MATEJICEKKK:
V zásadě stačí hodit do googlu ayurveda a ADHD
Tady ten článek
http://www.care2.com/greenliving/8-ways-to-treat-adhd-naturally.html uvádí ty základní věci, které jsem zmínila, tedy že stimulanty stav zhorší, že podstatou stavu je nerovnováha typu váta, a co to znamená, a popisuje pár základních kroků terapie.
Tady to je odbornější text víc do hloubky,
http://www.ayurvedacollege.com/articles/students/ADD, možná tam pro tebe bude příliš ájurvédských pojmů, ale je tam užitečně popsáno, jak ta nerovnováha funguje v mysli...k příčinám patří nadměrná a zbytečná mentální aktivita, speciálně pokud není vyvážená dostatkem pohybu, starosti, obavy, příliš mnoho informací, nekvalitní četby, televize (tj dráždění mysli), zvláště negativní a extrémní podněty z médií, toxické a chaotické vnější prostředí, jakýkoli nedostatek stability (např.nadměrné cestování dopravními prostředky...), průmyslové potraviny s nedostatkem výživné hodnoty a obsahem dráždivých chemikálií.....zkrátka životní styl a podmínky, které jsou běžné, a citlivé dítě typu váta mohou totálně vyhodit z rovnováhy.
"To fully treat ADD Ayurveda seeks to reverse the cause of the imbalance. This is paramount and must be looked at and dealt with for healing inattention, compulsive behavior, and hyperactivity. To reverse the cause of ADD, a lifestyle that is first and foremost regular must be experienced. Regularity of sleep patterns, eating patterns, and avoiding anything that disrupts, or over stimulates the senses. Steady routines stabilize Vata and negate the ill effects that irregularity causes. Individuals with ADD also must limit activities like TV, internet, and travel. They must avoid stimulants like refined sugar and caffeine. The relief an individual may experience by using stimulants to see through the fog of inattention is momentary. The use of stimulants will increase the disturbance to Vata, and will weaken the nervous system. Over stimulation of any kind must be completely avoided, and is vital for successful long term treatment. Building Ojas (core vitality of the body) is key to having and maintaining healthy minds, nervous systems, and bodies. Healthy levels of Ojas will help stabilize the mind and counter the symptoms of inattention, compulsive behavior, and hyperactivity. Ojas will also protect people from substances or environmental factors that cause Vata disturbances. Creating consistent patterns in our life, avoiding mass media, building Ojas, and clearing Ama (accumulated toxins) in the the mind and body will heal ADD."
---------------------------
:) dík, že jsem to díky tobě hledala, koukám jsou tam věci, co jsem si potřebovala připomenout, třeba to, proč že nemám požívat ten kofein a cukr :o)
Piracetam jsem tenkrát užívala taky, myslím si, že to není taková příšernost jako Ritalin, je rozhodně pro tělo i mozek přijatelnější, není tak toxickej, ale taky je to stimulant, a tím pádem taky celkově žádná velká výhra. Tím, jak zlepšuje prokrvení mozku, zvyšuje duševní výkonnost, možná proto ten dojem, že pomáhá.
S tím, co vím dneska, už bych si ho nedávala, když se na to podívám zpětně, celkově mě spíš rozhazoval, měla jsem po něm tendenci k neodůvodněnýmu nadměrnýmu sebevědomí - pokoušet se dělat a zvládnout víc věcí, než na kolik jsem skutečně měla kapacitu.
Zajímalo by mě, jak je definováno to zlepšení u těch dětí, říkala máma, v čem to spočívalo?...že jsi se třeba lépe soustředil nebo učil ve škole?