch třicet prázdnejch bytů, co přesně čekáš, že se stane, až jich bude padesát nebo sto?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PES: pritom u techhle technickejch staveb to dava vetsi smysl nez tim zaplacat louky.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: nedošly, ale ty meleš sračky a nepozdává se ti žádný text (tedy hlavně žádný co nalinkuji já, možná kdyby to stejné nalinkoval některý tvůj oblíbenec, tak se tu kolem toho posereš blahem)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ...a jako obvykle hafanovi došly argumenty, tak přišly nadávky :)))
    Hochu hochu, americkej urbanismus řeším třetí dekádu, až se dostaneš aspoň přes pár úvodních youtube videí, tak se klidně ozvi a můžeme si popovídat jako běloši, do tý doby akorát štěkáš na prach za odjíždějící karavanou. Klíčový buzzwordy pro tenhle topic jsou 5+1, IZ, TOD, ADU/upzoning a form-based code. Až se prokoušeš aspoň tímhle, můžeme se bavit na vyšší úrovni, než tohlencto náhodný poštěkávání urážek
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: Zase meleš sračky jen abys zoufale obhájil, že ty máš jako pravdu a jiní ne... zalez a běž si něco šlehnout jako kdysi...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: lol, to je zase sbírka kydů... Víš proč je SF drahý a Texas ne? Páč nejbližší volná louka, kde se dá stavět v Bay area je u Sacramenta 100 kiláků daleko, kdežto v Texasu je naprostý kulový na všechny strany. Kolem Dallasu je 300 kilometrů prérií a pak Houston. A takhle je to se všema bodama z tohodle článku. Jestli někdo zone laws řeší, tak jsou to momentálně demokratický starostové, Portland, Minneapolis, Buffalo, Spokane, naopak takovej Houson (a Little Rock) je odstrašující příklad světovýho měřítka, jak si dokurvit město do naprostýho nesmyslu.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: já jsem totiž realista, který se baví o výsledcích a nikoliv jen o teorii se žvaněním - jinak jsme v prakticky stejném stavu jaký popisují tuhle o USA
    Amerika se stala státem právníků, který zapomněl budovat, píšou známí novináři. - JustPaste.it
    https://justpaste.it/h0b5a
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PES: ty si taky neuvěřitelnej Jájínek. Ano, v Evropě v roce 2026 chvíli trvá, než doběhnou všechny zákoný lhůty, odvolání a námitky a postaví se pro podobný projekty infrastruktura. Kdyby to tak nebylo, ty přesně budeš ten první, co tu bude stát na točně a řvát na všechny strany, jak tě nikým nevolení byrokrati z Brusele zkrátili na tvejch nezkratitelnejch právech na výhled do pastorálna.
    PES
    PES --- ---
    OMNIHASH: A skončí to jako s těmi dálnicemi ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam