• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BORDIGAPráce v továrnách - zkušenosti i naštvaný
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    BLOODRAT: jasný, to je právní záležitost, myslel jsem to ale spíš tak, jestli se odbory snaží tlačit na firmu, aby agenturním například usnadnila přestup mezi kmenový personál, jestli se odbory snaží agenturní nějak organizovat, nebo tak něco... ale je fakt možný - a podle všeho to tak asi opravdu je - že odbory na většině míst na agenturní z vysoka kašlou, naopak jsou rádi, že v továrně jsou, a že v případě "nouze" letí na dlažbu jako první a odbory si tak můžou "ochránit" své kmenové ovečky..
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    BORDIGA: Nijak. To jde zcela mimo odbory díky smlouvě o dílo. Tzn zdravotní i sociální si platíš sám a sám se o sebe i (ne)staráš.

HASH: Nechytej za slovíčko. Já bych třeba chtěl, aby tyhle mrdkózní agentury nevznikaly a já nebyl nucen využít jejich "služeb", když chci někam nastoupit. Je to jen způsob, jak vymrdat s člověkem co má zájem o práci, mít možnost ho okamžitě propustit, platit za něj minimální odvody a stanovit mu nulová práva.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    PHA3TON: a jak se k agenturním zaměstnancům staví odbory? snaží se je nějak oslovit, zlepšit jejich situaci, nebo na ně úplně kašlou?
    PHA3TON
    PHA3TON --- ---
    Pracuju v jedne firme v oblasti automotive... na trochu vyssi pozici. Firma ma cca 1500 zamestnancu, takze na ceske pomery trochu vetsi firma. Dostat se naprimo do firmy jako operator(delnik) hned od zacatku absolutne nemozne. Mam namysli praci na lince. Jeste loni jsme tu meli jednu pracovni agenturu... ted uz dve. Nevim jakou smlouvu maji podepsani lide s temito pracovnimy agenturamy, ale firma agenturam plati za cloveka stejne jako za kmenoveho zamestnance. Samozrejme kdyz se omezi vyroba, tak ti lide hned jdou. Na stesti posledni dva roky se spise nabira, takze odchazeji lide spis z vlastni vule. Samozrejme agentura plati lidi mizerne. Co vim tak 12 cistyho za mesic... prace monotoni... hruza... respekt k tem lidem co to delaji. Po pul roce muze agenturni delnik prejit pod firmy a stat se kmenovym zamestnancem... pokud o nej firma projevi zajem... pokud, ale nemate znamy na spravnem miste, nechyby kmenovy zamestnanci z duvodu, ze jich dal vetsi pocet vypoved nebo nejste superman, tak je skoro nemozne stat se kmenovym zamestnancem. Znam lidi co uz jsou i dva roky pod agenturou a furt jim je tak nejak slibovano, ze maji nadeji stat se kmenovym zamestnancem. Nerikam, ze je to nemozne, ale ta sance je hodne mala. Tusim, ze u agentury dostane clovek po trech mesicich pridano a pak kazdy dalsi rok... ale asi nejaky trapny penize. V pripade, ze se po nejake dobe at uz pul roce, roce, dvou atd. stane kmenovym zamestnancem, tak zacina zase od nuly... to jest s penezma klesne zpatky na 10-12 cistyho a zase se vypracovava od zacatku. Po 2-3 letech se dostane nekam k 18-19 hrubyho. Proste hruza. Vubec se mi to nelibi. Je to takova oficialne povolena prostituce. Kdyz vidim ty lidi z agentury... pracovne se jim rika koordinatori, ale u me to nejsou nic nez pasaci... tak je mi z nich spatne. Je to prach sprosty vydelavani na lidech. Bohuzel... v tomhle statu je mozny uplne vsechno.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    jakpak je to asi ve Foxconnu v Kutný Hoře a Pardubicích?

Foxconn says underage workers used in China plant| Reuters
    http://www.reuters.com/article/2012/10/17/us-foxconn-teenagers-idUSBRE89F1U620121017
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    AOTEAROA: Nechci ti kazit iluze, ale to říkají všem a vždycky, realita je taková, že si ze stovky agenturních lidí nechají dva, většinou ty nejschopnější s bydlením někde poblíž - jako náhradu za někoho kdo odešel ze stálé crew.
    Jako agenturní pracovník jsem měl tu čest se takhle pokoušet o místo celkem pětkrát :o)
    Ale nevím, třeba jsou v Austrálii férovější. Já, jak slyším "agentura", naskakuje mi kopřivka.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    AOTEAROA: Využívání agenturních pracovníků se stává běžnou praxí i v čechách, respektive dneska už je problém získat pracovní místo jinak než přes agenturu. Fabrika má většinou plus minus plný stav a na nárazové zakázky o větším objemu nabere přes agenturu odpovídající počet lidí, jichž se po třech měsících zase pěkně zbaví. Je to super především v tom, že se prakticky nemáš šanci dostat k smlouvě na dobu neurčitou, protože s agenturou podepisuješ smlouvu o dílo.
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    POWEROFSTYLE: dokument byl fajn, s chutí jsem se na něj kouknul, ale body mu podle mě trochu ubral fakt, že se spíš soustředil na konflikt velké firmy a místních obyvatel, že to "tradiční" venkovské prostředí trochu idealizuje a podmínky v továrně zmiňuje jen okrajově, i když na osudu konkrétního mladého dělníka docela působivě; současně to ale vyznělo tak, že operátoři na linkách jsou jen oběti automatizované práce a manažerské represe, místo aby se snažil hledat v jejich situaci také možnosti, jak charakter práce obrátit ve svůj prospěch - jan naznačili ostatně zaměstnanci Hyundai během krátké stávky v prosinci 2010
    BORDIGA
    BORDIGA --- ---
    tak začneme od podlahy: práce na linkách podle nedávno zveřejněných statistik způsobuje víc nemocí z povolání než například práce v dolech..

Montážní linky způsobují Čechům nejvíc nemocí z povolání — Ekonomika — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/193834-montazni-linky-zpusobuji-cechum-nejvic-nemoci-z-povolani/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam