• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SOTDFotky uživatelů Nyxu při sportu
    FINSON
    FINSON --- ---
    LODBROG, SALAMAN, SALAMAN: Díky za poučení! Zůstanu u kola a běhání :-)

(je teda fakt, že vyrážím většinou sám, takže kdybych sebou někde praštil a omdlel, tak mě nejspíš nikdo včas nenajde - ale není to součást tréninku, jestli si rozumíme :-) )
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    NAGASAWA: Tak ja teda zložím ten kompliment. Tá tvoja vyplávaná postava je krásna už dve dekády :)
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    LODBROG: Pod vodou tělo funguje trochu jinak. Spustí se potápěcí reflex, kterej maj všichni savci, včetně člověka. Podráždění chladových receptorů v obličeji při potopení způsobí sérii fyziologických reakcí. Krev se z končetin stáhne do mozku a orgánů, zpomalí se tep, jak se s rostoucí hloubkou smršťujou plíce, tak se přesouvá krev do hrudníku atd., jsem línej se o tom víc rozepisovat, je to snadno dohledatelný. Výsledek je ten, že mozek spotřebuje mnohem míň kyslíku, než za běžnýho fungování na souši.

Když tě někdo škrtí při rvačce, tak ti zamezí průtoku okysličený krve do mozku, to s nádechovým potápěním nemá moc co dělat.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Tak když jsme u toho plavání, tak po nějaký době taky přihodím loňskou fotku. Zrovna ten večer tam trénovalo pár lidí freediving. Zkoušel jsem si s nimi odplavat po dně pár desítek metrů a zatímco jsem začal pociťovat dost nepříjemný fyzický muka, tak oni pokračovali nevzrušeně dál. Respekt. Vypnout bych se do blackoutu dobrovolně nechtěl.

LODBROG
    LODBROG --- ---
    SALAMAN: Máš pravdu; fyziologicky je to tak, že není problém nedostatek kyslíku ale přebytek CO2.
    I při totální cyanóze je kyslíku v hemoglobinu víc než 90%, takže by teoreticky stačil ještě 5 - 9x déle. Teoreticky.
    Jenže výsledku je to totéž: kyslík se nedostane tam kam má, protože není odváděn ten CO2 a ten tam překáží. A neurony trpí. K poškození rozhodně dochází - proto koneckonců to bezvědomí. Skoro zanedbatelnému, ale při opakování se to nasčítá.

I když tě přiškrtěj (nebo uskrtěj) pri rvačce, tak máš "dostatek kyslíku". Ale omdlíš/zemřeš stejně - protože ten CO2.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Tady je k tomu pasáž z výborný série Surviving the Cut, která bez patosu mapuje trénink americké armády. Tady se jim vypínají při tréninku mariňáci.

Surviving the Cut- Shallow water blackout
    https://youtu.be/3W9GEjo9fPw?si=KnUe_vlJlurSNqbx
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    LODBROG: Kontrakce pouze oznamují vysokou hladinu oxidu uhličitého v krvi, nikoliv nedostatek kyslíku. Toho má člověk ještě dost, k žádnému poškození mozku tedy nedochází.
    LODBROG
    LODBROG --- ---
    FINSON: Zdravé pro mozek a nervovou soustavu to rozhodně není - každá sekunda kdy je mozek bez kyslíku/glukózy je škodlivá.
    Ale mozek poškozuje i každá molekula alkoholu, a přesto ho lidi pijou.
    Počítám že se tady hraje o to, že se chlapík chce hecnout a zažít ten stav, kdy jde opravdu o všechno, a když nebude dost dobrý, jít do toho bezvědomí.
    Něco jako zasvěcení, vystavit se něčemu, co podvědomí zažije jako totální hrůzu a konec.

To je dobře že Tě to děsí. Aspoň za normálních okolností neuděláš nějakou blbost.
    FINSON
    FINSON --- ---
    HOBORG: A to je nějak zdravý? Mě osobně představa, že při sportovním výkonu, obzvlášť ve vodě, ztratím vědomí, upřímně docela dost děsí.
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    HOBORG: Já vždycky vysrabil :)
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    sam dopredu zahlasil ze chce zustat dyl pres kontrakce, takze na nej byli treneri nachystany
    HOBORG
    HOBORG --- ---
    my teda meli jeden blackout i na zakladnim freediver treninku v cestlicich :)
    v zime pri plnym provozu, rodinky s detma okolo na nas trosku divne cumeli, kdyz jsme ho tam startovali, ale bylo to hned, pod kontrolou, a poucny :)
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    ROMI: Jak funguje co? Když neseš 20kg po dně?

NAGASAWA: Pár desítek lidí jsme už odtrénovali. Blackout ani samba ani jednou. Do té ti podle mě "nefreediver"ˇnespadne, protože tu hranu nedá.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    PODFUCK: resite u civilu i blackouty, ktery jsou u Navy Seals pri tomhle stylu treninku nevyhnutelny?
    ROMI
    ROMI --- ---
    me jen zajimala ta zatez na ty fotce, jak to presne funguje. Tyhle ty propagacni recicky me tolik nezajimaj :) Na dne uz jsem byl hodnekrat :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ROMI: Však naslouchat signálům těla pod vodou se učí i freediveři. Když už máš vyzkoušeno, že tři minuty+ nejsou zas takový problém a poznáš příznaky, kdy problém začíná být, jsi více v klidu a můžeš do větších hloubek :)
    PODFUCK
    PODFUCK --- ---
    ROMI: Benefity workshopu: zvýšíš svoji mentální odolnost, naučíš se ovládat stres, naučíš se práci s dechem, osvojíš si nové techniky, zvýšíš své sebevědomí a sebejistotu.

Primárně je to o mentální stránce. Aby se člověk dostal na dno, tak musí vydechnout, navíc má svázaný nohy a ruce. Chůze po dně s činkama je mnohem jednodušší. Ta je tam jen jako doplněk k hlavnímu programu.
    ROMI
    ROMI --- ---
    PODFUCK: btw. jak to presne pomaha, vetsi vydrz pod vodou pak s tou zatezi?
    _TOM
    _TOM --- ---
    Když podzim, tak Jizerky
    IF_
    IF_ --- ---
    ROMI: Kdybychom postoupily, tak dejme tomu, ale to se nestane, to nikdo z nas nechce :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam