• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES:

Kolikrát ti mám ještě napsat, že mě se právě díky OZE tahle krize netýká a díky sekvestraci uhlíku při výrobě energie i pro vlastní mobilitu mám negativní uhlíkovou stopu?

Ale vole ne, OZE fuj...
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: ... můžete nesouhlasit, ale to je tak asi jediné, co můžete (jak praví klasik).
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES:

Meleš voloviny.
    PES
    PES --- ---
    R_U_SIRIOUS: však jsou, zdraží se ceny energií (teď mimo akce DT v Zálivu, ale spekulacemi na ETS1/2) a místo řešení odstřelu spekulantů, aby prodělali kalhoty, to bude křik "Státe, nasyp ohroženým!!!"
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Tady někdo píše o zákaznících jako rukojmích. Tyvole to je nehorázný.

Támhle za oceánem si Trump uprdne v Íránu, zkolabuje mezinárodní obchod s ropou a plynem, které v Evropě skoro nejsou k dostání, ale tady borec se furt opírá do OZE a emisních povolenek.

Rukojmí jsou tu lidi v zajetí ropy a plynu. A ty jaderný tyčinky jsou taky z USA. Tam se někdo posere a jsme tu i bez toho jádra.

Ale OZE jsou fuj...

To je fakt magořina.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: jistě, já jen napsal na ten "příděl předem" (co existuje teď), že by to dopadlo "kompenzací zpětně"
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: tys vytahl "kompenzací zpětně", ja psal "nikdo by nemel narok na zadnej balik predem"...
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: no jak by to asi dopadlo? Dostaly by "ti, co nejvíce řvou", "ti, co moho ubrát zákazníky/lidi jako rukojmí", "ti, co jsou kamarádi s někým z vlády" atd.

Determinismus by byl snad jasný - sám píšeš NIKOMU NIC NEDÁVAT - takže by "eko-daň" zahrnuly ty firmy do ceny. A výnosy by záleželo na státu kam je pošle...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: a jak bys tu kompenzaci zpetne stanovil? Firmy potrebuji nejakej ten determinismus, aby treba tusily, jestli maji setrit nebo nemusi a jestli jim neco zbyde(, co pak muzou prodat).
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: no byl by hlupák, kdyby to nedělal, když mu ještě větší hlupáci tohle naservírovali prakticky na stříbrném podnosu...
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: umíš číst? Jsem jen poznamenal v reakci na to Tvoje "zrušil všechny povolenky a žádné nepřidělovat" , že to přidělování předem by snadno šlo nahradit "kompenzací zpětně"...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: a tvuj "balik predem" bys urcil jak? A co kdyz jej nekdo nespotrebuje? Tak muze zbytek prodat za nejvyssi cenu ... a sme tam, kde jsme ted.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JIMIQ: Tak pokud by Tykac mel superlevny povolenky, tak palenim uhli ma jistej prijem, kterej je asi vetsi nez ze spekulaci s nimi.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: na tom celem je nejvtipnejsi ze treba Tykac si na jedne strane stezuje na vysokou cenu povolenky a zaroven s nima sam spekuluje pres dalsi firmu, priznal to v podcastu Stepeni
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Trh, který nejprve levně skoupí a potom po kapkách prodává není v tomhle žádoucí.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: No výborně, už se někam dostáváme...
    ...a "balík předem" se pak změní na "zpětná refundace z vybraného" 🤣🤣🤣
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: tu cenu tvori trh, jakoze kdyz nekdo nabidne povolenku za umelou cenu milion EUR, tak ji neproda. Nejspis.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Hlavně vyškrtnout parazity "tvořící uměle cenu"...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Jakoze funkcni by bylo jednoduse zrusit povolenky a uctovat vsem podle emisi nejakou tu daň, nikdo by nemel narok na zadnej balik predem.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    By ten blockchain musel sám platit povolenky za svůj provoz.
    :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam