Já se tady k tomu připojím, protože zmiňujete jedno z témat, které dlouhodobě vnitřně řeším. Minulý týden jsem měl v rámci terapie tématickou skupinu, kde jsem to znovu otevřel a teď na to zase dost myslím. (Pro vysvětlenou - jsem momentálně už čtvrtý měsíc v léčbě, po pětitýdenním čekání jsem se dostal do komunity, ale po dalším měsíci a půl jsem musel ze zdravotních důvodů odejít, bylo mi umožněno přejít zpět na režimové oddělení a teď doléčuju a rehabilituju nohu a budu brzy žádat o opětovný vstup do komunity.)
No a jako téma jsem zvolil právě to opouštění přátel. Jde konkrétně o skupinu mých kamarádů z okolí místa bydliště, píšete tu 'kamarádi z mokré čtvrti', ale ono to tak úplně nebylo, byli to kluci, s kterými jsme se znali půlku života od sedmnácti, osmnácti let a nešlo jen o společné popíjení v hospodách, ale obecně o trávení času a víkendů vespolek, ježdění na hory, chalupy, k muzice, společné cestování ap. Patřilo k tomu spousta srdečních záležitostí, jako když jsem svým prvním automobilem vezl kamarádovi z porodnice ženu s prvorozeným synem, kterému bude brzy pětadvacet nebo pravidelné společné výstupy na horu, kde máme vzpomínkové místo na mrtvého kamaráda. Třeba.
Nebyli to (jen) spolukaliči. Měl jsem je rád. Pořád je mám rád.
Před skoro deseti lety, v období, kdy jsem úspěšně abstinoval (dočasně), jsem přestal docházet v pátek do hospody, začal jsem odmítat pozvání na zapíjení narozených synů a dcer, oslavy narozenin, svatby, kalby, přestal jsem s nima jezdit i na hory...
Prostě jsem ty vazby zpřetrhal. Jako abych se ochránil. Postupně pozvání a telefonáty přestávaly přicházet.
Což bylo na jednu stranu fajn. A na druhou vůbec ne.
Ti kluci mi v životě chybí.
Co mě na tom sere nejvíc a dělá ze mě ještě většího idiota je fakt, že to vlastně bylo zbytečné. Poněvadž přestože jsem se od mých kamarádů odstřihl, stejně jsem se rozchlastal znova a ještě víc a nebylo to s nima v knajpě, nebylo to ani na víkendové chalupě, nedávám si s nima pivo v horské chatě - chlastám bez nich, sám.
Zbavil jsem se přátel a přitom to bylo úplně zbytečné.
Vůbec to nedává smysl.