• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORDIGAPráce v továrnách - zkušenosti i naštvaný
    O postindustriální společnosti se toho zatím hodně namluvilo, ale ještě nikdo ji neviděl. Průmysl ve skutečnosti tvoří páteř (nejen) české ekonomiky a vypadá to, že ani v budoucnu tomu nebude jinak. Práce v továrnách má sice už jinou tvář než v bývalých "kolbenkách", ale rozhodně nezmizela. Podíl zaměstnanců v českém průmyslu je nejvyšší v EU. Respektujte prosím téma klubu: má sloužit především výměně zkušeností z továren - kavárenský debaty o tom, jestli operátoři makaj na linkách, protože jsou líný a nechtěj se stěhovat za prací, sem nepatří.
    rozbalit záhlaví
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    myslím, že velmi zajímavý vhled do práce v českých call centrech

    Teror v call centru: Volejte vestoje a pracujte zdarma - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/prace/clanek.phtml?id=799752
    DIGA
    DIGA --- ---
    na blog.protikapitalu.org najdete kupu materialu o foxconnu, napriklad:

    Foxconn, Nitra: Spomienky ex-zamestnankyne a dejiny fabriky

    V spolupráci s gongchao.org sme pripravili nasledujúci materiál o Foxconne v slovenskej Nitre. Jeho súčasťou je príbeh bývalej zamestnankyne, ktorá pracovala najprv v Sony v Trnave a neskôr v novej fabrike tejto firmy v Nitre. Zostala tu i potom, čo nitriansku fabriku odkúpil Foxconn. Z jej spomienok sa napríklad dozvedáme, že práca migrantov v Nitre nehrá nijakú zásadnú úlohu, na rozdiel od tovární v Pardubiciach a Kutnej Hore. Zaujímavé je tiež postavenie agentúrnych pracovníkov, ktoré opisuje. Súčasťou materiálu sú úryvky z rozhovoru s odborárom vo Foxconne, ktorý sme prevzali z novín. Na konci článku uvádzame chronológiu výroby televízorov Sony na Slovensku od r. 1996 do r. 2012, takisto zostavenú z informácií z tlače.
    http://protikapitalu.org/blog/foxconn-nitra/

    *****
    Odlišné režimy práce? Foxconn v ČR
    Nasledujúci článok je – pokiaľ vieme – jedinou analýzou svojho druhu, ktorá sa zameriava na české továrne Foxconnu v Pardubiciach a Kutnej Hore. Pochádza z knihy iSlaves – Ausbeutung und Widerstand in Chinas Foxconn-Fabriken („iOtroci – Vykorisťovanie a odpor v čínskych fabrikách Foxconnu“), ktorá vyšla v marci 2013 vo viedenskom nakladateľstve Mandelbaum Verlag. Pôvodná, nemecká verzia textu je k dispozícii online. My sme však prekladali z aktualizovanej anglickej verzie, ktorú nám láskavo poskytli autori článku, Rutvica Andrijašević a Devi Sacchetto.
    http://protikapitalu.org/blog/odlisne-rezimy-prace-foxconn-v-cr-1/
    http://protikapitalu.org/blog/odlisne-rezimy-prace-foxconn-v-cr-2/
    http://protikapitalu.org/blog/odlisne-rezimy-prace-foxconn-v-cr-3/

    *****

    Chung Hong, Poľsko: »Nie sme stroje!
    Článok sa venuje neúspešnému štrajku v poľskej továrni Chung Hong Electronics v roku 2012. Článok podrobne rekapituluje kontext a priebeh celého boja: od pracovných podmienok cez vznik anarchosyndikalistickej odborovej organizácie až po spontánny štrajk, výluku, represiu zo strany zamestnávateľa, kampaň aktivistov na podporu štrajkujúcich a napokon porážku. S rešpektom k neúspešnému boju, ale zároveň jednoznačne nastoľuje otázku, či sú odbory – anarchosyndikalistické či iné – adekvátnou formou organizácie boja pracujúcich.
    http://protikapitalu.org/blog/chung-hong-polsko/

    *****

    Chung Hong, Poľsko: interview
    Krátky rozhovor s niekoľkými aktérmi boja, členmi anarchosyndikalistických odborov Iniciatíva pracujúcich (Inicjatywa Pracownicza). V interview hovoria o organizácii výroby vo fabrike a o pracovných podmienkach, ale tiež o založení odborovej organizácie a dôvodoch, ktoré k nemu viedli. Text sme prevzali z gongchao.org, kde vyšiel pod názvom „Musíme konať spoločne, musíme byť solidárni“.
    http://protikapitalu.org/blog/chung-hong-polsko-2/
    DIGA
    DIGA --- ---
    ahoj,

    zveme na prezentaci, ktera se kona 21. brezna v praze v cafe v lese (18.30) a 27. v bratislave v klubu intergalakticka obluda (19.00), mezitim se odehraje jeste prezentace v brne, potvrdime pozdeji, tematem bude obri firma foxconn, jeji tovarny a pracovni podminky a boje jejich delniku:

    **********
    iOtroci Foxconnu

    Elektrotechnická společnost Foxconn provozuje továrny v Pardubicích a Kutné Hoře v Česku i v Nitře na Slovensku. Poskytuje mizerně placenou tovární práci několika tisícům dělníků z České republiky, Slovenska, Polska a dalších zemí, často přes pracovní agentury. Manažerským přístupem a formou vykořisťování se tyto továrny podobají těm, které Foxconn provozuje v Číně.

    Foxconn je největším smluvním dodavatelem na světě. Pracuje pro Apple a mnoho dalších elektronických značek. Jen v Číně zaměstnává přes 1,2 milionu lidí. Pracující ve Foxconnu jsou „iOtroci“: čelí otřesným pracovním podmínkám, zatímco vyrábějí moderní komunikační nástroje jako iPhone a iPad.

    V roce 2010 otřásla čínskými továrnami Foxconnu série sebevražd, která přitáhla pozornost celého světa. Foxconn přislíbil zlepšit pracovní podmínky a zvýšit mzdy. Situace se ale moc nezměnila: společnost zrychluje přesun továren do čínského vnitrozemí, v rámci odborné praxe zaměstnává studenty jako levnou pracovní sílu, utajuje nehody na pracovišti a stále se spoléhá na vojenský způsob managementu.

    Čínští pracující z Foxconnu však zdaleka nejsou jen tichými oběťmi. Využívají každodenní formy odporu proti tempu výrobní linky a v různých továrnách po celé Číně se jim podařilo zorganizovat stávky.

    Prezentace Gongchao.org je založená na kolektivním výzkumu a na aktivitách souvisejících s boji migrantských pracujících v Číně. Prostřednictvím slov, fotografií a filmu představí situaci v továrnách elektrotechnické společnosti Foxconn – v Číně i Evropě. Diskuse se zaměří na způsoby, jak vyjádřit čínským iOtrokům podporu a jak propojit jejich zápasy s našimi vlastními.

    http://protikapitalu.org/akce/nejsme-stroje/

    **********

    viz tez:

    http://protikapitalu.org/blog/robotnicke-nepokoje-vo-foxconne-2010-2013/

    http://protikapitalu.org/blog/lavicova-slepa-ulicka-verzus-destruktivna-kritika/

    http://protikapitalu.org/publikace/delnicka-autonomie-utoci-v-cine/

    http://gongchao.org
    DIGA
    DIGA --- ---
    KAILASH: zajimavy. neni tady nekdo ze skodovky, kdo byl mel blizsi info?
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Aktivity ve Škoda auto:

    "Odbory KOVO hodlají brzy vyjednávat kolektivní smlouvu také pro zaměstnance agentur práce v systému Master Vendor a nadále se tak snažit posilovat dorovnání mzdové úrovně agenturních pracovníků a dalších podmínek jejich práce. V automobilce proto bude zavedena Charta agenturního zaměstnávání, jejíž finální podoba je předmětem kolektivního vyjednávání.
    Odbory tak již několik let úspěšně postupují ve snaze „zrovnoprávnit“ agenturní pracovníky, aby měli rovné příležitosti, rovné zacházení a podobné ocenění jejich velmi těžké práce. Za poslední roky se podařilo pokročit opravdu silně už jen z toho důvodu, že byl snížen počet agentur a zaveden
    systém Master Vendor.
    Díky tomu byla vybrána jediná agentura práce, která může mít pouze několik dodavatelů. Některé
    jiné agentury se v minulosti snažily na celém systému jen silně vydělat, nabíraly zaměstnance bez jakýchkoli jazykových, pracovních a sociálních návyků. To způsobovalo silné konflikty na pracovištích. Od té doby se počet pracovníků i agentur snížil, zlepšil se jejich výběr, zaškolení a zásadně také přístup agentur."
    SITH
    SITH --- ---
    SYPH1: technicko hospodářský pracovník
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    no napču. třeba 12 hodin venku v -20°s hadicí s párou v ruce :-))
    SYPH1
    SYPH1 --- ---
    jak to máte v zimě v továrně, já občas jezdim na kladno do anticorky a tam jim v zimě zamrzá voda na hale :-)
    TYFELEK: co to je THP?
    TYFELEK
    TYFELEK --- ---
    LAKSYMO: No jak to maji u nas delnici to nevim, ja mluvil o THP s pruznou pracovni dobou. Ale ty to podle me zaplaceny maji i tech 150 hodin
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    TYFELEK: no právě :-) my naštěstí máme placený přesčasy normálně.. ale taky ty přesčasy vypadaj tak že si člověk odkroutí celou šichtu navíc
    TYFELEK
    TYFELEK --- ---
    LAKSYMO: Ano, on to neni tak uplne vymysl. V zakoniku prace je to dano salamounsky :)
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    TYFELEK: počítám že u vás se využívá toho výmyslu "případný přesčas je už proplacen ve mzdě"?
    TYFELEK
    TYFELEK --- ---
    U nas pruznou pracovni dobu mame, samozrejme jako THP. Prescasy nam firma nekontroluje a neproplaci pokud je jich mene nez 150 h/rok, pote musi prescasy schvalovat nadrizeny a pote je firma proplati.

    Jinak dobry privydelek, na technickych pozicich u nas byva i pohotovost.
    AMANES
    AMANES --- ---
    U nás operátoři na linkách jedou přesčasy, když nestíhaj výrobní plán. Přesčasy jim jsou pak propláceny samozřejmě s příplatkem. To samý pro kancelářsky, když je potřeba (a chce se mi), tak dám přesčas, pak musim vyplňovat overtime sheet, kterej mi podepisujou nadřízení po každym přesčasu. Tam musim vyplnit třeba i důvod přesčasu. Co mi vadí je, že nemáme pružnou pracovní dobu, ale nedávno tady koloval podpisový arch právě za její zavedení, tak uvidíme. V ostatních našich pobočkách ve světě to normálně funguje. Jak u vás?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    MUI: Takové pokusy jsem zažil. V jednom rakouském podniku, kde jsem pracoval dva roky celou dobu urputně vyvíjeli snahu přesunout výrobu do Rumunska. Nakonec od tohoto projektu upustili, neboť zmetkovitost výroby byla oproti čechům až o 60% vyšší.
    GLOKTA
    GLOKTA --- ---
    BORDIGA: V podstatě jo. Jsou i různý prémie za docházku a za nadprůměrnej výkon apod. ale jinak si ani sám nedokážu představit ve fabrice, jakym jinym způsobem by si člověk moh vydělávat navíc...
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    o přesčasech aktuálně probíhá debata i v klubu, kam spíš píšou lidi z kanceláří: [ KATIA @ Prace - jak zapadnout do (nejen noveho) kolektivu, mj. take klub mladych workholiku a support proti zmrdum v praci ]
    LAKSYMO
    LAKSYMO --- ---
    u nás je přesčasová práce na člověka průměrně 200hodin. někteří mají i max co povoluje zákon. ale to je tím že firma podcenila stavy. tj lidi odcházej do důchodu a neni za ně náhrada. takže se musí brát přesčasy aby si lidi mohli vybrat dovolenou. já du ted akorát podepsat papír páč do konce roku mám nějakej 180h tj přes 150 a musim podepsat souhlas

    jinak u nás dse berou že jakejkoliv přesčas je nařízenej. jinak přímo nařídit může nadřízený max 4 hodiny
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    GLOKTA: takže přesčasy jako jediná šance, jak vydělat něco navíc?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam