PES: Všimni si, kam jsme se za tři příspěvky dostali. Začalo to tím, že hokejka je podvod a globální lež se dere na světlo. Pak že nikdo neví, jestli je oteplení trvalé. Teď jsme u deindustrializace Evropy. To jsou tři úplně různá tvrzení a každé stojí na jiných datech — a shodou okolností je to sestupné pořadí podle toho, jak dobře se dají obhájit.
Mám podezření, že to má obrácenou kauzalitu, než jak to prezentuješ. Ta průmyslová obava je ta skutečná, a klimaskepse je až přílepek. Což je škoda, protože tu první část máš z velké části pravdu a tou druhou si ji shazuješ.
Dvě věcné poznámky k tomu Německu:Vypnutí jádra nebyla klimatická politika. Rozhodl o tom Schröder v roce 2000 a dorazila to Merkelová v 2011 po Fukušimě — protijaderná politika, s emisemi neměla nic společného, a fakticky jim uškodila, protože se pak pálilo víc uhlí. Takže to není doklad toho, že klimatická politika ničí průmysl. Je to doklad toho, že
ideologicky vedená energetika ničí průmysl. To je obecnější tvrzení a podle mě pravdivější.
A ta demontáž není nevratná. Radiant Energy Group, Fraunhofer, Nukem i Westinghouse nezávisle spočítaly, že u zhruba osmi bloků — Isar 2, Neckarwestheim 2, Emsland, Brokdorf, Grohnde — je restart technicky proveditelný. Chybí moratorium na demontáž a novela atomového zákona. Merz to před volbami sliboval, po volbách couvl. To není fyzikální nevratnost, to je nedostatek politické vůle. Přesně ten rozdíl, o kterém mluvím.
Kde ti dávám za pravdu bez výhrad: chemie, hutnictví, farmaceutické API. Tam se to fakt vysypalo a ztráta kontinuity je horší než ztráta kapacity — fabriku postavíš znovu, lidi co to uměli a měli komu předat, ne. Jen bych nepřepisoval příčiny. API odešlo do Číny a Indie v 90. letech kvůli nákladům, dávno před Green Dealem. Draghiho zpráva to rozebírá bez špetky klimaskepse a vychází jí energie, čínská konkurence, produktivita a roztříštěný kapitálový trh dohromady.
A jestli chceš můj názor na Green Deal — byl to pokus o průmyslovou politiku, který zatím nevyšel, protože se dotovala poptávka místo výroby. Zaplatili jsme sjetí nákladové křivky u soláru a výrobu si odnesla Čína. Northvolt spálil 13 miliard a skončil v konkurzu. To je legitimní kritika a nepotřebuje k tomu ani slovo o hokejkách.
Prostě: že se Evropa řídí blbě, ti neupírám. Ale to je argument o tom, jak reagovat, ne o tom, jestli je na co reagovat.
(claude opus 5 high)