• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PES
    PES --- ---
    NECROMAN: zase grafy generované jako ideální křivky na základě jednoho (či několika málo) růstových parametrů? Něco jako globální oteplování?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Zajímavá estimace, jak rychle může která země elektrifikovat:
    How fast could your country go electric?
    https://hannahritchie.github.io/ev-fleet-transition/

HANZS
    HANZS --- ---
    JIMIQ: Tak jsem zavolal na tu ČEZ distribuci a tam mi řekli, že to bude fungovat od prvního dne následujícího měsíce, ale že mi nemohou slíbit, že to bude červenec, prý možná až 1.8.
    :-/
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    tvl kobza je už jen třešnička (jako jsou tam i příčetní ale jako celek je jasný, co z toho bude)

MARASAN
    MARASAN --- ---
    dik.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MARASAN: moje abonentka to neumi, ale muzu ti udelat treba screenshoty, jestli te to zajima.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    BLOWUP: nemuzes, prosimte, provest "Druecken zum PDF" nebo jak to mate v CH a sdilet? #dik
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MARASAN: neue zürcher zeitung, pokud by byl zajem, muzu prelozit - je to samozrejme za paywall.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    BLOWUP: a ten clanek gdě?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    a nakonec jeste srovnani cen elektriny v nemecku s jinymi zememi

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Tohle je srovnani, jak je ve ktery zemi vyroba energie spinavejsi nez v nemecku (pouze v Cesku a v Polsku se produkuje spinaveji)

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Tohle je taky zajimavy: pote co nemecko odstavilo svoje jaderny elektrarny zacalo importovat dvojnasobny mnozstvi jaderny energie

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Tohle je evropsky srovnani zemi podle toho, kdo minulej tejden elektrinu exportoval a kdo importoval

BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Cetl jsem ted clanek o nemecky energiewende a o jejich energetice obecne. Mozna by to nekoho mohlo zajimat, dam sem par grafik.

tahle demonstruje fenomen "Nemecko energii draze nakupuje a levne prodava", respektive "Nemecko importuje vic elektriny nez exportuje"

JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Mně to fungovalo hned další den co si pamatuju, ČEZ portál má ještě odnož PND a tam musíš vyplnit a poslat žádost (online)
    HANZS
    HANZS --- ---
    Nevíte někdo, jak funguje ten cyhtrý elektroměr? Ve smyslu, že mi ho nainstalovali před deseti dny, ale žádná online data to na CEZ portálu ani v aplikaci Proud neukazuje. Mám pocit, že ho nainstalovali, ale nedali ještě do systému.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    pak že nejde prodávat za dobrou cenu :)

PES
    PES --- ---
    Do distribuční soustavy investoval ČEZ loni přes 19 miliard, letos utratí stejnou sumu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cez-distribuce.A260608_124323_ekonomika_hyk
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Sam Altman-Backed Fusion Startup Raises $465 Million To Build Nuclear Plant For Microsoft
    https://www.nucnet.org/news/sam-altman-backed-fusion-startup-raises-usd465-million-to-build-nuclear-plant-for-microsoft-6-1-2026

Sam Altman-Backed Fusion Startup Raises $465 Million To Build Nuclear Plant For Microsoft

Helion, the US fusion startup backed by Open AI founder Sam Altman, announced that it had raised $465m (€404m) in a new funding round that values the company at $15.5bn.
    The cash infusion was announced as Helion is racing to complete Orion, its first power plant.
    The startup has set an aggressive timeline to deploy fusion power to the grid, as early as 2028 if it can deliver on the terms of a deal to deliver power to Microsoft data centres.
    Last year Helion began work on its first fusion power plant in Chelan County in Washington.

In 2023 Microsoft signed with Helion what it said was the world’s first power purchase agreement (PPA) for nuclear fusion, with the company expected to offtake up to 50 MW of capacity following a one-year ramp-up period.

The new round, a Series G, was led by Thrive Capital with a long list of participants, including new investors Alta Park Capital, Anti Fund, BoxGroup, Lux Capital, Peak XV Partners, and Bill Ford, along with existing investors, which include Capricorn Technology Impact Funds, Lightspeed Venture Partners, Mithril Capital, Dustin Moskovitz through Good Ventures Foundation, SoftBank Vision Fund 2, and a university endowment fund.

Helion’s approach to fusion power differs from many of its peers. Some use magnets to contain the superheated plasma required for fusion conditions, while others use lasers to compress fusion fuel until it reacts. In both cases, the majority of startups plan to use steam turbines to transform the intense heat into electricity.

But Helion, which uses magnets to compress the fuel, intends to harvest electricity straight from the magnets themselves. When fusion occurs in the plasma inside the reactor, it expands, pushing against the magnetic fields. That force can be drawn off the magnets as electricity, similar to how an electric vehicle can reverse its motors to provide braking force and recharge the battery.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam