• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    RADOWAN
    RADOWAN --- ---
    Tak se jdu jenom pochlubit - nejsem sice v prvni lize, ale pil jsem denne, nejenom piva k obedum, vina na zahradkach a galony whiskey doma kdyz me nikdo nevidel. Poslednich par mesicu me to ale tahlo ven, obcas to koncilo banalnim 'klepnutim pres prsty' jako kdyz jsem zahodil lahev od vodky pres ulici a hned za to dostal flastr, nebo naopak humorne veci, ze kterych se stali super historky k linym vecerum - 'verejne obnazovani na Vaclavskem namesti - umyslne' listek, ktery mi vypadl z kapsy - dalsi 500,-, coz znam jenom z doslechu.

    Pred mesicem prislo probuzeni, ktere nikomu nepreju. Nejsem s tim jeste uplne srovnanej, tak detaily vynecham, ale sakumprask me ten jeden vecer stal kolem 20k. Kazdopadne jsem se zareknul, prestal jsem pit uplne - neochutnam ani pivo pritelkyne, kdyz rika, ze se ji nepozdava. Dokonce jsme si uzil spoustu [ted v lete to je tak 3x do tydne] akci, nebyl jsem stredem pozornosti a nechal jsem ostatni dokoncit vetu i myslenku. Denni piti jsem provozoval poslednich par let [5-7?]. Trapny je, ze me k tomu nejvic tlacil ten pocit, ze prijdu domu, rozvalim se na kanape, naleju lampu a pustim si jazz - presne jako ve vsech tech serialech o uspesnych lidech.

    Ani nevim, co s tim, alkohol mi nijak zvlast nechybi, navysil jsem davky kavy a lahvace vystridala malinovka. Budu dal pokracovat ve strizlivosti, ale nemyslim si, ze chci alkohol odriznout uplne a navzdy. Porad verim tomu, ze je to zvladnutelny a absolutni ne, je pro me uplne stejnej kriz jako absolutni ano.

    Uvidime, kazdopadne uz jsme si pripadal jako spinavej voyeur, ktery sem jenom leze cist a neprihodi vlastni zkusenost.
    KEB
    KEB --- ---
    ARGANNAH: Za mě dobrý, dík za odpo :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KEB: Anorexie je v podstatě závislost na hubnutí. Bulimie a záchvatovité přejídání jsou něco jako závislosti na jídle, jedna kompenzovaná purifikačními obdobími, duhá ne.

    Jako u všeho, ta látka za to nemůže, problém je v hlavě a v životě člověka, je to něco, s čím se nedokáže poprat sám a to jídlo opravdu spoustu věcí umí (např. uklidňuje, tzn. "obaluješ si nervy tukem", ale i dodává energii, takže díky přejídacím záchvatům člověk třeba zvládá nezvládnutelné návaly práce s minimem odpočinku). Clověk se to v nějaké slabé chvíli naučí využívat a pak už se veze. Když se to navíc kombinuje s dietami postavenými na sebenenávisti a sebetrestání (tzn. všechno, co je nastavené na principu "nežer, tlustoprde"), rozjede se šílený kolotoč hladovění a relapsů, takže přesně pak tihle lidi v extrémních případech končí jako koule, které pak doktoři stěhujou do nemocnice jeřábem. Paradoxně i sebenenávist, izolace a znechucení z vlastního obřího těla se dá zajíst, takže se pak člověk dostává do cyklu typu "piju, abych zapomněl, že piju."

    Tím bych to za sebe ukončila. Kdyby to někdo ještě chtl řešit, můžem v poště.
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    KEB: mě to naopak smysl dává, je to stejný jako závislot na alkoholu, nakupování... A myslim si že ta hranice kdy je člověk jen tlustej a kdy tě vytahujou jeřábem je fakt tenká :( jako závislostní typ pozoruju i na sobě tendence k přežírání, kdy nikdo z rodiny nechápe kolik toho dokážu spořádat a pořád nemám dost, vyplňuju tim jakejsi pocit vnitřní prázdnoty. Myslim si že čim je člověk tlustší tim má horší podmínky s tim něco dělat, a posměšky okolí, sebenenávist apod. vede zas jen a znova k dalšímu přejídaní/uspokojování svejch potřeb. Já mám v tomhle zatim štěstí, díky vysokýmu stresu netloustnu, ale je mi jasný že každej normální člověk co je schopnej jíst dva obědy jak pro horníky a završí to 4 zmrzlinama je na tom vzhledově asi podstatně hůř ;) o to mi přijde mnohem těžší zbavit se závislosti na jídle, přesně jak tu zmiňovala Argannah, sleduju všechny možný dokumenty extrémně obezních lidí co se snažej zachránit, a je to fakt peklo boj. A lidi co to dokážou si dost často ti závislost zase trochu kompenzujou sportováním apod. :)
    DAREBAK
    DAREBAK --- ---
    RUMEK: :-). neexistuje cokoli mezi. takze nejsou ani druhy. muzes byt alkoholikem, i kdyz se zlomis 2x do roka. jde o to, co te vyprovokuje k piti. pokud je tam pricina a dusledek shodny - tedy stejna pricina a jasny ruzny dusledek, tak jsi alkac. jde o tu chut se zmastit. pokud je tvoje racionalni schopnost uvedomeni si dusledku potlacena ochoutou podlehnout, tak mame viteze. nicmene jsi i tak na tom lepe, nez entita s jinymi intervaly sebezpytu, ktery potlacuje na ukor uspokojeni tuzby. alkohol telo potrebuje a pokud ho ma malo, tak si rekne. ale jit do pomeru 4l krve a 1l vodky je spatne. alkoholismus definuji pravidelnost a podnety (s dusledky, tedy prvotne uspokojeni).
    STALK
    STALK --- ---
    RUMEK: tak někdy se tomu řiká "kvartální" alkoholizmus. - ale nemyslim si že by tohle označování mělo nějakej větší význam - Napadá mě k tomuhle dost věcí. Podle mě je (jak už jsem někde psal) těch druhů stejně jako závisláků - část odborníků si tohle uvědomuje a snažej se podle toho pracovat - tomu já fandim protože sám jsem tak uplně nebyl příklad "tradičního" ožraly - tak jak si ho někdo může představovat. - přesto jsem alkoholik a neni vo tom pochyb. :) Jiný se držej lékařský definice a berou to hodně obecně (třeba dobře známej Nešpor)
    Když přijde řeč na pití, slýcham často se lidi napříč spektrem se ptát "od kdy sem teda ten alkoholik?" a většinou následuje nikym nežádaná obhajoba svýho pití a srovnávání s ostatníma (ať už to je decka vína občas nebo regulerní chlastání se všema děsnejma následkama :) ... Je to holt velkej úkol a zásadní krok dojít k tomu příznání a často to (bohužel) stojí hodně.
    KEB
    KEB --- ---
    THEMAKARESH: jasně tohle všechno vím. Jenže nechápu, kde je ten spouštěč toho, že se staneš závislým na jídle. Tak nějak hledám tu hranici, kde se z biologické potřeby potravy stane stane chorobné přežírání se, které končí tím, že tě z bytu vytahují jeřábem. Mechanismus závislosti znám dost dobře sám, ale závislost na jídle mi přijde specifičtější a odlišná. Chlast, cigára, fet jsou věci, které nepotřebuješ a jsou cizí, ale jídlo je fyziologická nutnost.
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    Ty další závislosti fungují taky určitým specifickým způsobem, ale základ toho je to vyplavování těch endorfinů a pak ten nedostatek se u každý věci projevuje trochu jinak, ale to je na hooooodně dlouhej příspěvek.
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    KEB: Hele to funguje jako každá závislost, žrádlo obsahuje spoustu chemickejch látek, ty se ti určitým způsobem dostávají do mozku a můžou ti vyplavovat endorfiny... a pak bla bla bla prostě chemie a ty se přežíráš, se mi to nechce rozepisovat celý...
    KEB
    KEB --- ---
    ARGANNAH: Pokud přerazíš jednu závislost druhou, tak jsi pořád na jednom místě, ale otočená zády. To není OT. Mechanismus závislosti na jídle by mne docela zajímal. To je takový opak anorexie, tím musí trpět hlavně hubení ne? (hloupej vtip vím to). Nechceš to trochu rozepsat jak to funguje a nefunguje? Jestli ne, tak to pochopím :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KEB: Hele nechci rozjíždět OT diskusi, ale byla jsem závislá na obojím a umím to porovnat. S jídlem je to nesrovnatelně horší, páč nemůžeš prostě od ponělka přestat jíst. Představ si alkoholika, abych byla aspoň trochu on topic, který přestává, ale zároven si musí třikrát denně dát decku vína. Ale jenom decku, ne víc! Tak asi takové to je.
    KEB
    KEB --- ---
    ARGANNAH: Sorry, ale nepřesvědčíš mě, že se líp přestává kouřit než jíst. To je hovadina. Navíc nepředpokládám, že by BRETONEC: byl takový to americký hovado co váží půl tuny a nebo se jím chtěl stát.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRETONEC: To je sice jakoby asi fór, ale závislost na žrádle je pořád závislost. OK, možná se člověk nebudí ráno zmlácenej ve škarpě a bez dokladů, ale zase to na tobě každej pozná na první pohled, lidi se ti posmívaj a pomlouvaj tě, pocity viny a sebenenávist jsou u toho úplně stejně a zabít tě to může taky, byť za delší dobu a rozhodně ne tak heroicky. Kouření už vyjde imho nastejno, a to možná i finančně (a líp se přestává).
    RUMEK
    RUMEK --- ---
    BRETONEC: Mam to stejne, vikendove chlastani, pres tyden velmi vyjimecne. A takhle to funguje treba ti mesice, pak par tydnu nemam chut chlastat vubec, a pak zase znova par mesicu vikendovky. Znali by mozna utrefili, co za druh alkoholismu to je.
    BRETONEC
    BRETONEC --- ---
    Já byl ve fázi nárazovýho ožírání 1x až 2x týdně. Přes týden jsem moc nepil nebo nepil vůbec. Začínalo to ale dostávat dost točky, tak abstinuju druhý týden. Je pravda, že minulý pátek jsem měl zase šílený nutkání zlít se jak dobytek, naštěstí jsem vydržel. U mě to asi zatím bude jen nějaká psychická závislost, ale přecejen... Zas od týdoby ce nepiju jsem začal o to víc kouřit, což mi taky moc dobře nedělá. Musím se nějak psychicky přešaltovat na žrádlo...
    STALK
    STALK --- ---
    Ahoj. Abstinuju od chlastu i všech ostatních drog dva a půl roku. Prošel jsem PLkem, komunitou, doléčovákem, to jak teď žiju se nedá srovnávat s tim co bylo dřív - tohle je život - to předtim bylo přežívání...Vzpoměl jsem si jak jsem tenhle klub projížděl v nějaký dost bídný fázi před (poslední) léčbou a tak se i tady chci pochlubit a přispět tou dobrou zprávou že to jde a stojí to sakra za to. ;) - ta "blbá" zpráva je že k tomu žádný snadný cesty nevedou ale držim palce všem kdo maj kuráž bejt k sobě upřímný a říct si o pomoc.
    CLOWNZEPPA
    CLOWNZEPPA --- ---
    SLAMITCH: Zřejmě dobrej oddíl:)
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    5 mesicu a kousek alkoholove abstinence (plus skoro rok a 1/4 bez huleni). Snad to tak pujde dal :)

    Ciga kourim, ale to mne zatim bavi a jsem na cca 5ti za den, takze s tim se nestresuju.
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    THEMAKARESH: taky jsem byla ten typ co se vyhejba doktorum jako cert krizi, hlavne kdyz sem sebou opila vzdycky nekde praskla hlavou o chodnik/schody/dopln si, nebo me nekdo zmlatil, boleli me jatra, zvracela sem kazdej den atd. Jenze za posledni dva roky jsem zjistila ze se porad vyplati za tim doktorem jit (dokavad se s tim da neco delat) klidne i zbytecne, nez neco zanedbat. Za ty dva roky se mi to fakt vyplatilo. A to jsem se nazvracela krve ;)
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    ANDR3_I: Hele já mám takovej trochu pocit, že jak já chodím k těm doktorům možná až málo, tak ty k nim naopak možná chodíš až trošku moc. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam