• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEVERINEvýchova kluků a ostatních šelem
    Taky máte doma někdy vymalováno testosteronem, připadáte si jako kulisa v nekončícím seriálu Tom a Jerry a máte - oproti svým dřívějším představám i korektnosti termínu queer - jasno v tom, že kluci a holky jsou jinej živočišnej druh?

Pokud máte nějaký tip nebo trik, jak se s tím s lehkostí popasovat, nebo se jen rádi vypíšete s (občas ne zcela) lehký skutečnosti, tak jste tu více než vítáni.

doporučená četba:
    Sourozenci bez rivality
    Výchova bez poražených
    Jak žít a nezbláznit se
    Výchova kluků
    rozbalit záhlaví
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    MILUNI: u nás je to stejně. manžel vyrůstal s nevlastním otce, který byl vzor pracovitosti. a stejně je po jeho pravém otci, který byl pohodář a práci měl jako páté kolo u vozu
    MILUNI
    MILUNI --- ---
    EDERA: Z vlastni zkusenosti: geny jsou mrchy a nedaji se oblafnout.... od 11 let mel muj syn priklad vzorne hlavy rodiny (nikoli sveho otce), ale je v urcitych vecech cely po tatovi..... nekdy sem i z toho chce az brecet...
    MEG
    MEG --- ---
    EDERA: aha. no.
    :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEG: No, zas tak sakra těžká ta situace není - manžel mi to celkem výrazně usnadnil tím, že umřel. Takže už žádné špatné příklady.:-) (sorry za ten černý humor; mně to pomáhá)
    MEG
    MEG --- ---
    EDERA: tak to se není čemu divit. a že nejlepší způsob, jak něco učit, je osobní příklad, o tom si nemusíme povídat. takže tady máš sakra těžkou situaci. leda by to z výchovných důvodů začal dělat... sám od sebe.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: je to povahou, vrozenými vlastnostmi a tak dále. Některé naše děti se už k domácím pracem celkem mají, jiné nikoli, ačkoli přístup je celkem stejný.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEG: Pochybuju, že mého muže k domácím pracem někdo vedl (vyrostl v domácnosti s babičkou na palubě, babička nikdy nechodila do práce a přes den prostě udělala všechno, co bylo třeba). Na druhou stranu - já mladého pána systematicky vedu a stejně efekt nic moc.

PASTEL: Jo, že nelze čekat, až se mu bude chtít, protože na výsledku jeho práce je závislá nějaká další činnost někoho jiného, taky opakuju tak často, až mě z toho bolí pusa.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PASTEL: myslím, že tohle u nás doma chápeme oba dva, my dospělí :-)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Jo jako když má svoje povinnosti, kterési plní, tak nějaká pomoc nad jejich rámec, to už je jiná věc. Ale zažila jsem případy, kdy chlap není schopen chápat, že s opravou pro domácnost nutné věci opravdu nelze čekat na chvíli, kdy se mu bude chtít ( to byl asi pramen mého nepochopení, tvého postu ;-))
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    VERONIKA22: a ty si myslíš, že mě to baví? Vůbec, ani trochu, nesnáším to a ani nejsme v uklízení nijak zvlášť dobrá. ale tím spíš k němju děti vedu, navíc bez jejich faktické pomoci by naše domácnost prostě nemohla fungovat, těžko se mohu starat o batole, pracovat, vařit a ještě mít na hrbu domácnost pro sedm lidí.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    PASTEL: tak ono to možná znělo drsně, přítel samozřejmě spoustu věcí dělá, které já dělat nemusím - stará se o dřevo a o topení a hrubé práce a všechny možné rozvody v domě a o dítě a uklízí , jen jsem si s tím nádobím vzpomněla na jednu včerejší historku.
    MEG
    MEG --- ---
    EDERA: jde o to, jestli ho k tomu někdo systematicky vedl. myslím v dětství. protože dospělého nepředěláš.
    EDERA
    EDERA --- ---
    MEG: No, u jeho otce to třeba nenastalo nikdy.:-( Takže si kladu otázku, jestli se ta neschopnost zaznamenat potřebu dá alespoň částečně vykompenzovat podmíněným reflexem. A zatím si teda moc úspěšná nepřipadám.
    MEG
    MEG --- ---
    EDERA: ano, některé věci jsou do určité doby neviditelné (binec v pokoji, neumyté nádobí, centimetrová vrstva prachu na nábytku...). ale já je taky začala vidět až ve věku, kdy jsem měla svoje bydlení. víceméně. důležité je, aby to nastalo.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ANNAWA:
    EDERA: já nevim ale zatim mi přijde, že se za toto asi na děti nebudu zlobit. já uklízení nesnášela a teď ho dělám jen kvůli rodině. jinak bych byla ochotná nemít nádobí dokud budu mít poslední čistý hrnek.
    takže chci mít doma ten bodovací systém ze kterého pak bude plynout kapesné. jak psala kdysi MEG. ocenit i tu snahu, že si mají v úmyslu všímat dřezu s nádobím.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    ANNAWA: Tak to jsem hodně rychle zarazila, pomáhat, nebo starat se o nutný věci jen, když na to má náladu, nebo když jemu se chce, taková péče a pomoc je na hovno!
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    EDERA: nevidí, samozřejmě že nevidí. Včera ho neviděl ani Ondřej, prostě ho nevidí. Vidí ho jen ve dny, kdy si ráno cíleně řekne, že bude uklízet.
    EDERA
    EDERA --- ---
    WERKA: Jr. taky nezpochybňuje, že jsou některé věci potřeba udělat, a na přímou výzvu je (dříve či později, spíš později) obvykle i udělá. Ale bez jasné instrukce je prostě neudělá, i když jde o denně se opakující činnost. A fakt mám podezření, že jeho mozek tu potřebu prostě nezaznamená. Že to nádobí v dřezu fakt nevidí.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    SEVERINE: pokud se jedná o něco vážného jako je mlácení sourozence. tak nemluvím. uplatňuji oko za oko. podle mě češtinou 3letému i 5 letému nejde vysvětlit jak se ten druhý asi cítí když se do něj píchá či je mlácen.
    takže okamžitě natáhnu ruku, že tohle teda né se slovy: máma udělá stejný! párkrát jsem to dodržela a už to začalo být v pohodě.
    něco jako kontrolované pády. tak já dělám kontrolované ubližování
    WERKA
    WERKA --- ---
    MEG: No já právě vytrvávám (občas to sabotuje manžel, kterému mladej umí dobře zahrát na city jak je chudinka utrénovanej a uučenej ;-), ale mám pocit, že efekt se nedostavuje, resp. se dostavuje velmi pomalu (abych tomu mladýmu zas nekřivdila)
    MALKE
    MALKE --- ---
    PASTEL: Já to nepovažuju za ideální stav, ale tříleté dítě člověk těžko uargumentuje, že... S manželem na bázi cukru a biče fakt nejednám;))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam