• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEVERINEvýchova kluků a ostatních šelem
    Taky máte doma někdy vymalováno testosteronem, připadáte si jako kulisa v nekončícím seriálu Tom a Jerry a máte - oproti svým dřívějším představám i korektnosti termínu queer - jasno v tom, že kluci a holky jsou jinej živočišnej druh?

Pokud máte nějaký tip nebo trik, jak se s tím s lehkostí popasovat, nebo se jen rádi vypíšete s (občas ne zcela) lehký skutečnosti, tak jste tu více než vítáni.

doporučená četba:
    Sourozenci bez rivality
    Výchova bez poražených
    Jak žít a nezbláznit se
    Výchova kluků
    rozbalit záhlaví
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TRISSIE: a nemakačenko žena nebo žena alkoholička je dobrý vzor? :-)
    fakt nevím, co by jako měl být ten "muž" a co "žena".
    spíš se mi zdá, že pokud už nějaké vzory, pak celkově jako vzory chování, které by si dítě mohlo převzít (jo a nikde není psáno, že převezme :-)
    takže např. oba pracovití rodiče by mohli být vzorem dítěti, aby bylo pracovité. ale ono stejně možná nebude :-)
    nebo jsou oba lemplové a dítě pracovité bude...
    copak se bez vzorů nedá žít? nebo si fakt někdo myslí, že když má dítě dobrý vzor, tak bude taky dobré?

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: špatný mužský vzor se pozná relativně dobře (tedy, s odstupem, zevnitř vztahu to trochu kulhá).
    Kupříkladu alkoholik, nemakačenko nebo násilník je bezesporu vzor špatný.
    Ale jinak je spousta variant partnerského fungování a ty dobré mívají společné to, že jsou vyrovnané a oboustranně výhodné. A je jedno, jestli je to model "chlap má plně zajistit ekonomickou stránku rodiny, aby vytvořil ženě zázemí pro starost o rodinný provoz", nebo "oba zajišťují rovným dílem všechno", nebo "ženská chodí do práce a muž je na rodičovské". prostě pokud se ani jedna strana necítí vykořisťovaná, tak to dává dětem dobrý vzor.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Co je to ten mužský vzor a ženský vzor? Jakože bude buď vydělávat, nebo se starat o děti?
    To jsem teda ráda, že mám jiného muže a jiné syny.
    Nejsem si jistá, jestli snachy budou s mými syny spokojené, ale to nezáleží na mně. To záleží na tom, jeslti si správně vyberou člověka, který k nim sedne.
    Můj starší syn není zrovna vzor mužnosti a nevadí mi to.
    Ani můj muž není, a rovněž mi to nevadí.
    MEG
    MEG --- ---
    ANNAWA: Jasně, ze tonemusí byt jen biologický otec.
    MEG
    MEG --- ---
    THOMASMORTA: Ti je svatá pravda. Leč, vývoj synů probíhá v několika fázích: mimino je vázané na matku, rané dětství - formování mužské identity, vazba na otce. Zde se bere otisk mužského chování. Dospívání znamená nabírání vzoru chování matky- ženský vzor a pochopení rolí a fungování vztahu je důležité pro výběr budoucí partnerky. S koncem dospívání by se měl mladý muž znovu vrátit k mužským vzorům, respektive je to fáze osamostatňování podle nich. Maluje se to jako klíčení uprostred ochranného lůna rodina, kdy jednu stranu tvoří otec a druhou matka.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    THOMASMORTA: rozvedla jsem se, když bylo dětem 6 a 8 let. I zpětně to nicméně považuju za velice dobré rozhodnutí. Nicméně jako mužský vzor otec bohužel nefunguje, už proto, že se s klukama vidí asi tak jednou za dva měsíce z jeho vůle. Můžu ale snad doufat, že jako mužský vzor působí můj přítel.
    MALKE
    MALKE --- ---
    THOMASMORTA: Předpokládám to, a pokud to tak skutečně bude, tak jednou budu mít velice šťastnou snachu. Pokud se do té doby nějak drasticky nepromění vzorce chování:c))
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    THOMASMORTA: zajímavá úvaha. manžela vychovávala jen matka ( otec měl stále 12-24hod prac. směny ) a teda dopadlo to fakt "senzačně". chlap to nebyl ani omylem. ale ženská každým coulem. naštěstí já zase nejsem moc ženská tak se doplňujem ale to odbočuju.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Když to tady tak čtu, napadlo mě, jestli jste zvážily, že kluci budou hledat vzor primárně v otcích. On je pro ně základní vzor mužského chování a čekal bych, že pokud on jim vysvětlí, proč by to měli udělat a zejména, že i on to dělal, tak by to mělo mít větší váhu.

Nicméně přiznávám, že je to z mé strany čistě teoretická úvaha.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    Karel Kryl - Ukolébavka - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=QOfB8CpWfx8

Tak k tomu nenechejte dojít, lidi!
    MEG
    MEG --- ---
    MILUNI: moje maminka je učitelka na druhém stupni. znám tu situaci velmi důvěrně. pochopila jsem ji až v dospělosti. v poměrně zralé dospělosti. myslím, že jsme ke krásnému vztahu, který máme dnes, musely dospět obě.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ELIZHANNAH: tvoje matka je stejná krá*a jako moje. to se právě musíš naučit ignorovat. já svou matku nechci radši ani vidět, abych ty její pindy nemusela poslouchat. obejdu se bez ní. radši bych si hlídání zaplatila, kdyby to bylo potřeba.
    zkazila mi dětství a zbytek života si kazit nenechám.
    uvidíš, že když si budeš víc věřit (a jako mantra ta věta fakt funguje, ale chvilku to trvá), i dítě se jako zázrakem víc zklidní a přijme tě. mně se to osvědčilo.
    MILUNI
    MILUNI --- ---
    Dobra skola na vychovu vlastnich deti bylo me povolani ucitelky v materske skole.... Tam nejvic nejhorsi trest je sebrani oblibene hracky.... Ktere dite to ale za trest povazuje, kdyz je tam dalsich hracek haba kuk? Chodila jsem z prace domu s nervama v kybliku, protoze jsem presne videla co nechci, aby delaly ty moje deti. No a ti se doma servali, pohadali a pak mi jeden pres druhyho sdelovali, co kdo komu udelal a jak ho oslovil... jednou to vygradovalo do toho, ze jsem je serezala oba na jednu hromadu. Oni breceli v pokojiku a ja v obyvaku (to taky znamenalo po 10ti letech konec me ucitelske kariery, rozhodla jsem se delat neco v tomto smeru min narocneho na nervy). Oba moc dobre vedeli, ze kdyz mama zvedne hlas, je FAKT zle. kDyz na ne rval otec, tak to ignorovali, protoze to delal porad..... A kdyz z nich jsou ted dospelaci a obcas se rozhovori o svych pocitech v detstvi, tak se clovek nestaci divit, co se dozvida. Jaky my byli tyrani :-D a to ja mam dojem, ze jsem byla nejvic nejlepsi mama. Ted jsou z nas skveli kamaradi (mam dceru a syna). Oni se mi sveruji, radi se a fakt to skvele funguje. jsem na sebe hrda, ze jsem vychovala takovy dva fajn cloveky :-)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ANNAWA: a u nás momentálně "ada!", což je takovej univerzální upozorňovací pokřik užívaný nejčastěji pro upozorňování na auta a letadla

MINEA: "nemohla jsem nikomu vysvětlit, že jsem z jednoho dítěte tak vyřízená" - ani nevíš, jak strašně moc tě chápu

CHIMERA: tak to s tím "máte právo být unavená atd." bych si měla taky opakovat jako mantru. Bohužel svou únavu nerespektuju ani já, tak proč by měli druzí. Moje matka má naopak mantru, jak jí nikdy nikdo s dítětem nepomáhal a ani by to po nikom nechtěla, že jí dítě spalo a neječelo a a umělo si klidně samostatně hrát bez rizika, že by někde něco vyvedlo, kdežto ten můj kluk nikoliv, za což pochopitelně můžu já atd. atd. bla bla bla. Jenomže ona je někdo jinej než já a moje dítě je jiný než její tehdejší dítě (= já). A když má někdo dítě nenáročný a hodný, tak většinou za to ani tak nemůže rodič jako spíš je to tím, že se to dítě prostě tak narodilo.
    MINEA
    MINEA --- ---
    CHIMERA: tu knizku jsem necetla, ale mas pravdu.. nejvic me totiz stejne nastve a unavuje, kdyz si myslim, ze na to pravo nemam, ze mam vsechno zvladat. to me vycerpa a obrati vztek vuci mne (ze jsem selhala) a vuci tem, kdo me do tehle bezmocne pozice dostavaji - a ja se pak vztekam jako mala a vduchu kricim, ale ja jsem taky unavena, taky, taky.. jeste si podupavat :)) kdyz se s tim smirim, je to tak osvobozujici!
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    MINEA: nejlepší, co mě kdy kdo naučil, bylo to psycholožčino:
    máte PRÁVO být unavená, nevrlá, nemocná... a ostatní, včetně dítěte, to musí chápat. musí se to naučit chápat, pokud ještě nechápou.
    možná to prakticky vyjdřuje tu zásadu respektovat a být respektován.
    nejsem na teorie. žiju, jak to jde :-D
    MINEA
    MINEA --- ---
    CHIMERA:DEKUJU, dala jsi mi nadeji :) ma dcera byla od narozeni.. aaa.. bylo to sileny. vsichni okolo s detma byli v pohode, my dva s muzem na sebevrazdu. koukali jsme na to maly stvoreni, ktery dvacet hodin denne rvalo (nemohla za to - z trimesichni koliky se vyklubala tezka alergie. podlehli memu presvedceni, ze ji asi neco musi byt, kdyz zacala kadit krev a sliznici). chteli jsme zabit sebe nebo ji. a protoze jsme jeste meli jine vesele zazitky, tak ji to taky pocuchalo nervy. nemohla jsem nikomu vysvetlit, ze jsem z jednoho ditete tak vyrizena. dostavala jsem se z vycitek a touhy nejak nasmerovat vychovu hodne dlouho. pak jsem pochopila, ze u ni nic neplati. zadny osviceny nebo neosviceny metody.. je to casto kdo z (s? - prestala jsem umet cesky)koho.. vzdycky nekdo couvne. se synem mi nastoupilo sebevedomi matky, reaguje ukazkove. i ona se zlepsila a je cim dal tim lepsi. nevim, opravdu nevim jak na ni casto reagovat. nevim si s ni rady a nikdo kolem me taky ne. a nejlepsi je, ze mi to je jedno :) zacalo me to fakt bavit. nekdy jsem z toho unavena, tak jsem protivna - no jo, at si zvyka, ze jsou dusledky (pochopitelne se snazim byt "dospela" a krotit se. neplacnu se na zem a nekopu kolem sebe nohama - i kdyz jsem to taky zkusila, kdyz to na mne jednou testovala). nekdy nervy mam, nekdy ne. ona nekdy ma a nekdy ne. hlavni je, ze rano se pomazlime, vecer si cteme pohadku a vypravime si.. myslim, ze se citi stastna. to je pro me dulezity. doufam, ze ze zbytku vyroste a bude to lepsi a lepsi. protoze to je lepsi a lepsi.
    MINEA
    MINEA --- ---
    tyjo, kdyz vas tak ctu, tak netusim, co mam doma za deti ja. rok a ctvrt - zatim malej a nic neresi. ta trileta potvurka miluje vsechno. saticky, carodeje, certy, princezny.. bahno, cisto. kladiva, naradi.. jen treba ji dele trva, nez se osmeli na kole. rada se boji, rada dela kaskadera. od pul roku mluvi, miluje knizky.. takze asi i ten intelektual. citlivej sobec. ona je teda smeska vseho.
    MINEA
    MINEA --- ---
    ANNAWA: to jsem nikdy neslysela. moje holcicka ma nejake kamaradky holcicky a kdyz mohou skakat v kaluzich a valet se v bahne, tak je to pro ne jeden z nejstastnejsich zazitku. a kdyz je opravdu hodne spinava, tak se muze potrhat smichy
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MALKE: u nás je to momentálně Džadžž! Což je taky bagr, samozřejmě. Bagry si pro sebe objevil úplně sám, na rozdíl od vlaků, na které jsem ho tedy vehementně upozorňovala.
    MALKE
    MALKE --- ---
    KEBAB: Já věřím na vrozené puzení. Ani muž ani já nejsme milovníci aut - ani jsme je nějak nepreferovali mezi hračkami. Jedno z prvních slov našeho syna byl válečný pokřik Bagíííííííí!, který značil, že se na půl hodiny zastavuje a budeme zírat na bagr. Poznávačku aut už si vyžádal sám. Od nás to nemají!:c)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam