• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: to se stanovuje dost špatně. Pípa si bere max. 300W, ale kompresor ani chlazení se nezapínají furt. zesilovač má nominálně 400W, ale to by musel mít +/-45V, zatímco já ho napájím symetricky +/-12V ze dvou baterek. panl by jeden asi +/100Wp/60V (reálně dával za měničem na 12V až 6 ampér, takže celých 100W ne) a dva v sérii 80W po 18V jeden (kolik ampérů dávaly netuším)

    přesně stanovit, kolik toho šlo ze čtyrech baterek, který jsem na akci dovezl z Prahy nabitý, a kolik toho šlo ze solárů, není úplně jednoduchý. fakticky jsme je během noci na sobotu vybili a v sobotu během dne i v neděli se hrálo na soláry, v sobotu se ale nenabilo tolik, aby se hrálo i sobotní noc. u solárního kola budu snad mít k dispozici přesnější čísla - tam nepůjde o to v nějakém konkrétním předem ohlášeném termínu pro někoho hrát nějakou hudbu...
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: nelita, ale o efektivite solarniho napajeni se z toho neco dozvedet muzeme. verim ze zajimave paramatry, ktere by mohly zajimat i nekoho jineho nez jen mne, jsou vykon tech solarnich panelu a prikon propojenych spotrebicu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: není to tajný, ale jaký parametr tě zajímá? dvě baterky na zesík, dvě na AC invertor.. je to tu lehce offtopic, protože to samo nelítá (i když se pomocí toho taky můžeš dostat really high...)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: nahod parametry, ne? nebo je to tajny aby to nekdo neokopiroval? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN:
    BURAN: jo, dostal jsem na to taky tip:
    Solar powered hovercraft
    http://hackaday.com/2013/06/20/solar-powered-hovercraft/

    jinak hlásím se z party na jednom jakoby-squatu, kde měl včera a dnes premiéru můj solární soundsystém - baterky docela dávaj, a maj tu free wifi, tak můžu nyxovat a djovat současně :-) dost ideální forma existence... no každopádně zatím je potřeba mít napůjčováno milion věcí (regulátory, panely, baterky, apod.) aby to hrálo, ale zase už jsou v tom vychytávky jako DC zesilovač, který eliminuje měniče, apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: jo, ale už jsem se poučil o důležitosti mppt... a tentokrát to fakt jelo dost prokazatelně solárně - v noci jsme baterky vymlátili za pár minut, v dne hrajem i točíme pivo nonstop.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: nejaka variace solarni pipy na autobaterii s pripojenym solarnim panelem? :)
    BURAN
    BURAN --- ---
    solarni vznasedlo

    Ecilop Solar octocopter (Hovercraft, Ground effect vehicle)
    http://vimeo.com/68074303
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Dnes bylo konečně počasí dospat dlouhou dobu rozepsaný článek - většinu toho jsem sem už posílal dřív, pouze jsem to shrnul do ucelené podoby.
    TečkaCZ - Sunseeker Duo - první dvoumístné solární letadlo
    http://teckacz.cz/1250-Sunseeker-Duo-prvni-dvoumistne-solarni-letadlo

    no... uvidíme, jestli postupně počet lidí, které to zajímá, přesáhne počet těch, které to nezajímá... není všem dům konec :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: no, zatím to dělá americká armáda... to samé šlo ale třeba v 60tých letech říct i o počítačích a počítačových sítích jako takových :-)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS:
    postavit stroj, který by třeba v 25 km vydržel vytrvale 24h kroužit a dělat tam retranslaci bezdrátového internetu asi není jednoduché: to je jasné už jen z toho, že to internetoví provideři zatím běžně nedělají.

    you don't say... :D
    KEJML
    KEJML --- ---
    XCHAOS: Aha, já jsem nějak minul přesun od "povídáme si o zajímavém projektu" k "Xchaos by to udělal lépe"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML: tak já jsem mluvil o koncepci, kdy by stratosférické bezpilotní solární letadlo (těžší než vzduch) dokázalo kroužit nad jediným bodem zemského povrchu. americké letectvo se o něco podobného rozhodně snaží (projekt Zephyr apod.). jestli by to šlo ve výšce 20 km, to je velká otázka: klubem už prošly grafy rychlosti proudění ve stratosféře, a právě se to začíná uklidňovat až od těch 20 km výše (což je ale zrovna už výška, kde každé letadlo začíná být totálně konstrukčně nevhodné pro lety v hustších vrstvích atmosféry - příliš nízké plošné zatížení křídla).

    samozřejmě se zajímám o dopravní stratosférická solární letadla pro přepravu cestujících - ale musím uznat, že ta bezpilotní jsou reálně dosažitelný cíl s bezprostředně se nabízejícím obchodním modelem. víceméně - místo aby vezlo tunu baterií potřebnou pro stoupání do té výšky, tak mi přijde reálný start ultralehkého solárního letadla na balónu (za nějakého vyjímečně dobrého počasí, za kterého ho nerozlámou turbulence) a pak pokračování autonomního letu až v stratosféře. pro dopravu cestujících to použitelné není, pro umístění internetové retranslace nad jedno konkrétní místo zemského povrchu (kam už zvládneš namířit parabolu - směrovost kolem 5 stupňů ti po 30-40 km ti dá už celkem slušnou pokrytou plochu, v rámci které může letadlo se sektorovou anténou kroužit). použití parabol u klientů navíc zlepší využití pásma, volných kanálů je vždycky jen pár, ale třeba o 20 kilometrů vedle můžeš už mít použitý stejný kanál a bude spolehlivě mimo dosah vyzařovacích diagramů parabol, které míří na to první místo (což s vícesměrovými anténami, které zřejmě používá Google u těch balónů, asi nedáš - trochu je podezřívám, že v tom "míči" mají parabolku natáčenou servomotory, ale čert ví...)

    minimálně je potřeba vymyslet nějaký obchodní model na půl cesty mezi "hraju si s letadýlky" a postavením něčeho aspoň tak provozuschopného, jako to dělá Eric Raymond...
    KEJML
    KEJML --- ---
    XCHAOS: No právě to vo je v tom videu u klientů moc jako parabola nevypadá, a jestli v tom nějaká je, tak dost malinká. Ono taky jak bys tou parabalou chtěl hledat neustále se pohybující balóny?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Project Loon - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Loon
    jakej typ antén používají klienti uvnitř toho "basketball size pin", to tam rozepsaný není. vlastně ani to, na jaké to běží vlnové délce.

    já bych samozřejmě použil bezlicenčních 5.4-5.7 Ghz, které je levně dostupné a u klientů směrové antény... to by ale byl úplně jiný systém. Oni předpokládají výšku balónů 20 km a pokrytí v okruhu taky asi 20 km (tedy dosah pásma, které použili, je +/- 30 km, což je samo o sobě hodně). Já jsem mluvil o případu kdy bych (možná ve větší výšce?) byl schopen kroužit nad jedním místem povrchu (o to se ostatně snaží solární bezpilotní letouny amerického letectva, které jsou vyvíjeny už několik let)

    o možnosti volby letové hladiny se na wiki nic nepíše, zajímavé.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML: tak jasně, o parabolách jsem mluvil u klientů, nahoře potřebuješ sektorový antény, to je logický. taky létají v trochu větší výšce, kde by větru ani nemohli moc vzdorovat, a navíc si vybrali zrovna takovou zeměpisnou šířku jižní polokoule, kde převažující větry vanou trvale kolem dokola zeměkoule (asi proto, že čekají, že konečné množství balónů tam vydrží cyklit trvale, jak píší ... ale zase tam není skoro žádná pevnina, kterou by mohli pokrýtvat...). je to zajímavý projekt a i kdyby solární energií fakt jen regulovali tu výšku letu, tak je to tu teda ontopic.
    KEJML
    KEJML --- ---
    XCHAOS: Pro dopředný pohyb slouží vítr, díky solární energii si jen mohou vybrat vítr z které výšky chtějí zrovna použít. A antény co používají nevypadají zrovna jako paraboly:
    Project Loon: The Technology - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mcw6j-QWGMo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML: no... problém je, že solární energie tam evidentně neslouží pro dopředný pohyb. kdyby dokázala taková stratosféricka retranslace vytrvale kroužit nad jedním místem zemského povrchu, dokázala by samozřejmě signálem pokrýt desetitisíce čtverečník km... navíc s elevací nad povrchem, která je v bezlicenčních pásmech zatím nezarušená (směrovost parabol je v řádek jednotek stupňů = zamířit desítky stupňů nad obzor znamená "nerušený výhled")

    postavit stroj, který by třeba v 25 km vydržel vytrvale 24h kroužit a dělat tam retranslaci bezdrátového internetu asi není jednoduché: to je jasné už jen z toho, že to internetoví provideři zatím běžně nedělají.

    protože se čirou náhodou nějakým tím kydáním packetů se tak trochu živím, tak nemůžu říct, že bych si neuměl představit obchodní využití pro obsazení pozice 25 km nad zemí, která by byla udržována dost přesně, aby nebylo nutné měnit směr zaměření vysoce ziskové paraboly se směrovostí v řádu jednotek stupňů. je to daleko reálnější obchodní model, než vozit backpackery někam, kde není zdaněné pivo a tráva...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    na konečích křídel nového Boeingu 737 spousta nové plochy pro FV články :-))

    (no dobře, dělám si spíš legraci.. ale současně je z toho patrné, že více plochy nemusí vždy znamenat větší čelní odpor...)
    KEJML
    KEJML --- ---
    Solární panely ve stratosféře, leč blíže to má ke vzducholodím než k letadlům:
    Google begins launching Internet-beaming balloons
    http://bigstory.ap.org/article/google-begins-launching-internet-beaming-balloons-0
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam