• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    No jasně, od toho to tu je. Cizím toho umím vyklopit docela dost, s blízkými lidmi to je podstatně horší, hehe. Však to nijak epické nebylo, netvrdim, že jsem byla ve fázi, kdy mi to ničilo život. Popisuju jen moment, kdy jsem si uvědomila, že takhle ne.
    DAREBAK
    DAREBAK --- ---
    az takovehle intimco tady mame? tak jo. ano, mam rodice alkoholiky, oba - doted. ale protoze jsem byl s jejich formovanim mne hrube nespokojen, tak jsem jeste pred maturitou utekl z domu. pit jsem zacal docela pozde, asi ve tretaku na vs. ale za to jsem dohnal vse predesle... i s nejakym pridavkem. cely zivot se pohybuji mezi grafiky, vytvarniky a jinymi rozevlatymi pijany, takze mi piti neprislo jako neco mimoradneho. s rodici mi trvalo 10 let najit cestu k sobe. ted to jde, ale mozna jen pro to, ze je mam 500km za zady. z jedne schovane lahve bych epicky pribeh netvoril. ty jsi to vnimala nejak, on to urcite vnimal jinak. ze je neco spatne jsem si uvedomil az v okamziku, kdy jsem poznal zenu. sice kumstyrku, ale abstinentku. praskli jsme do toho, par let to slo, par let me spicky tolerovala (vetsinou jsem se vykalil v praci a domu jsem prijel docela ok), a pak uz to proste neslo. a to i prestoze jsem pod vlivem spis ospalym medvidkem nez agresivnim pitomcem. chtela vic nez mejdan a cas tlacil, tak jsme se zapichli. ted ma dve deti a jsme dobri pratele. ale urcite je fajn, ze jsi si nasla duvod zit tak, jak zijes. s alkoholem, bez. je to jedno.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    DAREBAK: tak to respekt. Můj strýc přestal úplně, poté co dostal cukrovku. Nemoc je často signál, že je něco v nepořádku. Stal se z něj člověk, který měl najednou emoce, dalo se s ním bavit. Neuvěřitelný. Otec tohle nezvládl. Jeho tříměsíční hospitalizace (a abstinence) v léčebně po prodělání deliria tremens byla v podstatě jen pauza. Poté pomalu najel do starých kolejí. Nikdy k tomu 'takhle žít nechci' nedošel.

    Já jsem to taky dost přeháněla, záminkou bylo samozřejmě scházení se s 'přáteli'. V době kdy jsem dopisovala a diplomku to ale nešlo, musela jsem po večerech sedět doma a psát. Tak jsem si čas od času koupila lahev vína. Pak to bylo skoro každý den, a už jsem si říkala, že to je asi trochu moc, tak jsem začala ty lahve schovávat. Aby si spolubydlící nepomysleli, že... :D Pak jsem to nějak dodělala a následoval dlouhý dvouměsíční večírek, takže nebylo potřeba si nic nosit domů. Přišla jsme si zase v pohodě. Když jsem se stěhovala do nového bytu pomáhal mi kolega a za gramofonem našel starou lahev. Byla to dost trapná chvilka. V tu chvíli se mi rozsvítilo, že mám docela našlápnuto a že bych s tím měla něco dělat. Každý má to dno jinde.

    Tady asi bude taky dost těch, kteří byli vychováni alkoholikem. Po přečtení tohole mi spousta věcí dotekla. Proč jsem se chovala, tak jak jsem se chovala. Já jsem učebnicové DDA.
    dospele_deti_alkoholiku.pdf | Ulož.to
    http://www.ulozto.cz/xwK38R4/dospele-deti-alkoholiku-pdf

    1) Dospělé děti alkoholiků (dále jen DDA) si nejsou jisty tím, jaké chování je normální.
    2) DDA mají těžkosti při dotahování úkolů do konce.
    3) DDA lžou v situacích, kdy by bylo stejně snadné říct pravdu.
    4) DDA posuzují samy sebe bez slitování.
    5) DDA mají problém se bavit.
    6) DDA berou samy sebe velice vážně.
    7) DDA mají problémy s důvěrnými vztahy.
    8) DDA reagují nepřiměřeně na změny, které nemohou ovlivnit.
    9) DDA neustále hledají a vyžadují pochvalu a ujištění.
    10) DDA obvykle cítí, že jsou jiné než ostatní lidé.
    11) DDA jsou buď mimořádně odpovědné, nebo mimořádně nezodpovědné.
    12) DDA jsou extrémně loajální, a to i tehdy, když vidí, že jejich loajalita je nezasloužená.
    13) DDA jsou impulzivní. Mají sklon nechat se vtáhnout do průběhu nějaké události, aniž by vážně uvažovaly o
    jiných alternativách chování nebo o možných důsledcích. Tato impulzivnost pak vede k vnitřnímu chaosu,
    k averzi vůči vlastní osobě a ke ztrátě kontroly nad svým prostředím. Kromě toho musí vynakládat velké úsilí,
    aby věci daly zase do pořádku (Woititzová, 1998, s.21).
    DAREBAK
    DAREBAK --- ---
    ESELVIRA: propil jsem rodinu a zacal prichazet o pratele.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    DAREBAK: jestli to bereš obecně, že u nás je léčení závislosti kšeft, tak OK. Ano, je. Stejně jako rození dětí, studium, obživa, ani umírání není zadarmo.

    Co se stalo, že jsi po těch patnácti letech tak radikálně omezil? Neznám nikoho, kdo by dokázal sám od sebe takhle přibrzdit.
    DAREBAK
    DAREBAK --- ---
    ESELVIRA: sakra. puvodne jsem chtel reagovat na to "normalni", ale nechal jsem se unest. promin.
    DAREBAK
    DAREBAK --- ---
    ESELVIRA: ano, se vsim - tebou ve strucnosti - vypsanym souhlasim. mozna bych pridal serotonin, endorfin - a fungovani. zavislsoti a popirani bych - prave - pripsal tem bilokabatnikum, kteri z toho tezi a zivi z vytezeneho sve rodiny. nektere kultury se s alkoholismem vyrovnavaly pristupem a prirodnimi latkami, a nektere z toho maji kseft. c'est la vie. prvni, co se na skole uci, tak je, ze zavislost pozname popiranim ji. jsem lopata s par tridama, ale obcas pijici alokoholik se zajmem o tema. kdysi jsem kalil litr bourbou denne. a to treba patnact let na jeden zatah. pak to slo spatne. nejake to uvedomeni. nejaka ta formace. jsem alkoholik a piju. treba si dam i 30 panaku za rok. ale mimo tech par dni jsem bez a netrpim. vim, ze si mohu doprat a mit to v cajku, ale neudelam to, protoze TO prave vim (jasne netouzim po tech stavech, ale to je dusledkem meho pristupu). nicmene, obcas se musim socialne druzit a treba ve styku s klientem mu nemohu rict, ze jsem alkac a ze uz nesmim pit. nevydelal bych si ani na slanou vodu. musim si verit a musim umet koexistovat ve spolecnosti pijaku. no, vlastne nemusim. mohu delat v neziskovce a pomahat spolupijakum a nevedet, jak zaplatim najem. asi nejsem altruistou a ani asketou. ale tady neresime me sobectvi a uziveni rodiny. ano, mohl jsem se rozhodnout rodinu nemit a pomahat. zacarovane kruhy byti. zaver cele te jakozedisputace: alkac muze pit, ale musi vedet jak. muzes zit, kdyz vis jak. muzes prezivat a nic vedet nepotrebujes.
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    DAREBAK: to že přečtením knihy uspokojíš nějakou touhu je normální stav. Něco uděláš a pak se cítíš spokojen (uvolní se ti dopamin). Psychoaktivní látky (drogy, alkohol) ale tohle centrum v mozku stimulují, aniž bys cokoliv dělal. Ze začátku to je super, protože to má samé výhody. Cítíš se líp, jako úspěšný člověk. Ale pokud to přeháníš, tak začneš být rezistentní a potřebuješ vyšší dávky, abys dosáhl stejného účinku.

    http://www.wikiskripta.eu/index.php/Dopamin (viz Spojitost s návykovými látkami)

    Vzhledem k tomu, že závislí lidé bývají mistři v popírání reality ("mám pití pod kontrolou"), tak nějaké braní servítků mi příjde jako značně kontraproduktivní. Přiznat si problém a následně se s ním vyrovnat neznamená, že bude šlověk trpět do konce života. Posílí ho to.
    DAREBAK
    DAREBAK --- ---
    ESELVIRA: ale "centrum odmen" narusujeme uz jen tim, ze zijeme. vse, ceho se dopoustime vedome ci nevedome, podvedome, cilene nevedome atp. treba uz jen precteni knihy je prostredkem k uspokojeni touhy. ja si myslim, ze je treba na osobnost alkoholika nahlizet v celku a ne jen vysekavat kousky a ty jakkoli hodnotit a ocenovat. myslim si, ze do zivota alkoholika muze patrit alkohol i prijimany. leckterou osobnost dokaze prave rozebrat to, ze mu lekar rekne, ze je nevylecitelne nemocnym, a ze do konce zivota uz bude jen trpet. vedome ci nevedome, ale i to nevedome trpeni se na osobnosti projevi. stejne jako na vysledku lecby. ctenar mobilniho zarizeni za volantem (zazil jsem i zenskou s knihou) je stejne nebezpecnym jako pijak za volantem. pokud autorita v bilem spravne vyhodnoti situaci a cloveka, tak ho nemusi poskodit rozebranim a jen mu vstipi jakesi formy chovani slucitelne s jeho zdravim, navyky, odmenami, oduvodni mu mentalni zdravi socialni skupiny, ve ktere funfuje a v neposledni rade i tech, ktere potka dve sekundy pred smrti. modelu je kolik predstavivost dovoli. jen se mi nelibi tohle pausalizovani. a ani z devadesati procentni pravdepodobnosti recidivy se nestava pravidlo. stava, ale je v tech spravnych devadesati procentech.
    VOLEMIKI
    VOLEMIKI --- ---
    Jo jo střevo by na to bylo ......
    KEB
    KEB --- ---
    VOLEMIKI: Otevřít si mysl o pendolino... :D Ty jsi měl být básník!
    VOLEMIKI
    VOLEMIKI --- ---
    KEB: když přestaneš chlastat tak čekáš že se probudíš ze zlýho snu .pravda že se probudíš do mnohem horšího snu . Jako matrix vezmi si modrou nebo červenou pilulku ale není cesta zpátky dát si pár pivek nemožné a už ti nepomůže ani sud . Jedině si otevřít mysl o pendolino .
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    KEB: nerikam ze to u nikoho nejde...ale od jistyho levelu uz to proste nefunguje....
    KEB
    KEB --- ---
    ESELVIRA: KLATIC: Tak a teď jste mi zkazili mou poslední naději, že to snad ještě někdy půjde :( (vtip) Je to přesně jak říkáte. Abstinující alkoholik vždycky bude chytat na drc. Možná se mu podaří ukočírovat jednu, dvě tři akce, ale dřív nebo později do toho vletí s razancí neřízené střely.
    KLATIC
    KLATIC --- ---
    ESELVIRA: hlavne je potreba pocitat stim ze strizlivy alkoholik ktery se rozhodne jit jen na jedno dve... neni uz ten samy clovek ktery se po dvou pivech rozhoduje jestli si da dalsi a k tomu rum...a o tom to je...
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    SDN33: Tohle přání je nejčastějíší příčina neúspěšné léčby alkoholismu. Alkoholik není schopen mít nad pitím kontrolu, pít jako ostatní (dát si jedno-dvě). Alkoholismus je nemoc, selhání 'centra odměn', které máme v mozku. Tohle si člověk normálně špatně představí...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    PARTY222: aa to vypada na ranni opicku a jizlivost... taky to znam, ale obvykle tam kam chodim lecit svy ranni stavy uz mam ban :0)
    VOLEMIKI
    VOLEMIKI --- ---
    KEB: to máš pravdu svině lehký ale spíš bych to přirovnal k víru taky se to ve finále soustředí na jenom místě a pak to nechutně ztěžkne taky mě to dobíhá
    PARTY222
    PARTY222 --- ---
    nastesti ja takovej problem nemam.....diky bohu..jj decka mate recht,ale jak to vysvetlite jinym nestastnikum?to nelze,asi clovek sam musi pochopit ze je vul....jasne znovu rikam, myslim lidi co jsou notorici ne co se ozerou prilezitostne
    KEB
    KEB --- ---
    VOLEMIKI: A to nejhorší, co můžeš udělat, je snažit se utopit problémy v chlastu. Ony totiž umí moc dobře plavat... :)

    PARTY222: Ok :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam