• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Mně to přijde jako hodně silné scifi, TerraPower vzniklo 2006 a trvalo jim 20 let vývoje SMR vymyslet a teď ho budou 4 roky stavět (prototyp). Kdoví jaký další komplikace se zase vyskytnou

Vychází mi že umřu nějak v 60. letech, takže já se už toho asi nedožiju :D
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: su hodne zvedavej, kam tohle dospeje a jak nakonec vyjde cena.
    PES
    PES --- ---
    Česko zahájí s Rolls-Royce přípravu malých reaktorů v Dětmarovicích a Tušimicích, první SMR vyroste v Temelíně - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cez-planuje-dalsi-male-modularni-reaktory-uzavre-nove-smlouvy-s-rolls-royce.A260713_135632_ekonomika_hyk
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMIQ: a v dobe, kdy mozna skonci vetrnikum zivotnost, se jaderka bude teprv spoustet k provozu. To mi prijde jako zasadni vec
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Polaci v unoru 2025 zacali stavet offshore farmu a uz maji 2/3 hotove a dodavaji energii. 800MW s 40%+ faktorem, to je jak 3/4 dukovanskeho bloku v rocni vyrobe

A zivotnost je kolem 35 let, ne 20. A je dost dobre mozny ze az tech 35 let nastane, zjistime ze je to vlastne 50 let

A to ze jaderka vydrzi 60-80 neznamena ze to nevyzaduje zadne investice - CEZ kazdorocne v Temeline utopi tri miliardy korun za udrzbu
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    NYRLEM: Ja nekde psal, ze prófci na ČVUT necemu nerozumi? Ty si liskni sam.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    NYRLEM: nn, mam na mysli normalni GFM střídače.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MARASAN: taky si dej prosimte facku .. myslis ty, co kritizovali SEK, ze by neprosla ani jako bakalarka? Tak ti energetice rozhodne rozumi ..
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    MARASAN: to ale mluvis o vodnich elektrarnach a startu ze tmy, ne? stridace praveze nemaji setrvacnost, takze hure drzi frekvenci ..
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    JIMIQ: Plus tie jaderky budu este ovela drahsie, lebo v lete nebudu mat pre svoju elektrinu odbyt. A uz aj bez toho su s navratnostou v nepeknych cislach. Ale tak preco nepodojit erar, zejo.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: No stavíme? Spíš nestavíme, už dekády prostojů od polovičního Temelína.
    Ty VTE možná budou stát jakoby zlomek, ale vydrží také zlomek (orientačně 20 let), nestabilní a nespolehlivý (zvláště v době, když je za dodávka potřeba).
    A nutno připočíst i ty stabilizační náklady na úložiště, jejich propojení k síti, investice navíc di sítí, management toho výkonu a také jejich životnost (tedy buďme optimisticky 3x VTE na 1x JE).
    Tohle všechno spočítat na stranu OZE poctivě, tak to jádro nebude tak drahé - zvláště pokud by se nestavělo ve stylu jako co reaktor to unikát, ale v tom počtu de-facto sériová výroba, což by pak zrychlilo i stavbu.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ale ty VTE budou stat zlomek toho co ty jaderky a postavi se za tri-deset let (za tri roky prvni a celkem za 10). Jaderky by se stavely 20-30. A navic je nepotrebujeme. Cesko potrebuje nyni ~63TWh, casem mozna az 75. To je 9 reaktoru jake ma Temelin (aktualne mame ekvivalent 4 a dva stavime).
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: anebo 3-7GW v jádře, bez závislosti na tom, zda vůbec fouká (zvláště v zimě) se sekundárním využitím tepla horkovody (ČB už to mají, Brno se o to dodatečně snaží a u ostatních Blahutovice a Tetov by se odběratelé v relativně blízkých aglomeracích také našli a srazilo by to spotřebu uhlí nejen na elektřinu, ale i uhlí a plynu na topení).

A celou dobu se o tom jen dohadují, zbylé 2 reaktory pro Temelín, 4 pro Blahutovice, 4 pro Tetov a náhrada v Dukovanech. Navíc pokud by to bylo v takové sérii cca 12 reaktorů kolem 1GW každý by i s tou cenou pohnul mohutně dolů. Energie na dalších 60+ let. Financovat by to musel stát průběžně (jistě, řev za státní zvýhodňování? ale fakt chcete v energiích platit úroky nenažraných bank, které to vyvezou do svých mateřských firem do zahraničí? opravdu chcete krmit cizí státy?).

A to všechno bez zaflákání krajiny stovkami vrtulí.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KLATIC: nejsme idealni zeme pro vetrniky ale tech potencialnich 3-7GW muze odbourat ctvrtinu az polovinu spotreby uhli (pro vyrobu elektriny) a ve vetsi mire v zime nez v lete
    Za me je vitr no brainer
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MARASAN: jojo taky jsem byl na ČVUT intoxikován.......a ne jednou
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    ale notak...takhle jen posilate vodu na mlejn pso trolla, cesko rozhodne neni idealni zeme na vetrniky, daleko dulezitejsi je masivne rozprostrit po celem uzemi lokalni bateriova uloziste pro kompenzaci spicek, jsme proste stredozem, tady neni nic jen cerny nebo bily, musime to vybalancovat zapojenim vsech zdroju, protoze nam nic jinyho nezbejva
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES ma pravdu ovsem! Minimalne na ČVUT jsou njaci dva profesori, kteri podporuji uhelny lobby. Skolstvi je samozrejme prolezly.
    SCHWAB
    SCHWAB --- ---
    já nic vystudovanýho nemám, ten článek je alarmující.
    Ale zaráží mě, že větrníky staví i ve skandinavii, což jsou země, který vnimam jako ty, co si své přírody. dokonce i v Norsku, kde je prakticky nepotřebují:(
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PES: hafane, prosimte, dej si par facek a prober se z ty diskoteky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam