ZABAKOVA: já s ním tak nesouhlasím v mnoha věcech
1) "za vaše závislosti může to, co se vám stalo v dětství" - pak je zvláštní, že ze sourozenců je závislý jenom jeden, ač měli stejnou výchovu. Ale to ani není tak podstatné. Proč by za "mojí" závislost měl moct někdo jiný? Když pominu případy, kdy se závislým stane dítě (které ještě nemá dost rozumu), tak jsem to přeci já, kdo se rozhoduje. A co vidím kolem sebe, tak spousta lidí do toho spadla kvůli partě z mokrý čtvrti. A to je dost o štěstí, jestli si najdu kamarády, co chlastají nebo smaží anebo se připojím třeba do kroužku šachistů. Stačí jedna charismatická osobnost a bohužel v určitém věku jsou přitažlivější ti, co lejou. Vidím to na spolužácích ze střední, že ti tehdy největší borci jsou ve sračkách.
Potřebuje závislý při léčení na někoho/něco hodit vinu za svou závislost? Jako ještě bych chápal kamarady, to může pomoct v tom že když se s nima přestanu stýkat, tak nezabřednu do starých kolejí. Ale v čem mi může pomoct obviňovat rodiče, s tím už stejně nic neudělám?
2) závislost na moci - vyjmenoval tam několik psychopatů (stalin, hitler, napoleon...), kteří rozhodně nejsou vzorkem populace. A to že jim něco chybí (výška), co si kompenzovali mocí taky není pravda. Třeba Napoleon byl v tehdejší době průměrného vzrůstu.