• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEVERINEvýchova kluků a ostatních šelem
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TRISSIE: právě, ale na žraloka mi ten popis neseděl :-) Ačkoli teda je to takovej malej žralok a žádnej velkej dravec.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CHIMERA: a já vždycky myslela, že je ten někdo malej mák :-)
    jinak máčka je druh žraloka nebo bodláku. A "jsi máčka" asi bude krajové hanácké, protože to znám od prostějovské babičky.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: nojo, máčky :-D to u vás nemáte? Když je někdo měkkej, tak je máčka (asi jako omáčka? - nevím).
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: máčky?
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: to vůbec nesouvisí s vyspělostí civilizace (a propos - nepovažuju naši civilizaci za vyspělou, ale to by bylo na jinou debatu).
    ale rituály tady (střední Morava) nejsou žádné... ani první třída se neprožívá, a na poslední zvonění si já osobně ani nepamatuju, takže to nic extra být nemohlo :-D
    osobně s tím nemám problém, po rituálech netoužím, a dovedu si i představit u vás v rodině něco takového... ale jinde těžko. ve svém okruhu široko daleko nevidím žádnou k rituálům vhodnou rodinu :-D asi to bude tím, že tatínkové jsou všichni máčky :-D
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BALAENA: tak rodiny a různé skupiny lidí mohou mít i svoje, nemusí to být tak zjevné.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Mně to teda přijde celkem škoda, že chlapi nic takového v dnešní době neprožijí, protože pro ženy je tím přechodovým rituálem určitě porod. Pro chlapy to bývala asi vojna, nevím, co v dnešní době...Vůbec se mi nelíbí, že spousta dnešních synků přejde rovnou od maminky k manželce.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CHIMERA: taky mi to přijde, že jediný přechodový rituál, který dnešní společnost tak nějak všeobecně provozuje, je slavnostní vstup do první třídy, zvlášť v oblasti severních Čech a okolí, kde k tomu pod německým vlivem mají ten kornout bonbónů
    a vlastně ještě poslední zvonění - no tak jsou dva
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: zjevně žiješ v jiném civilizačním okruhu než já, já o tom určitě nečtu ani neslyším poprvé a taky znám chlapy, co o podobných věcech přemýšlejí.

Můžu si to představit celkem dobře, můj muž klidně, naši synové klidně, netvrdím, že je to pro každého, byl to jen příklad.

Přechodové rituály jsou důležité bez ohledu na to, jak civilizace vyspělá je, jen se mění jejich podoba.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    ANNAWA: nezlob se, ale já jsem se smát musela. sice to je asi smích spíš smutný, ale nikdy jsem v naší civilizaci nic podobného neviděla.
    proto je úsměvné, že autor myslí, že je to běžné. řekla bych, že spíš výjimečné.
    si představ, kdo asi tak bude dělat trek v divočině... můj ex ani můj současný muž rozhodně ne. ani sami by to nezvládli, tím spíš by tam nevzali své syny...
    nemám pocit, že naše civilizace by uplatňovala přechodové/dospělostní rituály.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    CHIMERA: aha, mně to teda tak komické nepřijde a vlastně mě dost trápí, že otec mých dvou velkých dětí se na ně úplně vykašlal a že o podobné zážitky přijdou.
    Netvrdím, že by spolu museli vyhulit krabičku startek, ale třeba nějaký trek v divočině? Klidně.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TIMA: myslíš? myslíš, že mu není jasné, že většina rodin žádné takové rituály nemá? jaktěživo jsem to neviděla :-D
    bylo by to hezké, ale vztah otec-syn obzvláště v pubertě nabývá poněkud neklidných rozměrů ;)
    a s některými rituály by zas nesouhlasily matky ;)
    spíš čekám, až autor rozepíše svou myšlenku, případně nám sdělí, co učinil se svým synem :-D
    TIMA
    TIMA --- ---
    CHIMERA: Kdyz uz se chechtas verejne, tak by to mozna stalo za nejaky komentar, ne? :)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    AAHHWISEGUY: chacha :-D
    /promiň/
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    ahoj, v poslední době mě zaujala otázka vztahu otce a syna a "rodinných rituálů", kdy otec pomáhá přejít chlapci k dospělosti - např. jedou někam do přírody a většina zodpovědných úkolů leží na chlapci, nebo otec se synem udělají společně něco, co náleží do svět dospělých (13 kluk společně s tátou vykouří pár cigaret a pak je rituálně spálí), atp.
    máte s tím někdo zkušenost? plánujete někdo něco takového pro svého syna, anebo už to máte za sebou?
    budu rád za každou připomínku.

(ps: nejde mi o nějakou metodu, nebo kurz, jde mi o obyčejný vztah otce a syna, předpokládám, že by to mohlo být téměř v každý rodině :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MADIETTA: Dobrá sekyra. Kamarád se vsadil, že se s ní dokáže oholit. Vyhrál.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    YMLADRIS: Tak number two mi u mého devítiletého skauta přijde jako naprostá samozřejmost. Mají to i v povinném vybavení. Stejně jako sirky. A na tábor již podruhé odjížděl se sekyrou značky Fiskars. :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: synator si tyka se sekerou, kladivem, hrebikama atd od svych cca 5 let. od svych 8mi porada se svymi kamarady na zahrade mejdany s ohnem a opekanim chleba, varenim caje atd. :o))
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    YMLADRIS: od prvního září se každé ráno objevuje number two na nočním stolku, hned vedle tašky do školy... nemám šanci to uhlídat :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Gever Tulley: 5 dangerous things you should let your kids do | Talk Transcript | TED.com
    http://www.ted.com/talks/gever_tulley_on_5_dangerous_things_for_kids/transcript?language=en

Thing number one -- play with fire.
    Number two -- own a pocketknife.
    Number three -- throw a spear.
    Number four -- deconstruct appliances.
    Number five -- two-parter. Break the Digital Millennium Copyright Act.
    For those of you who aren't comfortable actually breaking the law, you can drive a car with your child. This is -- this is a great stage for a kid.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam