• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: to neznám, tak ti to nechci pomlouvat :) já mám vaillant. IVT je taky chválené, mastertherm. Accond co jsem slyšel je hit or miss
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMIQ: nordline
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: ja nikde nic podobnyho netvrdim. Jen ze se to jednoduse nedeje a popravde si myslim, ze se nam to vyhledove nestane. Mozna az vypnou Golfáč a v Evrope bude zima, ale to Macinka zakazal ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: jakou máš značku?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Tak to vam s tema tepelkama zavidim - moje se meni na primotop oficialne od -5C, ale uz predtim mam pocit, ze nejede vyrazne efektivnejc. Na TUV uz pod bodem mrazu neni schopne za cely den natopit malo pouzivany bojler.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: moje TČ i při mínus 17 mělo COP nějak 2,3-2,5 :) chtěl bych vidět tu teplotu, kdy se změní na přímotop. Moje chladivo R290 zamrzá při -182 stupních, tak možná někde tam se tepelko změní na přímotop :D

jinak vzduchotěsný barák (ne 100% ale jak to šlo) mám a rekuperaci taky. Roční náklady na všechny energie jsou kolem 20 tisíc (včetně vody)
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: Proč? Protože také hledáte jakékoliv hnidy na věcek, které by normálně vzdělaným lidem (tedy vzdělání, když se ještě kladl důraz na exaktní vědy a nikoliv na soft-skills) měly být jasné i s okrajovými případy.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    KUTAS:

Jen pro orientaci, kolik stojí komplet čerpadlo země- voda i s vrtem?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES:

Díky, to se mi hodí. Právě teď vytvářím svůj dům s uhlíkově negativním provozem jako demo verzi.

Netušil jsem, že MPO dokonce připravuje zákon.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: Ja mam teda vrt a elektricky kotel mam proste vypnuty. Jsem Praha vychod. Kdyz jsem se bavil s byvalym kolegou co ma vrt taky nekde u Ohre, tak poukazoval na to, ze se to nevyplati, protoze tech par dnu, kdy je -10, aby TC vzduch-voda potrebovalo pritapet je treba u nich za celou zimu opravdu jen par.
    Nemluve o tom, ze ciste na elektriku prechazi TC snad az pri -15.

Takze tvoje tvrzeni “TC se v zime meni na primotop” je zjevne hodne zavadejici, protoze se to deje az nekde pri -15 stupnich, coz jsou mozna jednotky dni za celou zimu (spis desitky hodin). Proc to delas?
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: každé TČ může klesnout na COP = 1.0 , kdy se změní v přímotop...
    ... takže kecy o pindání si strč někam, zvláště když tu takto exhibuješ, že na techniku a fyziku jsi fakt dost slabej - prostě takový "odborník od stolu z Nyxu"
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: to je mozny, akorat se nam to jeste nestalo a mame k nemu zalozni plyn (uz dlouho nepouzitej).
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: tak Vaše TČ zcela jistě pod nějakou teplotou buď nefunguje anebo se mění v přímotop...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: naše TČ neni primotop, cerpa porad teploty nad nulou, zas pindáš.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    SHEFIK: Jak je TC v zime drahy primotop?
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK:
    - vzduchotěsné
    - rekuperace
    - TČ s nízkopotenciálovým teplem, v zimě jako drahý přímotop (zda-li pak i s nějakým strašně nebezpečným a katastroficky CO2 ekvivalentním pracovním médiem - viz. úniky)
    - FVE (kde? bude stačit plocha? + obří baterie ? - bude hořet?)

servisní náklady budou docela darda...
    PES
    PES --- ---
    MAKROUSEK: Úplně všechno...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Genialni napad! Vsechny domy budou vzduchotesny! Co by se tak asi mohlo pokazit?

Přísnější než bezemisní. Rada pro šetrné budovy převedla EU taxonomii do českého prostředí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/stavby-bydleni-ekologie.A260528_162535_ekonomika_cfr
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    We will need up to 8000 of the much-hyped small modular nuclear reactors to produce as much energy as solar and wind do now, but will be lucky to build five in the next ten years, says top energy authority

Nuclear needs to build up to 8,000 SMRs just to catch up with wind and solar. By 2035, they might have 5
    https://reneweconomy.com.au/nuclear-needs-to-build-up-to-8000-smrs-just-to-catch-up-with-wind-and-solar-now-by-2035-they-might-have-5/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Exxon warns oil inventories will hit dangerously low levels in weeks, forcing prices to shoot higher
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam