ASAFA: 1) Vytvor si takove podminky na spanek, ktere ti nejvic vyhovuji. Ja treba ted spim v mistnosti bez oken a daleko od cesty, protoze mam rad co mozna nejvetsi tmu a ticho. Jini lide chteji alespon nejake male svetlo a napr. i nejakou tlumenou hudbu.
2) Uvolni se a predstav si, ze jsi na nejakem miste, kde bys spal uplne nejradeji a kde by se ti spalo nejlepe. To je zase invididualni, napr. moje nejoblibenejsi vizualizace je jeskyne (nekde pod zemi, naprosta tma, ticho, maximalne vzdalene kapani vody). coz ale pokud je nekdo klaustrofobik, tak to samozrejme asi moc neoceni. :) A spis si bude predstavovat, ze spi nekde v lese pod sirakem a posloucha u toho zvuky prirody.
3) Snaz se pracovat se sny v tom smyslu, ze pokud se ti uz jednou zda neco pekneho a zacnes se najednou budit, tak se soustred na ten sen a snaz se do nej "vratit", treba si i v duchu predstavuj, jak by mohl pokracovat apod.
Co ja mam zkusenosti, tak nema moc smysl snazit se vycistit si hlavu "uplne", protoze pokud mozek bude chtit, tak ti bude X hodin treba jen porad dokola "prehravat" jednu a tutez pisnicku a nebudes se ji moct zbavit, nemluve o mnohem horsich vecech. Spis je lepsi mit v hlave neco hodne pozitivniho a od zacatku se zamerovat na to, nez nechat mozek, aby prevzal iniciativu on a - jak napsal TEKKIT - neceho se pak v noci chytil sam a zacal ti to zatvrzele "podsouvat". Zkus to spis otocit (ty rozhodujes o tom, co se ti bude zdat atd.)