• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    https://twitter.com/U_kropka/status/1210461385085407232
    Natali
    @U_kropka
    „Skálovi apoštolové - vyléčení alkoholici chodili po kořalnách a udávali ostatní pacienty. Za to směli MUDr. Skálovi, po 20 letech abstinence, tykat.
    Já a V. Menšík jsme panu doktorovi důsledně vykali.“

    Jiří Sovák
    27. prosinec 1920 - 6. září 2000
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    THEMAKARESH: Bratr jednoho spolupacienta, co byl po 4 léčbách a chodil za náma na návštěvu podporovat svýho bráchu v první léčbě to říkal taky. Vždycky říkal, že pít může, žádná fyzická hranice mu to v tom nebrání, ale není špatný si představit, jaký to bude mít následky, když to člověk udělá. Mysl všeobecně blbě reaguje na absolutní zákazy (imperativy typu "už nikdy"). Můžu, ale zrovna teď nechci je schůdnější přístup pro většinu lidí, ne nadarmo AA učí ten přístup ze dne na den, jak si říkáš, že dneska teda nepiješ a zítra zase uvidíš.
    V Kroměříži jsme se museli učit takový desatero, kde bylo třeba "najdu si své zájmy a koníčky", což je přesně ten smysl místo prázdna, který zbude po chlastu, jak tady píšete - jinak člověk zůstane jako "smutnej alkoholik", takže se z pravidla dřív či později k chlastu vrátí.
    Říkat si, kolik jsem díky nechlastání ušetřil je dobrá metoda, díky za ni!
    Taky přeju šťastný a střízlivý rok, hodnotu střízlivosti většinou pozoruju hned prvního, když vidím, v jakým stavu lidi sou...
    CLOWNZEPPA
    CLOWNZEPPA --- ---
    Šťastné a střízlivè ne jen Vánoce...
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    WTK: osobně jsem za pět let neprochlastal cca půl mega, tedy vlastně méně, protože bych byl dávno tuhej. Taky si občas dělám druhý vánoce z neprokalených peněz - knížky, soft, vercajk, bezdůvodnej dárek blízkým atp.
    WTK
    WTK --- ---
    RURYRY: jednodussi je zamerit se na to, kolik clovek neprochlastal:) predstav si, ze pokazdy, kdyz nekam nejdes pit, nebo si nekoupis chlast v krame, si das priblizne stejnou castku stranou, nebo si misto toho poridis neco hmotnyho. myslim ze je to dobra cesta jak se za abstinenci odmenovat a po nejaky dobe to zacne bejt pomerne motivujici..
    CLOWNZEPPA
    CLOWNZEPPA --- ---
    RURYRY: Hooodně ve výsledku...viz kolik je hvězd na nebi asi...To asi nejde zodpovědět a hlavně, když fakt chlastáš dlouhodobě. Ožereš se už pak i s málem, když chceš i bez peněz. Klasický scénáře pojď na jedno pětipívo. Ty pak pokračuješ a jde to od desíti k pěti, když ti zvoní půllitr a kompenzuješ něco, co s radostným popíjením nemá už nic společného. Ale spíš to máš jak anestetikum a jakýsi únik. Chlastat v Čechách je populární jako kopat do míče v Brazílii. Takže ty opilé duše se celkem přitahují a náramně doplňují. Takřka teamová záležitost. Relevantnější jsou určitě jiný ztráty viz vztahy, zdravý, vědomí apod...
    RURYRY
    RURYRY --- ---
    CLOWNZEPPA: Otázka do pléna: Má tady někdo tušení, kolik už prochlastal?
    CLOWNZEPPA
    CLOWNZEPPA --- ---
    Retro vsuvka...

    SDN33
    SDN33 --- ---
    COPS192: jak se rozumnej člověk dostane do takovýho módu? Chceš_li být sdílný.
    CLOWNZEPPA
    CLOWNZEPPA --- ---
    Arcibiskup z kuřete aka Mikeš promazán, děkuju za pochopení...
    CLOWNZEPPA
    CLOWNZEPPA --- ---
    WTK: Vítku, tleskám...Dlouho jsem tě neviděl a říkal si, kde se touláš:) Pamatuju, že jak jsem prvně abstinoval. Tak si mi v tom kdykoli jsme se potkali na Nádražce bodře fandil. Co si pamatuju. Vždy jsi byl nejvíc usměvavej a veselej člověk. Od přírody:) Někdy víc, někdy míň:) Od přírody i usměvavej:) Je to v mnoha aspektech o nasměrování energie a čemu věnujeme pozornost a tvé směry jsou dle toho, co píšeš určité smyslnější. Jen tak dál. Držím prostředníčky...
    WTK
    WTK --- ---
    DRZEEF: no ja ti nevim, porad je tam ten 14% fail:) "lecit" se cilene jinou latkou mi prijde ze by skoncilo jako nahrazovani zavislosti jinou, coz mam za ty leta tak nejak za sebou v ruznejch podobach a moc to nikam nevede. Kdyz to nakousavas tak u jinejch latek tak nejak zacinam mit teorii ze jak clovek prestane pit a trochu se mu zregenerujou organy, tak vsechno odbouravaj nejak efektivnejc a vlastne nic uz nefunguje jako driv. Zkousel jsem postupne dost ruznejch nahrazek a tak nejak koncim u toho ze nejlepsi je proste bejt uplne cistej a mit neco co cloveku da dobrej pocit zastrizliva, v mym pripade pokazdy kdyz neco dodelam.
    WTK
    WTK --- ---
    cau vid, jsem nevedel ze je tu na to diskuze, dokonce s nejakejma znamejma id, musim nekdy projit trochu do historie:)
    ja se po x predeslejch nevydarenejch pokusech drzim od novyho roku.. no a ve zkratce.. je to zatim porad docela narocny, ale v mym pripade asi spis mozna tim, ze ted je ze me misto alkoholika tak trochu workoholik, rozdelal jsem si tolik veci ze mam konstantne na par mesicu dopredu co delat a to nestiham ani pulku toho, co bych chtel a do toho me porad napadaj dalsi:) asi mam nejakej pocit ze potrebuju dohnat vsechen ten cas co jsem za poslednich 15-20 let sebedestrukce promarnil..
    v pristim roce planuju zkusit nejak vic zapracovat na organizaci svyho casu a taky obcas trochu vylizt mezi lidi, na coz ted tak nejak nemam chut ani cas. Zacinat zas pit nejak v planu nemam. Nerikal jsem si ze nebudu uz nikdy pit, ale kdyz se zpetne ohlidnu kam me to posunulo, tak v tom budu pokracovat:)
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    IF_: Teď jsem si to pořádně přečetl. A k tomu bych ti jenom řekl, že někomu ten sebeklam, ale opravdu může pomoct nepít. Třeba mně, já si totiž nalhávám, že když budu chtít, tak se klidně můžu napít a můžu si dělat vlastně pořád, co budu chtít, i když vím jaký by to mělo destruktivní následky ve všech aspektech života. A ten sebeklam, i když tuším, že je to lež a že to prostě dělat nemůžu, protože bych šel hodně rychle do hoven, ale tu lež si v těžších chvílích abstinence držím a spíš mi pomáhá k tomu, abych si řekl můžu, ale nechci a pak si třeba připadáš trošku víc svobodný, než jen vlastně otrok tý závislosti, ale přesto je to lež a sebeklam. Vlastně mi ta lež dává odvahu nechlastat, protože jsem si vlastně neuměl život bez chlastu představit, ale to bych o všechno přišel (teda kromě chlastu) a takhle mi zůstal život i chlast, i když jenom, jako možnost.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    IF_: jj to jsou takový ty "Slavia měla titul, tak mi nic jinýho než dvojdenka nezbejvalo":))

    Já teda ten moment kdy člověk přestane tohle hrát sám se sebou považuju taky za klíčový...
    IF_
    IF_ --- ---
    THEMAKARESH: Tak treba program AA je take zalozen na jednoduchych deseti bodech. Je pak jasne, ze terapie je rozsahlejsi. Ja nejsem lekar a tohle je auditko na nyxu boze:)
    IF_
    IF_ --- ---
    THEMAKARESH: Tak ja jsem to myslela tak, ze prave lide co s tim chlastem neco chteji delat, tak si takhle casto lzou, kdyz se nedokazou ovladnout, relapsuji apod.

    Chapu, ze pro kazdeho to neni tak klicove, pro me jo. Kdyz jsem zjistila, ze jsem schopna sama sebe obelhavat. A vim, ze to tak ma hodne alkacu, treba si reknou, ze konci a uz nebudou pit a v hloubi duse uz vi, ze to nemaji v umyslu dodrzet.
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    TEKKIT: Když z toho uděláš seznam, tak už to přestává být obecný a aby to fungovalo, musíš k těm krátkým větičkám přidat ještě spoustu dalšího textu, jinak to fungovat nebude. Ten problém alkoholismu je komplexní a nakonec se týká celé osobnosti a života, kterým si prochází. Tímhle stylem by pak každýmu mohlo stačit jen „Nechlastat!“ a s tím si vystačit. Nevím jestli je to teda nakonec spíš mnou, že se snažím věci promýšlet do detailů, hledat jejich příčiny a souvislosti. A to co píšeš se dá taky modelově rozporovat u abstinenta (alkoholika), který přestal chlastat, přestože si problém nepřiznal jen si nalhal, že už ho to třeba nebaví a má s tím třeba problém jenom jeho okolí, ale protože on je o tolik lepší než oni, tak jim ukáže, že pít vůbec nemusí. Pravděpodobnost toho, že začne znovu chlastat je vysoká, ale to je i u alkoholiků, který ví, že mají problém a snaží se to řešit. Záleží na osobnosti. Univerzální na lidi neplatí, protože ti do hry vstupuje až příliš hodně faktorů, který ti formují osobnost.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TEKKIT: ale jo, ale to klišé od IF je snad filmu sněženky a machři, ne? :-D to se mi fakt u toho kroutí huba.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    THEMAKARESH: ok to máme na věc každej jinej pohled no. Každý si samozřejmě táhne tu svou káru prázdných lahví svou cestou, svým tempem. Každý má nějaký svůj příběh a nějakou svou motivaci...Ale ve finále stejně platí takový ty nejzákladnější obecný moudra:

    - přiznat si že máš problém
    - přestat si lhát
    - chtít sám
    atd...

    Oni to jsou takový obecný frázičky, ale ať to bereš z kterýkoli strany, vždycky nakonec skončíš u nich
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam