• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    NIEKT0: to si nemusíš sypat popel na hlavu, že to neumíš, to už dávno ostatní vědí 😄😄😄
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KUTAS: No, ono ked clovek co si nezvlada dosadit ani zakladne fyzikalne rovnice zacne rozumovat o vzdelani v exaktnych vedach...:)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: škoda, čekal bych to tady jako odbornější diskuzi a tenhle styl trollingu té diskuzi škodí + Tě nikdo nebere moc vážně.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    R_U_SIRIOUS: TČ mám NIBE, vrt kolem 110m myslim a vyšlo to možná někde kolem 0,5 mio před 12 lety, ale vůbec si nejsem jistý.... vrt mám kvůli tomu, že jsem u baráku nikde nechtěl vrčící věc a a ni na ní nemám moc místo (dvojdům). Pokud mi vyjdou prachy, tak bych ho rád měl i u nového baráku... jednou jsem do toho doléval nějakou kapalinu a jednou si volal servis, kdy borci přijeli a jen mi vrátili vypadlé teplotní čidlo, obecně říkali, že s vrtem prakticky nic nepotřebuju.

CERMI_FOX: jj účinnost klesá už někde kolem 0C, ale já narážel na to co psal PES, že se to mění na přímotop, což prostě není pravda, protože i pod tou 0 si možná začne lehce přitápět a pořád to nejede stejně jako klasický přímotop.
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: Tak obrazně tady je potřeba ty vzdušné zámky a hrady z písku i ty "zelené bábovičky" decimovat pořádně, než se za zelená plíseň rozroste a způsobí katastrofu 😄😄😄
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: to je jako "ten kluk na pískovišti mi rozbíjí bábovičky, tak já mu je rozbiju taky" aneb, když je někdo idiot tak to přecí není důvod být idiot taky, ne?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Filipíny do toho taky šlapou
    https://xcancel.com/assaadrazzouk/status/2060151653287018535
    3GW import panelů jen za březen a duben. Celkový grid mají cca 20GW
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: to neznám, tak ti to nechci pomlouvat :) já mám vaillant. IVT je taky chválené, mastertherm. Accond co jsem slyšel je hit or miss
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMIQ: nordline
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: ja nikde nic podobnyho netvrdim. Jen ze se to jednoduse nedeje a popravde si myslim, ze se nam to vyhledove nestane. Mozna az vypnou Golfáč a v Evrope bude zima, ale to Macinka zakazal ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: jakou máš značku?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Tak to vam s tema tepelkama zavidim - moje se meni na primotop oficialne od -5C, ale uz predtim mam pocit, ze nejede vyrazne efektivnejc. Na TUV uz pod bodem mrazu neni schopne za cely den natopit malo pouzivany bojler.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    PES: moje TČ i při mínus 17 mělo COP nějak 2,3-2,5 :) chtěl bych vidět tu teplotu, kdy se změní na přímotop. Moje chladivo R290 zamrzá při -182 stupních, tak možná někde tam se tepelko změní na přímotop :D

jinak vzduchotěsný barák (ne 100% ale jak to šlo) mám a rekuperaci taky. Roční náklady na všechny energie jsou kolem 20 tisíc (včetně vody)
    PES
    PES --- ---
    KUTAS: Proč? Protože také hledáte jakékoliv hnidy na věcek, které by normálně vzdělaným lidem (tedy vzdělání, když se ještě kladl důraz na exaktní vědy a nikoliv na soft-skills) měly být jasné i s okrajovými případy.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    KUTAS:

Jen pro orientaci, kolik stojí komplet čerpadlo země- voda i s vrtem?
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    PES:

Díky, to se mi hodí. Právě teď vytvářím svůj dům s uhlíkově negativním provozem jako demo verzi.

Netušil jsem, že MPO dokonce připravuje zákon.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    PES: Ja mam teda vrt a elektricky kotel mam proste vypnuty. Jsem Praha vychod. Kdyz jsem se bavil s byvalym kolegou co ma vrt taky nekde u Ohre, tak poukazoval na to, ze se to nevyplati, protoze tech par dnu, kdy je -10, aby TC vzduch-voda potrebovalo pritapet je treba u nich za celou zimu opravdu jen par.
    Nemluve o tom, ze ciste na elektriku prechazi TC snad az pri -15.

Takze tvoje tvrzeni “TC se v zime meni na primotop” je zjevne hodne zavadejici, protoze se to deje az nekde pri -15 stupnich, coz jsou mozna jednotky dni za celou zimu (spis desitky hodin). Proc to delas?
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: každé TČ může klesnout na COP = 1.0 , kdy se změní v přímotop...
    ... takže kecy o pindání si strč někam, zvláště když tu takto exhibuješ, že na techniku a fyziku jsi fakt dost slabej - prostě takový "odborník od stolu z Nyxu"
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: to je mozny, akorat se nam to jeste nestalo a mame k nemu zalozni plyn (uz dlouho nepouzitej).
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: tak Vaše TČ zcela jistě pod nějakou teplotou buď nefunguje anebo se mění v přímotop...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: naše TČ neni primotop, cerpa porad teploty nad nulou, zas pindáš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam