• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    BURAN
    BURAN --- ---
    Jak nekomu, kdo se ridi heslem "hloupy nevi, hloupejsi se nezepta" muze vadit, kdyz je upozornen na neco, co nevi? :o)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDO: ano, všichni daleko lépe než já vědí, co si myslím, co za co pokládám, apod. jistě... v kondenzační stopě nehraje pára ze spáleného paliva žádnou roli:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Contrail
    Their formation is most often triggered by the water vapor in the exhaust of aircraft engines

    tvoje moudro není nic, co bych se nemohl dočíst na wiki... každopádně moc se těšíme, až do debaty vstoupíš s něčím novým, co na wiki najít nejde... a taky bude zajímavé, jak to pak třeba doložíš, apod.

    jak říkám, beru si od téhle diskuze volno. podstatný příspěvek
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná i bezpilotní + stratosférické létání + rychlostní rekordy solárních aut) ]
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná i bezpilotní + stratosférické létání + rychlostní rekordy solárních aut) ]
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    XCHAOS: Ale hovno, toho ses chytil a tvrdis to az ted. Kdyby si tohle chtel rict od zacatku, rekl bys to uplne jinak. Z toho co si rekl vyplyva ze povazujes kondenzacni stopu za vyfukove plyny neboco. A za druhe, zduraznuji co nevis z toho duvodu, ze me neustale nejakym zvracenym zpusobem fascinuje jak nekdo s objemem tvych znalosti v sobe najde drzost navrhovat solarni letadla.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDO: tak já ten pocit mám pořád... kondenzační stopa vznikající případně za křídly podle mě vypadá fakt jinak (zvlášť při pohledu takhle zblízka, jako na tom vyrenderovaném obrázku)

    a je úžasné, jak musíš furt zdůrazňovat, co všechno zatím nevím: no jasně, nevím, no a co? hloupý neví - hloupější se nezeptá.
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    AQUARIUS: Uprimne, ja na ten obrazek nekoukal. Jenom jsem reagoval na chaosovo prohlaseni ohledne zavislosti kondenzacni stopy na paleni paliva.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    pěkné slunné jaro všem příznivcům solárních dopravních technologií i trollům, každopádně... já si až do toho dubna, kdy bude veřejně představen Solar Impulse II, beru volno.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    JAZZZ: pokud nekde vychytas leteckej den, kde budou relativne nizky mraky a nekdo tam bude predvadet akrobacii s foxem, tak ty cary uvidis taky.
    DAVIDO: kdyz se podivas na konstrukci toho letadla na obrazku, muzes mi rict, kde presne by ta kondenzacni stopa mela vznikat? Protoze mam dojem, ze tento tvar kridla jeji vznik v podstate vylucuje. (nehlede na to, ze kondenzacni stopy na obrazku v clanku opravdu nevypadaji jako indukovane, ale protoze se nebavime o fotkach, slo nejspis o neznalost autora obrazku)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    JAZZZ: jen nech bejt, az ten xchaosplan bude padat k zemi, taky budes mit moznost si to vyfotit :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DAVIDO: neni to sice zrovna zpusob jakym bych chtel cestovat, ale mas bod zes neco nasel :)
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    JAZZZ: Letadlo vlastne ani nepotrebujes, staci padat poradne rychle :)

    Jestli teda ten Felix za letu neprdi, ze bys to bral jako paleni paliva...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DAVIDO: no vidis a ja to pochopil jako "letadlo, ktere nepali palivo, nemuze nabrat dostatecnou rychlost aby za nim vznikala kondenzacni stopa". kazdopadne by me doopravdy zajimalo letadlo, za kterym ty stopy vznikaji a zadne palivo nepali. dokonce bych si takove moc rad poridil, takze budu vdecny za nejaky link
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    JAZZZ: Takze jeste jednou. Kondenzacni stopy ( cara vodni pary za letadlem ) vznikaji I BEZ PALENI PALIVA. Chaos to evidentne nevi, tj. jeho a BTW, pokud to nepálí žádné palivo, tak nevím, proč to má kondenzační stopy je zakladni neznalost.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DAVIDO: to tu snad vsichni vime, ale ja teda nevim o zadnem kluzaku, slapadle, ani solarni vzducholodi za kterymi by se delaly kondenzacni stopy. snad to neni elementarni neznalost pri niz bych mohl byt pristizen :)
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    JAZZZ: Kondenzacni stopy vznikaji v zasade dvema zpusoby, jak ten obecne znamy, tj. rychlou expanzí horkých plynů, vystupujících z turbín ven do atmosféry a v nichž je velké množství mikroskopických kondenzačních jader, na kterých kondenzuje atmosférická vlhkost v prudce se ochlazujícím plynu.
    Je tady ovsem jeste jeden druh, ktery je umerny indukovanemu odporu a s palenim paliva nema nic spolecneho, zde při přechodu nad horní část křídla, kde panuje podtlak, vzduch expanduje a při tomto rozpínání se současně ochlazuje. Při dostatečné vlhkosti vzduchu dojde ke kondenzaci vodní páry a ta se objeví jako mlžný kouřový pruh za konci křídel.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    DAVIDO: a tys nekdy videl kondenzacni stopu za letadlem, ktere nepalilo zadne palivo? ono takovych zatim moc nebylo, ale vzhledem k tomu, ze pise o kondenzacni stope, tak asi chape jak vznika.

    XCHAOS: to mi prijde jako stabilnejsi cesta, ale porad je na tom co vylepsovat. tenhle tvar se mi nezda moc efektivni. zacit by meli v malem :)
    Stingray inflatable aircraft, from Prospective Concepts (1995)
    http://www.youtube.com/watch?v=scKR8j5lzqw


    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    XCHAOS: Odkdy je potreba cokoliv palit aby vznikly kondenzacni stopy? Chaosi chaosi, zase jsem te pristih pri zakladni neznalosti...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AQUARIUS: tak třeba ten boxed wing jsem už někde viděl :-) fakte je, že hybrid mezi solárem a balónem se tady debatoval už před lety, to není nic nového. já prostě myslím, že to narazí na reálná omezení, na kterých se zasekl i nesolární hybridy a vzducholodě... a to nejsou předsudky, ale právě třeba schopnost vzdorovat různým rychlostem větru, apod.

    (a BTW, pokud to nepálí žádné palivo, tak nevím, proč to má kondenzační stopy... opravdu, přijde mi to jako více-hybrid, i já jsem v prvních úvahách před lety uvažoval o turbovrtulovém motoru pro stoupání.. ale pak mi došlo, že právě během stoupání se spálí podstatná část paliva, takže by to úsoůé za tu celkovou složitost nestálo)
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    XCHAOS: palivo nepali, v balonu je helium a motory jsou elektricky. Zdroj je tady: http://www.behance.net/gallery/Ecologic-Aircraft-Design-Concept/5953601
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    příspěvek [ CYBERHIPPY @ Arachne Labs + Arachne Aerospace (Open source software + flight hardware) [privat] ] je v privátním klubu, takže než to sem autor postne sám, dovolím si crosspost. Netuším, kde to vyhrabal, ale je to nejspíš dělané v Blenderu, ve kterém neumím - takže to samozřejmě vypadá líp, než moje malůvky... jestli je v tom balónu helium, nebo jestli je ta plocha dostačující, to ale fakt nevím :-) evidentně jde o hybrid, který pálí během stoupání palivo





    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DICTATOR: napomínám tě za offtopic! příště prosím stručněji, nebo tě budu muset zabanovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam