• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    RIVA: Tak z historie zákaz chlastu známe, že?
    RIVA
    RIVA --- ---
    Tak to by asi meli zakazat chlast, anebo auta! :)
    SSTTAANNAA
    SSTTAANNAA --- ---
    KEB: ostatne stejne jako kdyz pod ten nakladak skoci ozralej chodec...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RIVA:

    Cyklisté
    http://www.ibesip.cz/...stiky-nehodovosti-v-ceske-republice/dopravni-nehodovost-v-roce-2012/cykliste
    došlo-li v roce 2012 k dopravní nehodě s účastí cyklisty, byl b 18,1 % viník pod vlivem alkoholu a omamných látek, tzn. každá 5. až 6. taková dopravní nehoda

    Každý třetí cyklista v Česku, který zaviní nehodu, je opilý – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/krimi/338819-kazdy-treti-cyklista-v-cesku-ktery-zavini-nehodu-je-opily.html

    Nehodovost chodců a cyklistů v roce 2013 - Prahou na kole
    http://prahounakole.cz/2014/01/nehodovost-chodcu-a-cyklistu-v-roce-2013/
    KEB
    KEB --- ---
    RIVA: To je argument typicky českého "však se tak moc nestane."

    Jinak, tenhle tvůj lehce navalený cyklista zabalancuje, borec za ním v kamionu strhne volant a rozmašíruje školku na procházce. Pořád se nic neděje? Pořád měl jen jedno pivo....
    SDN33
    SDN33 --- ---
    KEB: Krom zákona, kde máš pravdu, že je roven třeba jezdci na kolobežce, skoro ve všem:))
    RIVA
    RIVA --- ---
    KEB: Kdyz do nekoho narazi cyklista po jednom pivu tak dojde s nejvetsi pravdepodobnosti jen na nejakou tu modrinu, nadavky, omluvy a mozna par facek. Kdezto kdyz nekoho srazi auto... A to nemusi mit ridic ani vypito!
    KEB
    KEB --- ---
    SDN33: Jednoznačně proti. V čem je cyklista míň řidič než někdo v autě?
    RIVA
    RIVA --- ---
    Vymenou za to by konecne mohli zatrhnout koureni v hospodach...
    RIVA
    RIVA --- ---
    SDN33: Taky bych rekl ze by to meli zrusit. Jedno sportovni pivo je cyklistuv pritel! ;-)
    HVJ3R
    HVJ3R --- ---
    SDN33: O ridicak te nikdo nepripravi. To je UL.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    Škromach chce zrušit nulovou toleranci alkoholu u cyklistů | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...ch-chce-zrusit-nulovou-toleranci-alkoholu-u-cyklistu_325152.html#.VHQ7tkTEdhF

    Co si o tom myslíte? Za mě dobrý.
    Neříkám, že by měli cyklisti jezdit s dvěma promilama, ale přijít o řidičák kvůli dvoum pivám, když jedes s bandou na vejlet, je hovadina.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CLOWNZEPPA: tak ja jsem spis typ alfa, driv sem se utrhnul od reality a drzel nekolikadenni snuru. obvyklej trojboj pivo-panak-brko je docela v pohode, horsi je, ze obcas stahnu nejakou otevrenou flasku. cili v mym okoli neni zadnej rozpitej alkohol. jen zavrenej a vypitej, i kdyz dopit lahev tvrdyho muze trvat tejden. popravde neni na chlast prostor kvuli rodine a praci, co me asi zachranilo. kdyz jsem bydlel sam, dal sem denne ctyri piva, nejaky panaky a ganju, o vikendu sem byl nonstop, usinal jsem kolem desaty vecer a v 5 rano doplnoval hladinku. ted zajdu na pivo se psem, ale dlouho sem se neopil ana kalbu to zatim taky nevypada.

    ale mam znamyho, a proto pisu, ten jespis typ Epsilon a ve tretim stadiu. je to dobrej kamarad, ale jako ja vypije vsechno ve svym okoli. on to pak zatlouka, zamlouva, o piti se nechce bavit a pritom je to clovek hodne komunikativni, az ukecanej, se vzdelanim zubniho specialisty. mrzi me, ze mu neni zvenku jak pomoct, on asi vi, jak na tom je, ale jako kazdej alkac ten pocit uspesne splachne. je to blby, protoze psychycka diagnoza by se v podobe nejakyho maniodepresivniho syndromu taky nasla, akorat on uz pije ve vsech myslutelnejch vlnach. nekdy spolecensky, nekdy ne, podle faze ve ktery je. nevim, jak mu pomoct, myslim, ze to v tyhle fazi jeste nejde nasilim :/ ale cekat na dalsi fazi je taky nahovno.
    CLOWNZEPPA
    CLOWNZEPPA --- ---
    Typ Alfa

    Člověk s abúzem tohoto typu je psychicky méně odolný. Skrze alkohol řeší své aktuální napětí či problémy. Pokud obtíže zmizí, odezní i abúzus a k nadužívání alkoholu se vrací opět v dalším krizovém období. Tento model se opakuje aniž by většinou docházelo k progresi a rozvoji závislosti.

    Typ Beta

    Lidé nadužívající alkohol tímto způsobem jsou vysoce konformní, snaží se zapadnout mezi druhé, neodlišovat se. Pijí ve společnosti při různých oslavách či návštěvách, avšak sami od sebe však alkohol nevyhledávají, popř. ho konzumují v přiměřené míře. I přes určité riziko zde k vzniku závislosti spíše nedochází.

    Typ Gama

    Podobně jako u typu Beta i tady je pití vázáno na společenské události. Podstatné ale je, že pití není motivováno pouze přáním jednat jako druzí, ale i bažením po samotném alkoholu. Nadužívání se odehrává většinou veřejně, při společenském popíjení. Tento typ je častější u mužů než u žen.

    Typ Delta

    Takový člověk pije o samotě a v utajení. Nejprve alkohol užívá k navození žádoucího stavu, postupně se u něj rozvíjí tolerance, dochází k zvyšování dávek, ztrátě kontroly a dalším příznakům závislosti. Typ Delta převažuje u žen.

    Typ Epsilon

    Jedná se o pití v epizodách, tzv. kvartální pití. Člověk je schopen relativně dlouho abstinovat nebo pít alkohol jen přiměřeně. Potom však nastává fáze nadužívání trvající několik dnů až týdnů. Člověk není schopný chodit do zaměstnání, zadlužuje se, nedbá na rodinu. Kvartální pití může souviset s cyklicky se vracejícími depresivními stavy.

    Souhrnně lze říct, že u osob s abúzem typu Alfa, Beta a Epsilon se závislost na alkoholu spíše nerozvíjí. U typu Gama a Delta je rozvoj závislosti vysoce pravděpodobný a budeme se mu věnovat blíže.

    Rozvoj závislosti u typu Gama

    Závislost se rozvíjí ve čtyřech stádiích.

    I. stádium – počáteční
    Začíná prvním pozitivním zážitkem s abúzem alkoholu a pokračuje následným s později trvalým nadužíváním. Začíná se zvyšovat tolerance k alkoholu a zvyšují se tedy i dávky nutné k navození příjemného stavu. Kontrola nad pitím však bývá zachována. Objevují se počátky psychické závislosti, tedy bažení po alkoholu. Člověk však věří, že se alkoholikem nestane, zvýšenou toleranci si vysvětluje spíše jako svoji zdatnost v pití.

    II. stadium – varovné
    Dávky se stále navyšují a už není možné maskovat je přátelským společenským chováním. Člověk se snaží abúzus skrýt tím, že se potají napije ještě předem nebo si vytváří tajné zásoby. Vyvstávají neshody v rodině a potíže v práci. Na počátku je člověk přístupný diskusi, zda přestat pít nebo ne. Avšak v důsledku rozvoje závislosti se objevují změny ve vnímání a hodnocení reality. Dochází k racionalizaci, tedy zdánlivě logickému přesunutí odpovědnosti na jiné: „…mám špatnou práci, málo peněz, všude problémy, tak kdo by se nenapil…“, k bagatelizaci, tj. zlehčování závažnosti pití: „…nepiju přece víc, než druzí…“, „…těch pár lahví mně nemůže uškodit…“, až k úplnému popření: „…do hospody posledních čtrnáct dní vůbec nechodím…“, „…dal jsem si přece jen tři piva…“. Z počátku si je člověk vědom, že nemluví zcela pravdivě. Později náhled ztrácí a není schopen si chápat, že skutečnost je podstatně odlišná. Ke konci třetího stádia už nemá nad pitím kontrolu. Objevují se výpadky paměti, vzpomínky na určité události se vynoří až po nápovědě nebo se zcela vytratí. Při nedostatku potřebné hladiny alkoholu se začíná objevovat tělesný odvykací stav.

    III. stadium – rozhodné (kruciální)
    člověku nemá nad pitím kontrolu. Rozvíjí se abstinenční příznaky, např. třes končetin, neklid a úzkost, poruchy spánku či pocení. Závislý bývá často podrážděný, neadekvátně kritický, může jednat panovačně až agresivně. Klesá jeho sexuální potence, což si může vysvětlovat nevěrou partnera. Rozpadají se dosavadní rodinné i přátelské vztahy. Jsou nahrazovány novými, založenými na společném zájmu o alkohol. Po stavech opilosti přichází výčitky svědomí. V této chvíli může být člověk milý, slibovat změnu, odprošovat a opakovaně se snažit abstinovat. Abstinence však nemá dlouhé trvání a pití se opakuje.

    IV. stadium – konečné (terminální)
    V tomto stadiu už člověk neprožívá lítost a touhu po nápravě. Nastává pití v tazích, nutné jsou „ranní doušky“, které mají zabránit abstinenčním příznakům. Objevují se závažné zdravotní potíže. Prohlubují se i díky nevýběrové konzumaci nekvalitních destilátů, technických či čistících prostředků. V důsledku těžkého poškození jater dochází ke značnému snížení až vymizení tolerance na alkohol. Opilost přichází už po malých dávkách. U jedince nastávají osobnostní změny, mění se hodnotový systém, objevují se poruchy myšlení a paměti. Přítomné je značné riziko sebevraždy.

    Rozvoj závislosti u typu Delta

    Zde je vznik závislosti dlouhodobý, pomalu postupující a především utajovaný. Počáteční stádium je shodné jako u předchozího „společenského“ typu. Avšak při přechodu do druhého stádia, kdy se začínají objevovat negativní reakce okolí, se člověk stáhne a přestává pít na veřejnosti. Tento typ není neobvyklý např. u žen na mateřské dovolené. Příčinou bývá často osamělost, stres, ztráta „svobodného“ života, nedocenění ze strany partnera, ale i příležitost nekontrolovaného pití.
    KEB
    KEB --- ---
    SHEALA: A pak z toho začínají chlastat :D

    VOLEMIKI: Čím dýl jsem čistej, tím víc mi vyskakují prihody a eskapady, kdy sem se vylitej choval jako kokot. Spíš mi to prijde, že se mozek snaží, abych se neuchlácholil, že už to můžu zase risknout. Vždycky když už začnu nad podobnýma spádama dumat, tak mi něco vyskočí...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VOLEMIKI: slabší povahy nemají koule na shánění terapeuta, ale se užiraj nebo hrajou hrdiny.
    VOLEMIKI
    VOLEMIKI --- ---
    Jednoznačně to má spouštěč , celá věc se navybaví najednou ale postupně v běhu dnů . No a právě strach z nějaké fabulace a domýšlení tady oprávněně je ale mám potvrzeno že to proběhlo . Jimak jsou to fakt chuťovky a podle mýho slabší povaha shání terapeuta a zaměstná ho na dost dlouho . Jinak víc diskuse a pokud někdo fundovaně tak prosím do mě
    RIVA
    RIVA --- ---
    THEMAKARESH: Zajimavy, priste az to prijde tak zkusim zapremyslet nad tim co tomu momentu predchazelo!

    Jinak dneska se mi v noci zdalo jak jsem zase zacal pit...
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    RIVA: jo to se mi děje taky, že se mi najednou vylejou ty vzpomínky na události, kdy sem se choval jako kokot, ale většinou tam bývá nějakej spouštěč... třeba, že sem se choval znovu jako kokot, tak aby mi bylo veseleji tak začnu myslet i na ty další nebo si uvědomím, že sem se i v těch jinejch situacích nechoval úplně správně :-D, ale jinak se mi to ten mozek snaží nejspíš samovolně nějak potlačovat, abych mohl fungovat... ten spínač k tomu je důležitej mi přijde...
    RIVA
    RIVA --- ---
    Ale jinak v dobe kdy jsem parival tak neintenzivnej (kolem 22-3 roku) a kombinoval tvrdy, piva, kolace, huleni, atd, jsem zacal mit mnohahodinovy okna, ktery si nevybavuju doted...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam