• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: lidí co vystudovalo (a že i ta studia jsou intoxikována "správnými" názory) a odborníků co za peníze na granty napsalo věcí jen aby byly granty už bylo...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: takže člověk obor vystudoval a celý život v něm pracuje si jenom myslí, že mu rozumí. Tak potřebuje aby mu to někdo úplně mimo obor který s ním nemá nic společného vysvětlil jak to je.
    Vítejte do doby postfaktické.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: jo, jako o lidech co si MYSLÍ, že rozumí fyzice, energetice a ekonomii a své jedinečné a jedině správné názory tlačí všem ostatním.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: jako o lidech co rozumí fyzice, enegetice a ekonomii?

Guttmann je molekulární biolog, což je sice hezký, ale vysvětluje to proč papouškuje hoaxy o proudění vzduchu přes větrníky.
    Naváží se do progresivních fanatiků bez vzdělání přitom sám žádné vzdělání v oboru byť je trochu blízkém energetice co mechanice tekutin nemá.

Osobně mi vychází že větrné elektrárny mají své využití primárně ve stabilních podmínkách v moři a na pobřeží a v Česku jsou jedny z nejhorších podmínek v Evropě pro výstavbu větrných elektráren. Nejsem fanda větrných elektráren v Česku, vychází mi líp postavit je na Baltu a dotáhnout kabel.

"Investiční náklady větrné elektrárny na 1 kWh jsou víc než dvojnásobné ve srovnání s jadernou energií."
    Tady bys měl zbystřit i ty, to snad vidíš že je tenhle výrok naprostá blbost. Jaderná energie má výhodu ve stabilitě, rozhodně ne v investičních nákladech proboha.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: no přesně o takových jako ty ten článek také píše...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: tvl narušení vzdušných proudů větrníky...... má to cenu číst dál?
    PES
    PES --- ---
    Budete zase denohestovat a zesměšňovat, ale...

DESTRUKCE KRAJINY: Možná je ještě čas se bránit - Neviditelný pes
    https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/destrukce-krajiny-mozna-je-jeste-cas-se-branit.A260710_095307_p_spolecnost_nef
    PES
    PES --- ---
    NECROMAN: fajn, vždyť ty větrníky v těch místech stejně prakticky nikdo z místních nechce, no ne?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Country for the future
    Ministerstvo snížilo počet akceleračních zón pro obnovitelné zdroje — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/ministerstvo-snizilo-pocet-akceleracnich-zon-pro-obnovitelne-zdroje-375455
    PES
    PES --- ---
    BLOWUP: u nás hoří jen tak výškové budovy
    Ve Zlíně spadly dvě části hořící výškové budovy. Vzplála už i sousední pošta - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-v-centru-zlina-hori-vyskova-budova-v-arealu-byvaleho-svitu-hasici-vyhlasili-3-stupen-poplachu-40587234
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    taky u vas v tech vedrech horej solary na strechach?

Solaranlage in Bassersdorf fängt Feuer – Dachstock brennt lichterloh - 20 Minuten
    https://www.20min.ch/story/bassersdorf-zh-solaranlage-faengt-feuer-dachstock-brennt-lichterloh-103599855
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CERMI_FOX: normalne si majitel urci cenu jednoho cyklu, ktera mu vyhovuje a celej trading ty kapacity 0ak necha na nejaky firme, ktera tradeuje energii primo na burze, jako majitel bys to neresil.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MARASAN: záleží, co bereš jako "snadný". Pro velký hráče asi jo. Já to nedávno zkoumal z pozice "domů" - vedle antoníčku mám nevyužitelný kus pozemku, kde bych si klidně nějaký minikontejner s baterii dal. Ale návratnost je limitně v nekonečnu - rozdíl spotu nízko a vysoko v zásadě odpovídá distribučním poplatkům. Nehledě na byrokratický překážky - licence a elektrikářské vzdělání.
    Přitom by mi dávalo smysl tyhle vyrovnávací baterie mít co nejblíže spotřebitelům, ať se eliminují ztráty z transformací a přenosu. Ale holt zájmy politiků jsou vždycky nakloněny jen velkým hráčům, ostatně náš velkopremiér sám říkal, že malé podniky jsou nahovno.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PES: Plus vzhledem k tomu, že ani nabíjení ani vybíjení není poblíž rychlostí co jsem psal můžeš klidně počítat s 20k cykly na 90% kapacity.
    PES
    PES --- ---
    AXTHEB: tak trochu jsem počítal s tím, že ty údaje nebudou marketingové hype 0-100%, ale že to bude ta realistická kapacita s touhle tolerancí limitů provozu...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PES: V rámci dnešní běžné bateriové chemie nejdeš 0-100%, ale třeba 10-80, což jsi schopen nabít pod dvě hodiny, vybít za 30 minut. Po 10k takových cyklech budeš na 90-95% kapacity.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MARASAN: plus transport elektriny tam a spat, ked mas baterky blizsie k zdroju/cielu, tak je to este kus efektivnejsie
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: tak ubytovnu jsem vynechal... k dokonalosti mi chybí snad jen jízda výtahem a slaňování přívodní trubkou.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: taky sm tam behem reko byli a spali primo v tamni ubytovne CEZu.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Dlouhé Stráně pochopitelně znám a mám je důkladně prolezlé a prohlédnuté (včetně rozděleného statoru, v hale položené "trubky" hřídele od rotoru k vodnímu kolu, byl jsem se podívat i přímo u lopatek a oběžného kola - jako fajn když se do takových míst můžete dostat během rekonstrukcí ;-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam