• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    WTK
    WTK --- ---
    DRZEEF: no ja ti nevim, porad je tam ten 14% fail:) "lecit" se cilene jinou latkou mi prijde ze by skoncilo jako nahrazovani zavislosti jinou, coz mam za ty leta tak nejak za sebou v ruznejch podobach a moc to nikam nevede. Kdyz to nakousavas tak u jinejch latek tak nejak zacinam mit teorii ze jak clovek prestane pit a trochu se mu zregenerujou organy, tak vsechno odbouravaj nejak efektivnejc a vlastne nic uz nefunguje jako driv. Zkousel jsem postupne dost ruznejch nahrazek a tak nejak koncim u toho ze nejlepsi je proste bejt uplne cistej a mit neco co cloveku da dobrej pocit zastrizliva, v mym pripade pokazdy kdyz neco dodelam.
    WTK
    WTK --- ---
    cau vid, jsem nevedel ze je tu na to diskuze, dokonce s nejakejma znamejma id, musim nekdy projit trochu do historie:)
    ja se po x predeslejch nevydarenejch pokusech drzim od novyho roku.. no a ve zkratce.. je to zatim porad docela narocny, ale v mym pripade asi spis mozna tim, ze ted je ze me misto alkoholika tak trochu workoholik, rozdelal jsem si tolik veci ze mam konstantne na par mesicu dopredu co delat a to nestiham ani pulku toho, co bych chtel a do toho me porad napadaj dalsi:) asi mam nejakej pocit ze potrebuju dohnat vsechen ten cas co jsem za poslednich 15-20 let sebedestrukce promarnil..
    v pristim roce planuju zkusit nejak vic zapracovat na organizaci svyho casu a taky obcas trochu vylizt mezi lidi, na coz ted tak nejak nemam chut ani cas. Zacinat zas pit nejak v planu nemam. Nerikal jsem si ze nebudu uz nikdy pit, ale kdyz se zpetne ohlidnu kam me to posunulo, tak v tom budu pokracovat:)
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    IF_: Teď jsem si to pořádně přečetl. A k tomu bych ti jenom řekl, že někomu ten sebeklam, ale opravdu může pomoct nepít. Třeba mně, já si totiž nalhávám, že když budu chtít, tak se klidně můžu napít a můžu si dělat vlastně pořád, co budu chtít, i když vím jaký by to mělo destruktivní následky ve všech aspektech života. A ten sebeklam, i když tuším, že je to lež a že to prostě dělat nemůžu, protože bych šel hodně rychle do hoven, ale tu lež si v těžších chvílích abstinence držím a spíš mi pomáhá k tomu, abych si řekl můžu, ale nechci a pak si třeba připadáš trošku víc svobodný, než jen vlastně otrok tý závislosti, ale přesto je to lež a sebeklam. Vlastně mi ta lež dává odvahu nechlastat, protože jsem si vlastně neuměl život bez chlastu představit, ale to bych o všechno přišel (teda kromě chlastu) a takhle mi zůstal život i chlast, i když jenom, jako možnost.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    IF_: jj to jsou takový ty "Slavia měla titul, tak mi nic jinýho než dvojdenka nezbejvalo":))

    Já teda ten moment kdy člověk přestane tohle hrát sám se sebou považuju taky za klíčový...
    IF_
    IF_ --- ---
    THEMAKARESH: Tak treba program AA je take zalozen na jednoduchych deseti bodech. Je pak jasne, ze terapie je rozsahlejsi. Ja nejsem lekar a tohle je auditko na nyxu boze:)
    IF_
    IF_ --- ---
    THEMAKARESH: Tak ja jsem to myslela tak, ze prave lide co s tim chlastem neco chteji delat, tak si takhle casto lzou, kdyz se nedokazou ovladnout, relapsuji apod.

    Chapu, ze pro kazdeho to neni tak klicove, pro me jo. Kdyz jsem zjistila, ze jsem schopna sama sebe obelhavat. A vim, ze to tak ma hodne alkacu, treba si reknou, ze konci a uz nebudou pit a v hloubi duse uz vi, ze to nemaji v umyslu dodrzet.
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    TEKKIT: Když z toho uděláš seznam, tak už to přestává být obecný a aby to fungovalo, musíš k těm krátkým větičkám přidat ještě spoustu dalšího textu, jinak to fungovat nebude. Ten problém alkoholismu je komplexní a nakonec se týká celé osobnosti a života, kterým si prochází. Tímhle stylem by pak každýmu mohlo stačit jen „Nechlastat!“ a s tím si vystačit. Nevím jestli je to teda nakonec spíš mnou, že se snažím věci promýšlet do detailů, hledat jejich příčiny a souvislosti. A to co píšeš se dá taky modelově rozporovat u abstinenta (alkoholika), který přestal chlastat, přestože si problém nepřiznal jen si nalhal, že už ho to třeba nebaví a má s tím třeba problém jenom jeho okolí, ale protože on je o tolik lepší než oni, tak jim ukáže, že pít vůbec nemusí. Pravděpodobnost toho, že začne znovu chlastat je vysoká, ale to je i u alkoholiků, který ví, že mají problém a snaží se to řešit. Záleží na osobnosti. Univerzální na lidi neplatí, protože ti do hry vstupuje až příliš hodně faktorů, který ti formují osobnost.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TEKKIT: ale jo, ale to klišé od IF je snad filmu sněženky a machři, ne? :-D to se mi fakt u toho kroutí huba.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    THEMAKARESH: ok to máme na věc každej jinej pohled no. Každý si samozřejmě táhne tu svou káru prázdných lahví svou cestou, svým tempem. Každý má nějaký svůj příběh a nějakou svou motivaci...Ale ve finále stejně platí takový ty nejzákladnější obecný moudra:

    - přiznat si že máš problém
    - přestat si lhát
    - chtít sám
    atd...

    Oni to jsou takový obecný frázičky, ale ať to bereš z kterýkoli strany, vždycky nakonec skončíš u nich
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    TEKKIT: Nesouhlasím s tebou, protože každej je nějakým způsobem jedinečnej a chlastá z jinýho důvodu, takže i ty lidi, co si ohledně chlastu nic nenalhávaj a chtějí s tím něco dělat můžou z rozličnejch důvodů nezvládnout abstinenci, protože tím třeba něco kompenzují (jak už tady ta diskuze taky proběhla). Nebo taky můžeš mít alkáče, kterej si lže, že nemá s chlastem žádný problém, tak přestane chlastat třeba jenom pro prdel, aby ukázal, že nemá žádný problém (i když tenhle případ bude nejspíš hodně vzácný). Obecný moudra a pravdy stojí za prd a na každýho platí něco jinýho. Jako jsou tady lidi, co to brali přes odmašťovnu a jsou tady lidi, kterým se podařilo přestat chlastat třeba jen s pomocí blízkých. Stejně jako na někoho platí spíš ten autoritativní režim a někdo si to jede spíš tak, že musí mít alespoň pocit, že přestal pít po nějaký svobodný úvaze, no a aby to nesmrdělo tím, že své tvrzení také činím obecným, tak na někoho opravdu fungují ty jednoduchý fráze a moudra. :-D
    DRZEEF
    DRZEEF --- ---
    Ucinna lecba alkoholiku mdma, za 3 mesice po podani chlasta jen 14 procent lidi (cervena cara), s normalni terapii 67 procent (modra linka)

    [ DRZEEF @ Bylo-li by MDMA libo? ]
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    KEB: nacal jsme nedavno patej rok nepiti, ale mam jinej pocit. Nevabi mne to, nemam zadny chute, pok(o)useni...
    Vim jak by bylo jednoduchy do toho spadnout, ale to protoze pro cloveka s problematickym vztahem k alkoholu je cilem to do sebe lejt, chlastat, zadny "dat si jedno pivko" a podobny racionalizujici lzikecy.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    THEMAKARESH: ...hm, ale ono co se týče chlastu, to ve finále opravdu dojde na ty jednoducháý moudra a obecný pravdy. To že si všichni něco nalháváme celý život, je ale samozřejmě pravda. Takže jednoduchý moudro z vegety na závěr:

    Nejtěžší je přestat si ohledně alkoholu něco nalhávat, když jsme si od malička něco denně nalháváme...
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    IF_: Dobře. Jen když vidím tyhle jednoduchý moudra a obecné pravdy, tak mi to nakonec evokuje ty motivační citáty apod., který běhají ve vegetě. :-)
    IF_
    IF_ --- ---
    THEMAKARESH: Ja to myslela primo na ten prispevek o chlastu, jak si nalhavas, ze to zvladas a vymyslis duvody ci omluvy, proc jit do knajpy. To znas snad kazdy, kdo hloubeji zabredl do hry s alkoholem.
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    IF_: Nemáš vůbec pravdu, lidi si sobě lžou neustále a mají o sobě dost často zkreslené představy, aby se sebou dokázali vůbec vydržet. Kolikrát to pokřivování reality vůbec nevnímáš, ale je to prostě tak, že si sobě nějakým způsobem lžeš. Dělá to každý z nás (já nejsem žádná výjimka), a kdo tvrdí, že to nedělá, tak to má pod kontrolou ještě míň. (konec OT)
    THEMAKARESH
    THEMAKARESH --- ---
    IF_: To bylo hluboký... :-D
    IF_
    IF_ --- ---
    SDN33: Nejhorsi neni, kdyz clovek lze ostatnim, ale kdyz se snazi lhat sam sobe:)
    COPS192
    COPS192 --- ---
    SDN33: ale mas jeste furt snahu tu hru sam se sebou hrat... jeste neprisla total rezignace...
    Taky jsem si nedoved zivot bez vodky predstavit, abstaky byly neskutecny... fyzicky jsem to bez 2 promile nedaval... sam nebo ambulantne bych to urcite nikdy nezvlad... I kdyz lecba nebyla prochazka ruzovou zahradou a prvni mesice po lecbe nebyly vubec lehky, tak ted dekuju Bohu, ze jsem se k tomu kroku odhodlal...
    SDN33: nenapsal bych to lip nez KEB...
    KEB
    KEB --- ---
    SDN33: na to myslet nikdy nepřestaneš. Jak jednou koukneš na dábla peklo je už na věky s tebou. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam