• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CLOWNZEPPAALKOHOLISMUS ANEB PŘESTÁVÁME CHLASTAT,UŽ NÁS BYLO DOST,RADY,TYPY,ZKUŠENOSTI...
    RIVA
    RIVA --- ---
    WTK: Pripoustim, bohuzel me nenapadlo to tam dat jako moznost. Taky jsem tam mel dat cigara a nevzpomel si protoze nekourim :)
    WTK
    WTK --- ---
    RIVA: moznost ze by z toho nekdo naopak prestal nepripoustis?

    na alkohol ani nejak nemyslim, tak k tomu pridavam 5.tyden bez nikotinu:)
    XINDL
    XINDL --- ---
    TEKKIT: to je přesně to. Problém lockdownu je, že člověk má omezený možnosti vyžití(psychohygieny). Pozoruju to i na sobě. S alkoholem jsem problém neměl, spíše jsem byl v minulosti závislej na trávě, nicméně aktuálně u sebe pozoruju větší potřebu pít. Je to ale i tím, že sem byl zvyklej pravidelně trénovat florbal, chodit do sauny, kulturně žít (kino, koncerty), ale i jednou za čas zajít s kamošama do hospody pokecat, dat kulečník,.... Teď můžu tak maximálně lítat po venku, což je fajn, ale už by to chtělo změnu.

    Náročnější je to i v práci, dělám v adiktologické poradně a hůř se lidi kotví v abstinenci, když mají omezený možnosti.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    WOTAR: navíc ty věci kolem lockdownu jsou náročný na psychiku, takže je to pak taková ta snadná omluva..."kdo by si nedal panáka, když vidíš co se kolem děje, žejo..."
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    WOTAR: No já to mám tak, že suchej únor jsem třeba nedržel nikdy. Jednou v životě se mi podařilo držet suchej říjen, listopad a prosinec. Na Silvestra jedno pivo a předsevzetí, že přestanu kouřit. Po třech dnech jsem začal kouřit a hned další tejden už jsem kouřil s půl litrem piva s kámošema v hospodě. :) Ale proč to říkám. U mě suchej lockdown není žádnej záměr. Ani nic z čeho bych měl nějakej vnitřní dobrej pocit. Prostě to je okolnost se kterou nic neudělám. Jen mám štěstí, že zrovna mě to nijak zvlášť netrápí. Moje bažení k pití spíš startuje kombinace toho, že se neumím ve společnosti bavit jinak než s upravenou náladou a absence smysluplnejch koníčků a zájmů. Naštěstí jsem v jistým slova smyslu celkem asociál a zredukovat sociální interakce na minimum mi nedělá žádný větší psychický potíže.
    WOTAR
    WOTAR --- ---
    TEKKIT: Z alkoholiků kolem mně se přesně tohle děje. Ti, co chodili každý den na pár do hospody teď vesměs pijí od rána a rovnou tvrdej. Pro většinu to stav zhorší, automedikují tak i samotu a další věci. Ti, co díky lockdownu nepijí vůbec většinou ně nějaká alkoholismus vůbec aspirace neměli (lidí, co se rozhodli nějak hecnout a udělat si místo suchýho únoru suchej lockdown bude minimum).
    IF_
    IF_ --- ---
    Covid ničí lidskou psychiku, problémy mají všechny generace. Řeší to pilulkami či alkoholem | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...sechny-generace-resi-to-pilulkami-ci-alkoholem.A201104_173237_ln_domov_rkj
    N_I
    N_I --- ---
    HONZA09: já hospodu potřebuju hlavně jako sociální prvek, miluju ty lidi tam a je to lepší než si doma pustit zprávy...ale musím se taky hlídat.../ mám kolem sebe hodně hospod, ale nikam sem nechodil častěji a pravidelně, až sem narazil na tu správnou, pro mě se správnejma lidma a to je super../
    chodil sem tam kdyz sem mel mesice bez alkace....bylo to tezsi...ale dalo se....ikdyz sem vo to vic palil konicky samo..:)

    znakem alkoholismu je u mě pořád to, že mám flašky tvrdýho nedotčený třeba rok dva..doma....když si koupím tři lahváče mám je na celej víkend...kdyz se tohle zhorsi...budu v prdeli...uplne to vim..
    BRUXMAN
    BRUXMAN --- ---
    Hospoda Ep 16 - Asketa
    https://www.youtube.com/watch?v=i3GDbrIQxOY


    21:04 bratr Šípek je opravdu idiot, protože tohle není odborná pomoc, ale čirý amatérismus. Kdybych takhle jednal s opravdovým notorikem, tak nemám čím kousat :-)
    SDN33
    SDN33 --- ---
    IF_: Aha, toto jsem nevěděl. Ok , díky
    IF_
    IF_ --- ---
    SDN33: Ale tak vy asi máte zaměstnance, kteří to organizují, v AA není systém terapeut - klient/klienti, tam jsou všichni jen návštěvníci meetingů s tím, že někdo z členů třeba jednou týdně meeting vede, někdo drží pokladnu apod.. Jinak to není tak, že by tam byl třeba nějaký vedoucí terapeut, který by to i ve smyslu hygienických opatření organizoval a komu by se "nechtělo".
    SDN33
    SDN33 --- ---
    IF_: Tak stálice na Skype a zbytek může být otevřen pro případný random učástníky s nějakým limitem. Ale jako chápu, pokud to jsou nějaký 3x3 metrů místnosti. Asi jsme bohatá neziskovka :)

    Nemyslel jsem to tak, že se tam nechce chodit klientům. My taky máme některé skupiny otevřeny pro veřejnost jako normálně, ale asi nám nechodí tolik lidí, no. Nevím, přijde mi to zvláštní.
    IF_
    IF_ --- ---
    SDN33: Tak v soc. službách je to předem organizováno, kdežto meetingy jsou postaveny tak, že tam může přijít kdokoliv kdykoliv. A když si vezmu, že odhadem je na jednom meetingu běžně třicet lidí (i víc) nalepených na sobě, kdy prostory jsou dost skromné, tak asi chápu, že to nelze konat. Kamarád říkal, že teď probíhají meetingy přes Skype, lepší, než nic.

    Že by se jim nechtělo, je opravdu, kravina, velká část lidí, kteří tam chodí, jsou na tom opravdu závislí, aby se udrželi střízliví a někdo takto chodí i několikrát týdně až desítky let.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    IF_: Jako my jsme taky sociálně/zdravotní zařízení (tomuhle téma se úplně nevěnujem) a normálně fungujeme celej kovid i před tím i teď. Akorát skupinovky se dělaj s menším počtem lidí, tak proč nefungují AA a další? Není to tím, že se jim nechce ? Anebo nevidím rozdíl. Ptám se. Nevím.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Je tu někdo, kdo je člen AA nebo kdo s tím má zkušenost?
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    TEKKIT: Pro mě 8 piv po práci nebyl nikdy extra velkej problém. Ale doma chlastat sám mě prostě nebaví. Naposled jsem na pivu byl s kolegou, před tím než zavřeli hospody a dal jich asi šest. Od tý doby jsem měl akorát jednu plzeň, co jsem si dal po svíčkový s knedlíkem. Ale je mi jasný, že až nebude pandemie koronaviru a bude se dát někde normálně sedět a pít, tak spíš dřív než později, budu někde s někým sedět a pít.
    IF_
    IF_ --- ---
    TEKKIT: Pro hodne alkoholiku je zbran proti relapsu pravidelny rezim a ten ted spoustu lidi nema. Tam vidim velky problem.

    Nehlede na to, ze nefunguji treba AA ci terapeuticke skupiny.

    Takze to take vidim blede... Domaci popijenicko bude urcite na vzestupu.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    Zavřený hospody na alkáče jako komunitu podle mně nebudou mít vliv absolutně žádný. Proč:

    X) imho opravdový tvrdý jádro hospodu k ničemu nepotřebuje
    1) takový ten typ co maká na stavbě a cestou domu si dá 8 někde na růžku se prostě operativně přesunul domů
    2) manažer/právní co je zvyklej na drink ve svým baru taktéž
    3) lidi co chodí pravidelně "na jedno" s přáteli dejme tomu - ale tohle ani nebudou úplný alkáči

    A i kdyby byl ten úbytek ve skupině 3, tak to bohatě vyrovná skupina 4) lidi co přišli o svý koníčky a lejou díky nudě mnohem více než normálně

    Skoro bych si troufnul tvrdit, že čistě v té alko komunitě, zavření hospod situaci spíš zhoršilo. Myslím že časem mi dají za pravdu nějaký studie...ale plný kontajnery na sídláku (jak zmiňuje Wotar) jsou tak trochu studie sama o sobě:))
    RIVA
    RIVA --- ---
    Ja mel vcera nealko San Miguel. Jeden trtinkovej se dal vydrzet...
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    LOGO: No já měl dneska po třech týdnech jednu Plzeň v plechu. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam